Bezpečný podnik – realizace prověrek systémů řízení BOZP v době pandemie covid-19

  • Zveřejněno: 20.06.2021
  • Autor: Karel Průka, inspektor oddělení BOZP, Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu
V minulém roce v Jihočeském kraji a v Kraji Vysočina požádalo o prověření svého systému řízení bezpečnosti práce v rámci programu Bezpečný podnik 7 žadatelů. Prověřovaní zaměstnavatelé, u kterých byly v roce 2020 prováděny prověrky, jsou ekonomicky stabilní s dlouholetou tradicí, obhajující titul Bezpečný podnik již po několikáté.
 
Prověrky byly zahájeny v Jaderné elektrárně Temelín v polovině února 2020, kdy ještě nebyla přijata žádná opatření, a prověrka tudíž proběhla standardním způsobem. Prověrky u ostatních zaměstnavatelů byly postupně uskutečňovány až od poloviny května 2020, kdy skončil celostátně vyhlášený nouzový stav. Přestože v tomto období již pandemie významně zeslábla, prověřovaní zaměstnavatelé věnovali nemalé úsilí i finanční prostředky k zabránění šíření infekce, a tím i zachování výroby a zaměstnanosti.
 
Byla přijímána různá opatření, která neustále procházela úpravami, aby byla co nejúčinnější a nedocházelo k rozšíření infekce s následkem uzavření pracovišť, což by mělo například v provozech jaderných elektráren fatální důsledky. Mezi základní opatření, která byla uplatňována od počátku pandemie, patřilo měření teploty všem osobám vstupujícím do podniků, zavedení povinného nošení roušek a později i respirátorů na všech pracovištích a dezinfekce rukou a pracovišť. Současně musela být přijata celá řada systémových opatření.
 
Mezi nejúčinnější patřila minimalizace osobních kontaktů, rozdělení zaměstnanců do směn, které se nepotkávají, ale i např. stanovení bezpečného zasedacího pořádku při závodním stravování. U některých zaměstnanců byla využívána též distanční práce z domova. V současnosti je významným opatřením v boji proti pandemii covid-19 povinné hromadné opakované testování zaměstnanců prostřednictvím antigenních testů. Testování na vybraných pracovištích prováděli někteří prověřovaní zaměstnavatelé již v minulém
roce. Jako podstatnou činnost při pandemii covid-19 chápou zaměstnavatelé zvyšování povědomí zaměstnanců o riziku infekce soustavnými a ucelenými informacemi o bezpečném chování na pracovišti.
 
Vlastní prověrku prováděly kontrolní týmy inspektorů v malých skupinách, rozděleny po jednotlivých odbornostech tak, aby byla dodržována veškerá stanovená hygienická opatření. Při kontrolách dokladů se významně uplatnila elektronická komunikace.
 
Spolupráce v rámci součinnosti prověřovaných subjektů byla i v této komplikované době na dobré úrovni a všichni prověřovaní zaměstnavatelé ocenění Bezpečný podnik získali, i když provádění prověrek podstatně ovlivnila pandemie covid-19. V roce 2021 jsou v Jihočeském kraji a na Vysočině naplánovány prověrky v rámci programu Bezpečný podnik
u 5 zaměstnavatelů. Vzhledem k vývoji pandemické situace, a s tím spojenými vládními mimořádnými opatřeními, byly zahájeny prověrky až koncem dubna 2021. V současnosti pandemie ustupuje, což je v takto složité době velmi pozitivní informace. Všichni se postupně budeme rádi vracet do běžného pracovního i osobního života, i když některá opatření budou přetrvávat i nadále.

 
 
 
  • Zdroj: Zpravodaj SÚIP