Vláda schválila dvě miliardy Kč na kompenzace za sucho Zemědělci a pěstitelé stromů budou mít k dispozici dvě miliardy korun jako kompenzaci za letošní sucho. Návrh dnes schválila vláda, informoval o tom na tiskové konferenci po jednání vlády ČR ministr zemědělství Miroslav Toman

  • Zveřejněno: 25.10.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zemědělci a pěstitelé stromů budou mít k dispozici dvě miliardy korun jako kompenzaci za letošní sucho. Návrh dne 24.10.2018 schválila vláda, informoval o tom na tiskové konferenci po jednání vlády ČR ministr zemědělství Miroslav Toman. Lesy ČR odvedou letos do státního rozpočtu 2,5 miliardy Kč. Návrh MZe schválila vláda. Za posledních pět let podnik odvedl dohromady 30 mld. Kč.

Více než 1,1 miliardy korun získá ministerstvo ze státního rozpočtu nově, zbylých 850 milionů Kč má k dispozici z peněz určených na nevybrané odškodnění za loňské sucho. Na to vláda původně vyčlenila dvě miliardy korun, zemědělci si však nakonec řekli o menší částku.

Podle zprávy ČTK ministerstvo zemědělství odhaduje letošní škody na deset až 11 miliard Kč. Aby byly řádně odškodněny nejvíce postižené podniky, kterým tržby klesly o více než 30 procent, bylo by potřeba 3,7 až 4,2 miliardy korun.

Podle programu schváleného Evropskou unií lze zemědělcům platit kompenzace pouze tehdy, pokud sucho zničí více než 30 procent průměrné roční produkce. V materiálu se dále uvádí, že nezbytnou podmínkou pro realizaci tohoto režimu podpory je zároveň skutečnost, že celková výše podpory nepřesáhne 80 procent skutečné výše škody. Zemědělci budou muset dokládat, že mají pojištění alespoň na polovinu výměry dané plodiny. Pokud je nepředloží, odškodnění se jim sníží na polovinu.

Ministerstvo zemědělství, dohromady s Agrární komorou ČR, vyčíslilo největší škodu u krmných plodin za 5,2 miliardy korun, dále pak u obilovin za 1,9 miliardy korun, u cukrové řepy za miliardu, u ovoce a zeleniny za 0,7 miliardy, u chmele za 600 milionů, u brambor a máku pak po 500 milionech. Podle ministerstva se jedná o hrubý odhad i vzhledem ke skutečnosti, že část zemědělské produkce nebyla doposud sklizena. U lesních školek jsou škody na sadebním materiálu v hodnotě 200 milionů korun.

Ministerstvo i kvůli škodám slíbilo zemědělcům větší zálohy na přímé platby ve výši 70 procent celkové dotace. Aby vláda nemusela každoročně schvalovat kompenzace, připravuje ministerstvo tzv. fond těžko pojistitelných rizik. Měl by situaci řešit systematicky. O zřízení takového fondu se hovoří již déle než desetiletí. Fond by měl podle bývalého ministra zemědělství Jiřího Milka nejspíš začít fungovat od roku 2020. Do něj přispívající zemědělci by měli možnost získat odškodnění za klimatické jevy, proti kterým se běžně nepojišťuje, jako je například právě dlouhotrvající sucho.

Lesy ČR odvedou letos do státního rozpočtu 2,5 miliardy korun

Na zmíněné tiskové konferenci, po jednání vlády ČR, oznámil ministr zemědělství Miroslav Toman, že Lesy ČR letos odvedou do státního rozpočtu 2,5 miliardy korun. Za posledních pět let podnik takto odvedl skoro 30 miliard korun, loni šlo o tři miliardy korun. Letošní odvod je nejnižší od roku 2013, kdy podnik začal peníze do rozpočtu posílat.

Loni Lesy ČR odvedly do rozpočtu 3,05 miliardy korun. Předchozí rok to bylo 5,6 miliardy korun, v roce 2015 odvod činil 8,22 miliardy korun. V roce 2014 byl odvod 6,5 miliardy korun a v roce 2013 to bylo šest miliard korun.

Státnímu podniku za letošní leden až červenec klesl meziroční hrubý zisk o 47 procent na 1,76 miliardy korun z 3,34 miliardy korun ve stejném období loni. Tržby Lesů ČR do konce července meziročně klesly o 24 procent na 5,22 miliardy korun z předchozích 6,85 miliardy korun. Pokles zisku podnik již dříve zdůvodnil propadem cen dřeva, kterého je kvůli kůrovci na trhu velký přebytek.

Podle zprávy ČTK ministr životního prostředí Richard Brabec již dříve označil kůrovcovou kalamitu za největší, která vypukla od dob Marie Terezie. Ministerstvo zemědělství zvažuje zákaz úmyslných těžeb dřeva na jeden rok u všech vlastníků lesa. Těžilo by se tak jenom kalamitní dříví. Opatření by podle ministerstva uvolnilo zpracovatelské kapacity a zlepšilo odbytovou situaci na trhu s dřevem.

Těžba dřeva v českých lesích loni stoupla o desetinu na rekordních 19,4 milionu metrů krychlových. Pokořila tak rekord z roku 2007, kdy lesníci likvidovali dřevo poničené orkánem Kyrill. Tři pětiny loni představovala nahodilá těžba, tedy zejména odstraňování stromů napadených kůrovcem a likvidace polomů.

Stát dá lesníkům od roku 2019 o 640 mil. Kč více, schválila vláda

Podle ČTK tiskový odbor vlády ČR zároveň informoval, že český stát bude od příštího roku přerozdělovat na podporu lesníků o 640 milionů korun více. Větší příspěvky by měly pomoci sázení zpevňujících dřevin, podporovat drobnou zvěř ve volné krajině nebo snižovat škody způsobované větší zvěří na lesních porostech. Vyplývá to z návrhu novely nařízení vlády, který dnes schválila vláda. Loni dal stát prostřednictvím příspěvků na hospodaření v lesích 341 milionů korun, příspěvky na myslivost byly za 13 milionů korun.

Stát v novele plánuje také zavádět tzv. zástřelné. Sto milionů korun by nově mělo jít pro myslivce, kteří budou lovit více divokých prasat, než byl průměr za poslední tři roky. Za každý zastřelený kus by měli dostat dva tisíce korun. Podle ČTK je systém v rámci novely nastaven tak, že zástřelné v navrhované výši 2000 Kč bude za každý ulovený kus prasete divokého nad tříletý průměr v dané honitbě. Zástřelné pak bude vypláceno uživateli honitby. Uvedl to již dříve mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

V současnosti ministerstvo příspěvky poskytuje na ekologické hospodaření v lesích, obnovu lesních porostů do 40 let věku, opatření k obnově lesů poškozených imisemi nebo na zlepšování životního prostředí zvěře, podporu ohrožených druhů zvěře a zajíce polního či na chov a výcvik loveckých psů a dravců, uvádí ministerstvo v důvodové zprávě k novele.

Skoro třetinu peněz, 200 milionů korun, na vyšší příspěvky chce ministerstvo vzít ze svého navýšeného rozpočtu na opatření pro boj s kůrovcem. Zbývající peníze hodlá získat v rámci své rozpočtové kapitoly, pokud peníze nenajde, bude příspěvky snižovat. Návrh také zvyšuje o 11 milionů korun náklady na krajské úřady.

Ministerstvo chce dále zvýšit podporu umělé obnovy melioračních a zpevňujících dřevin o 33 procent, což bude stát o 48 milionů korun více, a rozšířit podporu pro umělou obnovu základních dřevin. Naopak omezí podporu pro výsadbu smrku ztepilého pouze na vyšší polohy, což bude stát 65 milionů korun. Na umělou obnovu po nezdaru prvního zalesňování půjde o 50 milionů korun více.

Počet odlovených divokých prasat letos za pololetí meziročně klesl o více než 16.000 na 69.335. Vyplývá to z údajů Státní veterinární správy, kam lovci povinně posílají vzorky na kontrolu masa. Tento údaj se může lišit od oficiálních mysliveckých statistik, které myslivci zveřejňují vždy za takzvaný myslivecký rok, jenž končí březnem. Podle Miloše Ježka z Českomoravské myslivecké jednoty měli letos divočáci hodně potravy, a hůř se tak lovili, protože zůstávali ve skrytu v lesích.