Poslanci řeší rozpočet s tím, že kdyby se zrušily dotace na obnovitelné zdroje, za pět let jsou peníze na jaderný blok!

  • Zveřejněno: 25.10.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslanci se ve středu 24.10.2018 začali zabývat návrhem státního rozpočtu se schodkem 40 miliard korun, který předložila vláda. Prezident Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně podpořil vládní návrh rozpočtu na příští rok, byť vyjádřil některé výhrady.

Poslanci se ve středu začali zabývat návrhem státního rozpočtu se schodkem 40 miliard korun, který předložila vláda. Prezident Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně podpořil vládní návrh rozpočtu na příští rok, byť vyjádřil některé výhrady. Týkaly se výše investic a plýtvání, které podle prezidenta pokračuje. Podle zpravodajství České televize prohlásil, že „růst investic má být vyšší než růst spotřeby. Investice nemá volební právo, proto se vždy v diskusích o státním rozpočtu snažím akcentovat význam investic pro budoucí vývoj naší společnosti. A pokud tedy jde o investice, nemohu říct, že jsem zcela nadšen, ale oproti minulosti, kdy byla naše ekonomika výrazně podinvestována, se situace zlepšila.“

Spokojený však není hned v několika dalších oblastech, které považuje za plýtvání. Nelíbí se mu například dotace na obnovitelné zdroje. Uvedl, že naše republika vydává ročně na dotace obnovitelných zdrojů více jak 40 miliard korun, z toho 26 miliard z rozpočtu ministerstva průmyslu a obchodu. „Kdybychom tyto dotace dokázali zrušit a dali obnovitelným zdrojům tržně konformní prostředí, tak za pět let bychom měli peníze na výstavbu jednoho jaderného bloku, což je jedna z největších plánovaných investic,“ míní prezident Miloš Zeman.

Podle zpravodajství České televize se také prezident ČR, a to na základě zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, opřel do tří informačních systémů, za něž vydalo ministerstvo práce a sociálních věcí 1,3 miliardy korun a ani jeden z nich nefunguje. „Uznávám význam informatizace, ale byl bych rád, aby byla konána profesionálním způsobem, a ne způsobem, který připomíná spíš tunelování,“ dodal. 

Místo inkluze raději silnice, míní prezident ČR

Za zatím neuspokojivé Zeman označil pokusy o snížení počtu státních úředníků. Ocenil nynější ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) za zrušení Fondu dalšího vzdělávání se 650 zaměstnanci. Prezident ale kritizoval to, že propuštění lidé budou v souvislosti se služebním zákonem pobírat půl roku část svého platu. Soudí, že zákon by se měl změnit.

Terčem Zemanových výtek se stala i inkluze ve školách, kterou kritizuje dlouhodobě. Poukázal na to, že třetí nástřel pro inkluzi z hlediska rozpočtu znamená čtyři miliardy korun. „Připomínám, že krajům chybí na opravy silnic 2. a 3. třídy právě čtyři miliardy a to je investiční výdaj, je ale inkluze investice? Pochybuji,“ uvedl prezident Miloš Zeman. Argumentoval třeba tím, že inkludované dítě v normální třídě ztrácí to, co je v životě nejcennější, a to radost z úspěchu – protože tam bude vždy poslední, kdežto ve speciální třídě může vyniknout.

„Prostudoval jsem si podrobně metodické pokyny ministerstva školství k inkluzi a našel jsem tam větu, že postižené dítě spolu se svým pedagogickým asistentem má být od ostatních dětí odděleno paravánem. Nemám pocit, že paraván by byl vhodným nástrojem socializace inkludovaných dětí, hrozí jim naopak šikana,“ uvedl prezident ČR.

Zeman také v závěru své řeči se vyslovil se pro postupné snižování navrhovaných schodků v rozpočtech v dalších letech. „Chtěli bychom rychleji, ale bojím se, že by to bylo na úkor investic, a ne na úkor spotřeby,“ uvedl Miloš Zeman.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové je návrh státního rozpočtu dobrý. „Přináší rekordní investice na potřebné projekty i víc peněz na důchody,“ uvedla. „Rozpočet na příští rok zlepší život občanům, je to rozpočet, který chce, aby ekonomika zůstala konkurenceschopná a moderní, řekl poslancům premiér Andrej Babiš.

Návrh deficitu je o deset miliard nižší než schválený letošní schodek. V prvním čtení návrhu rozpočtu sněmovna schvaluje jeho základní parametry, tedy zejména příjmy, výdaje a výši schodku. Pokud je přijme, poslanci už budou moci pouze přesouvat peníze uvnitř rozpočtu.