Zasedání Rady hospodářské a sociální dohody ČR

  • Zveřejněno: 18.11.2019
V pondělí 18. listopadu 2019 proběhne od 9.00 hodin na Úřadu vlády 151. zasedání Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR, kterého se kromě předsedy vlády Andreje Babiše zúčastní také další členové vlády, zástupci zaměstnavatelských svazů a představitelé odborových organizací.
 
Program jednání tripartity:
 
Zemědělství
Materiál Ministerstva zemědělství se zabývá řešením kůrovcové kalamity v lesích a strategií rozvoje lesů. Dalším bodem je analýza kalamitního přemnožení hraboše polního a návrhy konkrétních opatření v boji s ním.
 
Digitální agenda
Podkladový materiál vládního zmocněnce pro IT a digitalizaci informuje o klíčových aspektech programu Digitální Česko a systémovým způsobem koordinuje postup všech zainteresovaných stran účastnících se digitální transformace ČR. „Digitální Česko“ je  souborem koncepcí zajišťujících předpoklady dlouhodobé prosperity České republiky v prostředí digitální revoluce.​
 
Přehled přípravy dopravních staveb s plánovaným zahájením v nejbližších letech a stavebními náklady nad 300 mil. Kč
Ministerstvo dopravy předkládá aktualizovaný harmonogram přípravy výstavby velkých dopravních staveb. Materiál také obsahuje informace ve vztahu k přípravě prioritních dopravních záměrů, pro které byl zvolen zrychlený režim znovu posouzení vlivů záměrů na životní prostředí.
 
Souhrnný akční plán Programu RE:START
Předložená zpráva Ministerstva pro místní rozvoj informuje o realizaci souhrnných opatření v rámci hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje.
 
Reformní opatření v oblasti školství
Předkládaný materiál shrnuje hlavní opatření navrhovaná a realizovaná vládou ČR v oblasti vzdělávací politiky. Zpracovatelem materiálu je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
 
Stav implementace elektronického potvrzení pracovní neschopnosti (e-neschopenka)
Materiál Ministerstva práce a sociálních věcí podává informaci o současném stavu technické přípravy projektu elektronické neschopenky a informuje o dalším postupu v této oblasti včetně komunikace s budoucími uživateli.
 
Zvýšení minimální mzdy v roce 2020
Ministerstvo práce a sociálních věcí předkládá sociálním partnerům tři návrhy na zvýšení minimální mzdy od 1. ledna 2020. První návrh počítá s růstem minimální mzdy na úroveň 14 700 Kč. Druhá varianta počítá s růstem na úroveň 15 000 Kč. Třetí varianta počítá s minimální mzdou ve výši 14 500 Kč.
 
 

 
  • Zdroj: Vláda ČR