Česká republika stále zvažuje zákaz dovozů hovězího z Polska. Jde totiž o opakované selhání!

  • Zveřejněno: 04.02.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

„V případě dodávek hovězího masa z problémových jatek jde o opakované selhání polské strany,“ řekl po jednání s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), jak ve svém zpravodajství uvedla Česká televize. Podle této zprávy Česká republika stále zvažuje zákaz dovozu hovězího masa z Polska. Zpoždění o informování o problémech s polskou výrobou podle ministra podkopává důvěru u veškeré polské potravinářské produkce.

Česká televize dále uvedla, že ministr Miroslav Toman se ještě dnes, v pondělí, setká se zástupci Potravinářské komory ČR k nastavení přísnějšího režimu kontrol. Zítra, v úterý chce telefonovat s polským ministrem zemědělství Krzysztofem Ardanowskim. „Veřejnost nás velice silně tlačí k razantním opatřením, ideálně k zákazu dovozů z Polska, aktuálně přes mimořádná veterinární opatření, o kterých vážně uvažujeme,“ uvedl ministr Miroslav Toman.

Podle ministra zemědělství jsou podvody některých polských producentů poškozováni nejenom spotřebitelé, ale i firmy, které podnikají řádně. Toman ocenil snahu o posílení polských kontrol, například nasazením neustálého kamerového dozoru, tak i změny polské legislativy. Otázkou však podle něj zůstává, kdy bude reálně přijata.

Polsko je v posledních dnech terčem zájmu kvůli porážkám nemocných krav a obchodování s jejich masem. Tamní hlavní veterinář Pawel Niemczuk ve čtvrtek prohlásil, že Polsko vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do deseti zemí EU, do Česka se podle něj maso nedostalo. Ministr Miroslav Toman ale v pátek uvedl, že se do České republiky dostalo zhruba tři sta kilogramů hovězího z těchto jatek. Maso skončilo v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem. O víkendu pak čeští veterináři informovali, že polovina z dodávky se již vrátila zpátky do Polska, nebo byla zadržena ve skladu obchodníka.

Podle Evropské komise jsou skandálem podle dosavadních poznatků vedle Polska, Česka nebo Slovenska zasaženy také Německo, Francie, Španělsko, Estonsko, Finsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Švédsko a Portugalsko.

Inspektoři Evropské unie chtějí vše vyšetřit

Do Polska také míří inspektoři Evropské komise, aby se na místě seznámili s případem porážení nemocných krav a následného prodeje jejich masa. Podle zpravodajky České televize v Polsku Dany Zlatohlávkové jde dva inspektory EU, kteří v Polsku mají být do pátku a oficiálně mají pomáhat polským orgánům provádět šetření a hodnocení v oblasti problematických jatek. Místní, polská média, hovoří i o tom, že by zároveň měli zjišťovat i to, jak reagovala polská vláda na tu krizi, jestli přijala všechna opatření a jestli ta opatření byla dostatečná. Kontroly mají také zjistit, jestli jsou zachovány standardy Evropské unie.

Zpravodajka Zlata Zlatohlávková zároveň přiblížila, že polský ministr zemědělství od začátku kauzy mluví o tom, že porážka a obchodování s vadným masem byl jen nahodilý incident, který se vyšetří. Ale, podle polské televize, její televizní reportáž spíš zase mluvila o tom, že problém je systémový,“ dodala zpravodajka ČT.

Česká televize dále uvedla, že na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Jatka už byla uzavřena. Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU, napsala agentura DPA. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.

Ministr Miroslav Toman polskému systému veterinární kontroly nevěří

Ministr Miroslav Toman minulý pátek prohlásil, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj postupně měnily. V dnešním vysílání České televize vyzval občany, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost tuzemské produkci. Česká republika, podle něho, případně zavede mimořádná veterinární opatření, kterými by se omezil obchod, aby se polské hovězí maso do Česka nedostávalo, až po konzultaci s Evropskou komisí. Při případném zákazu by podle ministra Miroslava Tomana bylo třeba postupovat s ostatními evropskými státy jednotně, aby se problematické maso z Polska nedostalo do České republiky přes jiné unijní země.

Lidé najdou přehledně informace o tom, kde na konkrétním výrobku hledat informace o původu masa například na internetovém portálu bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství nebo na stránkách Státní veterinární správy (SVS). Povinnost označení se vztahuje na balené i na nebalené maso.

Z legislativy totiž vyplývá, že povinné označování původu se vztahuje na maso určené pro konečného spotřebitele a zařízení stravovacích služeb, a to na balené, zabalené i nebalené. V případě nebaleného masa se povinné údaje o původu uvedou v blízkosti místa nabízení masa k prodeji, například na informační tabuli, na štítku umístěném na prodejní vitríně a podobně, jak k tomu uvedl zástupce tiskového mluvčího SVS Petr Majer. Zároveň zdůraznil, že pokud jde o Českou republiku, všechna zvířata poražená na jatkách procházejí veterinární kontrolou před porážkou a následně i po porážce, nevyhovující kusy či partie se vyřazují z oběhu a neuvolní se na trh. „Dozorován je také prodej masa v obchodech, to má v kompetenci Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), ve sdílené kompetenci jsou pak také restaurace a jídelny,“ dodal Petr Majer.

Kontroly na místě i na cestě

Podle SVS se kontroluje i maso, ale i další potraviny živočišného původu ze zahraničí, a to zejména v rámci takzvaných kontrol v místě určení. „Tady se jedná zejména o sklady a logistická centra. Ve spolupráci s policií či celníky pak SVS provádí také kontroly na cestách, kdy jsou zastavovány vytipovaná vozidla přepravující potraviny živočišného původu a počet těchto kontrol obrovsky roste,“ prohlásil Petr Majer.

Příjemci zásilek v České republice mají povinnost, podle SVS, dopředu příchod zásilky hlásit místně příslušné Krajské veterinární správě. Na základě této informace a analýzy rizika je pak možné plánovat a provádět kontroly. Vzhledem k obrovskému objemu zboží, které do České republiky v rámci globalizovaného obchodu a volného pohybu zboží v EU proudí, je však možné fyzicky zkontrolovat pouze zlomek z celkového objemu. „Platí ale i to, že i maso od tuzemských výrobců je pochopitelně dále kontrolováno v tržní síti ze strany SZPI,“ konstatuje Petr Majer. Přičemž dodává, že stejně jako u nás, platí i v dalších státech, že odpovědnost za to, aby na trh šlo pouze maso ze zdravých a veterinárně kontrolovaných kusů, je na tamních kontrolních orgánech.

Podle zpravodajství České televize se problémy kolem polských potravin objevily v minulosti několikrát. V roce 2012 šlo o skandál s prodejem technické soli označené za jedlou sůl, a to výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. Veterináři v minulosti opakovaně našli salmonely v kuřecím, krůtím i vepřovém mase, ale také vejcích dovezených z Polska. Během roku 2017 se několikrát objevily problémy s polskými jablky a některými druhy zeleniny s nadlimitním množstvím pesticidů a vypukl také skandál s jedem fipronilem ve vejcích.