Zástupci OS Media u předsedy Senátu

  • Zveřejněno: 05.07.2022

Zástupci OS Media – předseda NOO ČT Praha Vlastimil Vojtěch, členka VV NOO Zuzana Bančanská a předseda ROZO Radko Kubičko – navštívili předsedu Senátu Miloše Vystrčila/ODS/, aby ho informovali o aktuálním vývoji financování veřejnoprávních medií.

Upozornili ho především, že zatímco nabídka služeb veřejnoprávních medií se v posledních letech významně rozšířila, výše koncesionářských poplatků se 14 let u ČT a 17 let u ČRo nemění. Inflace a rostoucí ceny energií snižují hodnotu poplatků (135 Kč pro ČT a 45 Kč pro ČRo) o více než třetinu. Obě veřejnoprávní media proto stojí před rozhodnutím, jak hospodařit s prostředky, které jim aktuálně přisuzuje zákon a současně významně neomezovat rozsah služeb.

Předseda Senátu pan Vystrčil byl podrobně seznámen s ohlášenými úspornými opatřeními v ČT a ČRo a požádán, aby se zasadil o otevření diskuse o budoucím financování a postavení veřejnoprávních medií.

Zástupci OS Media byli předsedou Senátu ujištěni, že je vedení horní komory Parlamentu připraveno debatu o budoucnosti ČT a ČRo mezi vedením obou medií, politiky a mediálními odborníky zprostředkovat.

  • Zdroj: OS Media