Francouzský ministr: Zákaz glyfosátu by nyní vyřadil některé zemědělce z obchodu

  • Zveřejněno: 22.10.2018

Francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume vystoupil na obranu proti rozhodnutí o odložení zákazu glyfosátu do roku 2020, když uvedl, že řada zemědělců by nebyla schopna pokračovat, kdyby vláda již tento zákaz vynutila.

"Kdybychom zakázali glyfosát, dnes by určitý počet zemědělců nemohl pokračovat," uvedl Guillaume Ouest-France a dodal, že jeho záměrem je vyhnout se "tvrdé debatě" mezi zákonodárci a většinou občanů.

V září francouzští zákonodárci odmítli v souvislosti s nedostatkem alternativy doplnit zákaz prodeje glyfosátu v zemědělském a potravinářském účetnictví. Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil, že do roku 2020 vyřadí glyfosát do tří let.

"Někteří politici před volbami hlasitě mluvili proti glyfosátu, ale později se vrátili k realitě," nedávno v rozhovoru pro EUACTIV.com řekl komisař EU pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis.

 

Guillaume zopakoval, že se vláda zavázala k postupnému vyřazení glyfosátu, avšak několik měsíců nechala otevřené dveře.

"Jsme dva a půl roku od tohoto termínu, pokud jsou to tři roky a několik měsíců, to není problém," řekl.

Francouzská poslankyně Angélique Delahaye varovala v říjnu 2017, že by bylo velmi obtížné, ale nemožné najít alternativu k glyfosátu.

"Členské státy by neměly být pokrytci, kteří by naznačovali okamžitý zákaz a současně říct zemědělcům, že se nebudou bát," najdeme řešení " to není pragmatické, " řekl Delahaye EURACTIV .

Glyphosat je chemická látka, která v Bruselu vyvolala rozptýlenou debatu. Je to hlavní látka nejčastěji používaného jako herbicid na světě, Monsantova Roundup.

Orgány pro bezpečnost potravin na celém světě uvedly, že glyfosát nezpůsobuje rakovinu, pokud se používá správně. Světová zdravotnická organizace (WHO), Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) vydaly své zelené světlo pro použití herbicid.

Jedním orgánem, který řekl, že glyfosát je "pravděpodobně karcinogenní", je Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC). Na základě toho několik aktivistů v oblasti životního prostředí zahájilo kampaně o zákazu používání glyfosátu v Evropě.

Průmysl uvedl, že tvůrci politik EU by měli založit své rozhodnutí na vědeckých důkazech a vyhnout se emocionalizaci výlučně vědecké otázky, zatímco nevládní organizace poukazují na to, že případ glyfosátu je příčinou konfliktu mezi vědci.

Po silných reakcích občanské společnosti se Evropská komise a členské státy v listopadu rozhodly znovu povolit glyfosát po dobu 5 let.

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/french-minister-a-glyphosate-ban-now-would-put-some-farmers-out-of-business/

 

  • Zdroj: Euractiv.com