Bezpečná práce v kanceláři

  • Zveřejněno: 30.05.2021
Ač se to na první pohled nemusí zdát, i v kancelářích hrozí rizika úrazu. Často nebývají viditelná, o to víc mohou být nebezpečná. V dnešním článku si uvedeme čtyři nebezpečné faktory, kterým je třeba věnovat zvýšenou pozornost.
 

Ergonomie pracovního místa

Dodržování zásad ergonomie práce a pracovního prostředí je v kancelářském zaměstnání klíčové, protože z dlouhodobého hlediska silně ovlivňuje zdraví člověka. V tomto směru je důležitá součinnost zaměstnavatele se zaměstnanci. Vhodně vybavené pracoviště je bezpečné jen v případě, že jsou zaměstnanci proškolení a vědí, jak vybavení používat.

V posledních letech stále roste počet lidí, kteří mají sedavé zaměstnání a prosedí tak za počítačem téměř celou pracovní dobu. Lidské tělo bylo vyvinuto pro pohyb, nikoli pro sezení, proto s sebou dlouhodobé sezení nese mnoho rizik.

Jaká rizika hrozí?

  • Bolesti zad a krční páteře,
  • problémy se zrakem,
  • chronické bolesti hlavy,
  • syndrom karpálního tunelu,
  • cukrovka,
  • kardiovaskulární onemocnění,
  • otoky nohou, tvorba křečových žil,
  • nadváha a obezita.

Jak problémům předejít?

Střídání pozic

Jako velmi úspěšná prevence před nemocemi ze sedavého zaměstnání se jeví pravidelné střídání práce vsedě, vestoje a pohybu. Prací ve stoje se posiluje hluboký stabilizační systém, lépe se prokrvují končetiny a mozek, což vede k lepšímu soustředění na práci. Ideálním řešením do kanceláří jsou polohovací stoly, které mají mechanismus s elektrickým motorem a lze tak jednoduše nastavovat výšku pracovní desky dle aktuální potřeby. Jak často střídat jednotlivé pozice je na zvážení každého pracovníka, avšak není doporučeno sedět déle jak 45 minut v kuse. Vhodné je zařadit také krátké procházky či kancelářskou jógu.

Kancelářská židle

Výběr židlí do kanceláří by se neměl podceňovat. Jde o kus nábytku, na kterém zaměstnanci tráví většinu pracovní doby. Vhodná židle by měla snižovat zatížení zádových svalů a poskytovat oporu namáhaným partiím. Židle musí být stabilní, polohovatelná, z prodyšných materiálů a mít dostatečnou nosnost. Nejlepší volbou jsou dynamické židle se synchronním mechanismem, který umožňuje plynulé nastavení sklonu opěráku a sedáku.

Myš a klávesnice

Nesprávná a strnulá poloha rukou na myši a klávesnici může stát za vznikem syndromu karpálního tunelu. Myš a klávesnice by měly být v dosahové oblasti, předloktí a nadloktí by mělo svírat úhel 90°. Pro zdravou polohu rukou slouží ergonomické podložky ke klávesnici i myši, případně ergonomická vertikální myš.

Umístění monitoru

Monitor by měl být umístěn ve vzdálenosti 45-70 cm od očí, přímo před tělem, aby člověk nemusel při pohledu do něj otáčet hlavu. Horní okraj obrazovky by měl být přibližně ve výšce očí. Pokud je podstavec monitoru příliš nízký a nelze výškově nastavit, lze použít ergonomické podstavce pod monitor. 

Kromě správného umístění monitoru byste neměli zapomenout na výběr kvalitního monitoru. Se správnou velikostí, rozlišením a funkcemi předejdete bolesti očí i dlouhodobým problémům s bolestí hlavy či migrénou.

Teplota na pracovišti a ochranné nápoje

Především v letních parných dnech může být práce v kanceláři bez klimatizace velmi nepříjemná.

Dle zákona by teplota u kancelářské administrativní práce, vykonávané vsedě s minimální pohybovou aktivitou, měla být minimálně 20 a maximálně 27 °C. Při překročení maximální teploty ještě nedochází ke stavu, kdy je lidský organismus v nebezpečí, proto zaměstnavatel není povinen zavádět zvláštní režim. Režimová opatření se zavádějí, pokud teplota na pracovišti přesáhne 36 °C, v takovou chvíli je zaměstnavatel povinen zajistit pitný režim a ochranné nápoje.

V případě, že je v kanceláří klimatizace, optimální nastavení teploty se pohybuje mezi 22 a 24,5 °C s tím, že rozdíl mezi vnitřní a vnější teplotou by neměl překračovat 6 °C.

Elektrická bezpečnost

Zásah elektrickým proudem může představovat největší riziko závažného pracovního úrazu v kanceláři. Každý zaměstnavatel by měl mít stanovená bezpečnostní pravidla pro manipulaci s elektrickými zařízeními a spotřebiči. Zaměstnanci jsou povinni tyto pravidla dodržovat a při přemísťování elektrických zařízení je vždy nejdříve odpojit od sítě, nedotýkat se částí, které jsou pod proudem a neodstraňovat žádné kryty nebo záslepky.

Pády, zakopnutí, uklouznutí

Pád v kanceláři patří k častým rizikům. Proto je nezbytné udržovat na pracovišti neustále pořádek. Na podlaze by se neměly vyskytovat žádné zbytečné předměty, o které by mohl pracovník zakopnout. Dalším častým úrazem bývá pád z kolečkové židle, kdy je použita místo štaflí nebo schůdků. V neposlední řadě je třeba zabezpečit suchou podlahu po úklidu, aby nedošlo k uklouznutí.

 

 

 
 
  • Zdroj: BOZPinfo