Pracovněprávní vztahy

Kvíz: Víte, jak vám stát pomůže v případě nemoci?

• Zveřejněno: 05.11.2018

Nemoc vždy znamená propad v příjmech, ať už onemocníte vy sami, nebo váš blízký. Ještě větší problém může nastat, pokud zemře živitel rodiny. Víte, na jakou pomoc od státu máte v takových situacích nárok a kolik můžete dostat? Otestujte na iDNES.cz své znalosti.

Čerpání dovolené a její převod

• Zveřejněno: 05.11.2018

Blíží se konec roku a mnozí zaměstnanci začínají řešit co s nevyčerpanou dovolenou. I přesto, že pravidla čerpání dovolené platí již několik let, stále je mnoho lidí, kteří v nich nemají jasno. Navíc stále přetrvává mýtus, že na výběr dovolené má zaměstnanec právní nárok podle svého uvážení, dovolenou si sám vybírá a její čerpání zaměstnavateli pouze oznámí.

CO JE NOVÉHO V PŘIPRAVOVANÉ LEGISLATIVĚ?

• Zveřejněno: 26.10.2018

Novela zákoníku práce – karenční doba

V poslanecké sněmovně je projednáván návrh na zrušení karenční doby (tj. třídenní doby dočasné pracovní neschopnosti, po kterou zaměstnanci nepřísluší náhrada mzdy ani nemocenské). 3. čtení je na programu 31.10.2018. Největší podporu má varianta výplaty náhrady mzdy ve výši 60% od prvního dne dočasné pracovní neschopnosti a snížení pojistného pro zaměstnavatele o 0,2%, a nejspíš v této verzi bude návrh schválen.

Kdy je vstupní lékařská prohlídka povinná a kdo uhradí poplatky s ní spojené

• Zveřejněno: 20.10.2018

Vstupní lékařská prohlídka je povinná pro každého, kdo nastupuje do nového pracovního poměru. Absolvovat ji musíte ještě před jeho vznikem. V případě práce na dohodu jste povinni se nechat vyšetřit jen v určitých případech. Ve spolupráci s odborníky ze spotřebitelské organizace dTest přinášíme informace i o tom, jaký lékař vás musí vyšetřit, či kdo prohlídku zaplatí.