Průmysl a zemědělství

Údaje o předběžném výsledku hospodaření v zemědělství za rok 2018

• Zveřejněno: 19.03.2019
Je reálný předpoklad, že resort zemědělství bude mít hospodářské výsledky za rok 2018 podobně dobré (viz příloha). Ve srovnání s rokem 2017 sice o něco horší, ale nelze se divit. Sucho, nedostatek vláhy ve většině krajů, což jsou odjakživa nepřátelé zemědělců, byly v roce 2018 v takové míře, že vyvolávaly o úrodu opráváněné obavy. Ale přesto zemědělci udělali maximum proto, aby se katastrofické prognózy nenaplnily.

Zisk zemědělství klesl o pětinu na 16,5 miliardy korun

• Zveřejněno: 07.03.2019

Odhadovaná hodnota produkce tuzemského zemědělství v roce 2018 meziročně rostla. Zisk zemědělců ale v souvislosti s rychlejším růstem cen vstupů zaznamenal meziroční propad o 20 %. Ziskovost v letech 2016 a 2017 přitom patřila k rekordním.

Ministr Miroslav Toman na mezinárodním veletrhu SIA v Paříži: Zemědělství čelí výzvám, spolupráce mezi státy EU je nutností!

• Zveřejněno: 23.02.2019

Bilaterální jednání o spolupráci s francouzským ministrem zemědělství a potravinářství Didierem Guillaumem a seminář ministrů zemědělství na téma „Vyhlídky mladých na venkově“. Takový je, podle tiskové zprávy Ministerstva zemědělství ČR, program dnes zahájených pracovních jednání ministra Miroslava Tomana v předvečer mezinárodního zemědělského veletrhu SIA v Paříži.

Prezident AK ČR jednal s DBV v Drážďanech

• Zveřejněno: 21.02.2019
Jednou z priorit Agrární komory České republiky je návrh řešení ochrany zemědělské půdy v České republice. V Evropské unii má většina zemí přijatou legislativu, která řeší využití zemědělské půdy a její ochranu.

Zajímavé výsledky únorového zasedání agrárních komor skupiny zemí V4

• Zveřejněno: 14.02.2019

Zástupci Slovenské polnohospodářské a potravinářské komory (SPPK), Národní polnohospodářské komory v Polsku (KRIR), Maďarské polnohospodářské komory (NAK) a Agrární komory ČR (AK ČR) se 6. února setkali na 71. společném zasedání agrárních komor Visegrádské čtyřky v maďarském městě Veszprém, aby diskutovali o nejpalčivějších otázkách v agropotravinářském sektoru.