Průmysl a zemědělství

České zemědělství bilancuje uplynulé tři roky činnosti našich zemědělců!

• Zveřejněno: 10.03.2020

V sídle Agrární komory (AK) ČR v Olomouci se ve čtvrtek 12. března uskuteční volební Sněm AK ČR. Před třemi lety, v březnu 2017, se role prezidenta AK ČR ujal Zdeněk Jandejsek, tedy člověk, který patří k aktivním členům této nevládní zemědělské organizace, jenž byl do této funkce zvolen na základě jeho dlouholetých životních zkušeností, které získal jako generální ředitel významného zemědělského podniku Rabbit Trhový Štěpánov, a který se zabývá především živočišnou výrobou.

Zemědělci se obávají dohody s Mercosurem

• Zveřejněno: 28.10.2019

Zemědělské oborové organizace se obávají přijetí obchodní dohody se zeměmi Latinské Ameriky - s tzv. Mercosurem. Může mít dopad na světové životní prostředí, tvrdí. Navíc by se podle nich muselo maso převážet přes celý svět. V pátek 25 října to uvedli zástupci Zemědělského svazu ČR, Českého svazu chovatelů masného skotu a Společnosti mladých agrárníků na tiskové konferenci.

Ministr Miroslav Toman po jednání ministrů V4: EU by měla přijmout novou strategii pro lesnictví, abychom zajistili rychlou a účinnou obnovu lesů po kalamitě

• Zveřejněno: 07.10.2019

Africký mor prasat (AMP), kůrovcová kalamita v lesích a Společná zemědělská politika (SZP) po roce 2020 byla hlavní témata dnešního jednání ministrů zemědělství rozšířené skupiny zemí Visegrádské skupiny v Praze. Toho se zúčastnili zástupci České republiky, Slovenska, Maďarska, Polska, Bulharska, Chorvatska, Rumunska, Slovinska a Finska, které nyní předsedá Evropské unii. Uvedlo to ministerstvo zemědělství ve své tiskové zprávě.

AGRÁRNÍ KOMORY ZEMÍ VISEGRÁDSKÉ ČTYŘKY JEDNALY V ŽATCI O SOUČASNÉ SITUACI NA ZEMĚDĚLSKO-POTRAVINÁŘSKÝCH TRZÍCH!

• Zveřejněno: 12.09.2019

Současná situace na zemědělskopotravinářských trzích, dále shrnutí letošní sklizně, reforma Společné zemědělské politiky EU na léta 2021-2027, nekalé praktiky obchodních řetězců ve vazbě jak je uplatňována směrnice EU a škody způsobené volně žijící zvěří a predátory – to byly hlavní body programu 73. společného zasedání Agrární komory (AK) ČR, Slovenské poľnohospodárské a potravinárské komory (SPPK), Národní rady zemědělských komor v Polsku (KRIR) a Maďarské agrární komory (NAK), které se uskutečnilo ve dnech 10. až 11. září v Žatci v České republice.

Ministerstvo zemědělství přispělo v roce 2018 na vodní hospodářství částkou 2,45 miliardy korun

• Zveřejněno: 05.09.2019

Sucho, které zasáhlo území České republiky v roce 2014, přetrvávalo až do roku 2018. Ten se stal se svou průměrnou roční teplotou vzduchu 9,6 °C nejteplejším rokem na našem území od roku 1961. Podle tiskové zprávy Ministerstva zemědělství ČR tuto skutečnost uvádí „Zpráva o stavu vodního hospodářství České republiky v roce 2018“ neboli takzvaná Modrá zpráva, kterou ministerstvo zemědělství společně s ministerstvem životního prostředí předložilo vládě ČR.