Poslanecká sněmovna PČR schválila základní parametry rozpočtu na příští rok

  • Zveřejněno: 25.10.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslanecká sněmovna PČR ve středu 24. října 2018 hlasy poslanců ANO, ČSSD a KSČM schválila v prvním čtení základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Jde o jeho příjmy, výdaje a schodek, který má proti letošnímu schválenému deficitu klesnout z 50 na 40 miliard korun. Poslanci už nyní tyto parametry měnit nemůžou, v dalším kole projednávání už můžou navrhovat pouze přesuny uvnitř rozpočtu. Návrh rozpočtu nyní dostanou k projednání sněmovní výbory. Jde o první rozpočet, který předkládá koaliční vláda ANO a ČSSD podporovaná KSČM.

Podle zprávy ČTK pro rozpočet hlasovalo 101 poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Zapotřebí bylo 93 hlasů. Ostatní přítomní poslanci hlasovali proti schválení základních rozměrů rozpočtu. Sněmovna předtím zamítla tři návrhy na vrácení rozpočtu vládě k přepracování.

Prioritami rozpočtu jsou, podle vlády ČR, investice, zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2020 a 2021.

Rozpočet přišel před poslance podpořit i prezident Miloš Zeman. Měl však k němu některé výhrady. Hovořil například o plýtvání, růstu počtu úředníků nebo o výdajích na podporu obnovitelných zdrojů energií. "Pokud jde o investice, nemohu říci, že jsem zcela nadšen. Ale uznávám, že proti minulosti, kdy naše ekonomika byla výrazně podinvestována, se situace zlepšila. Pokud jde o plýtvání, tam nadšen nejsem, protože to pokračuje," řekl prezident Miloš Zeman. Zároveň opět kritizoval dotace na obnovitelné zdroje energie, nefunkční informační systémy, počet státních úředníků a výdaje na inkluzi ve školství.

Jak dále zpráva ČTK uvádí, premiér Andrej Babiš (ANO) i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) rozpočet vyzdvihovali. Hovořili hlavně o růstu výdajů na důchody nebo na investice. "Jsem přesvědčen, že tento rozpočet zlepší život našim občanům a pomůže i podnikatelům a živnostníkům. Předpokládá, že zadlužení země neporoste, že budeme investovat do potřebných projektů a důležitých priorit, jako je školství, zdravotnictví, životní úroveň seniorů, vědy a výzkumu a dalších oblastí, kde se to České republice v budoucnosti vrátí," prohlásil Andrej Babiš.

Rozpočet se setkal s tradiční kritikou ze strany opozice. Opoziční poslanci poukazovali třeba na to, že vláda rozpočet v době ekonomického růstu předkládá se schodkem. Varovali také, že vysoký růst skončí a stát by si měl dělat rezervy.

Poslanci už avizovali, že ve druhém čtení budou předkládat pozměňovací návrhy. Občanští demokraté budou chtít přesouvat peníze tak, aby výdaje státu klesly o 40 miliard a rozpočet byl vyrovnaný. Starostové budou chtít mimo jiné navýšit peníze na místní komunikace. Poslanci KDU-ČSL budou chtít přidat 800 milionů korun na sociální služby v krajích. Předseda SPD Tomio Okamura chce navrhovat přesun 400 milionů korun ze zahraničních operací české armády na pozemní síly a 80 milionů korun z transformační spolupráce, což jsou podle něho peníze pro politické neziskové organizace, na rozvojovou pomoc Sýrii.

Občanští demokraté kritizovali také nízkou účast ministrů na projednávání rozpočtu.

Premiér Andrej Babiš se po svém úvodním projevu ze schůze omluvil kvůli pracovní návštěvě Británie.

Po diskusi ve Sněmovně byl návrh státního rozpočtu pro rok 2019 v tzv. prvním čtení poslanci ANO, ČSSD a KSČM schválen.