Práci pro platformy lze zatím regulovat jen obtížně, říká výzkumník Neil Spencer

  • Zveřejněno: 16.07.2019
Digitální platformy, přes které lze mimo jiné nabízet práci, využívá stále více Čechů, kteří si tak snaží přivydělat. Ocitají se v pozici nádeníka bez práv a jistot, jaké mají standardní zaměstnanci.
 
Masarykova demokratická akademie a Friedrich-Ebert-Stiftung, zastoupení v České republice se zapojily do projektu Foundation for European Progressive Studies mapujícího platformovou práci v různých evropských zemích.
 
Výsledky průzkumu pro český trh práce koncem minulého týdne v Praze představil hlavní výzkumník projektu, ředitel oddělení Statistiky a konzultací na britské University of Hertfordshire International Neil Spencer.
 
"Česká republika je na špici pomyslného žebříčku zkoumaných zemí, byť její umístění ovlivňuje to, že jsou pro ni zdaleka nejčerstvější data. V ostatních státech od provedení studie podíl platformové práce tařka jistě vzrostl. Více než čtvrtina českých respondentů si neformální prací přes digitální platformy přivydělává nejméně jednou týdne, třetina přinejmenším jednou za měsíc. Pro více než čtvrtinu z nich tvoří platformová práce více než polovinu příjmu."
 
 
  • Zdroj: Friedrich-Ebert-Stiftung