Zaměstnanec se stává daňovým soumarem, reagoval předseda ČMKOS Josef Středula na paušální daň

• Zveřejněno: 30.06.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda v pondělí odhlasovala paušální daň a kompenzace pro pracovníky na dohodu. O tom, jak hodnotí nová opatření, hovořil v pořadu 360 ns televizní stanici CNN Prima NEWS předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Vláda schválila, že živnostníci s ročním příjmem do 800.000 Kč budou moci od ledna příštího roku platit pouze jednu paušální daň. Ta má podnikatelům, podle ministryně financí Aleny Schillerové, přinést kromě finanční úspory i méně administrativní zátěže. Alena Schillerová také informovala, že pracovníci na dohodu dosáhnou na kompenzacích za opatření proti koronaviru až 31 150 Kč.

Podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly paušální daň ale není významnou administrativní úlevou. „Podmínky, které budou nastaveny pro živnostníky, se budou řešit až na konci (zdaňovacího) období a to bohužel nijak nepomůže. Dochází totiž ještě k většímu rozdílu mezi zdaňováním zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, a to přesně protisměrně,“ vysvětloval Josef Středula.

Novým opatřením vlády se, podle něj, situace ještě zhorší. „Tady se zaměstnanec stává daňovým soumarem. Je neustále více a více zatěžován daní. Všem ostatním se snižují a jediný, kdo to má všechno platit, je zaměstnanec ze svého příjmu. Myslím si, že tady vláda překročila určitou mez, kdy nadále jedné části snižuje a té druhé paradoxně dále zvyšuje zdanění,“ komentoval Josef Středula.

Předseda ČMKOS Josef Středula by od vlády uvítal změnu v současném programu Antivirus na ochranu pracovních míst. Byl by velmi rád, kdyby se stávající Antivirus začal vyplácet zálohově. Nebylo by podmínkou, že zaměstnavatel nejdříve vyplatí mzdu a až potom se mu refunduje, ale záloha by se zaplatila dopředu. Tím by se zaměstnavateli zároveň dodala likvidita a firmám by se obrovsky ulehčilo, protože by si na výplaty nemusely půjčovat a měly by peníze přímo, vysvětlil svůj názor Josef Středula.

V pondělí představitelé vlády, podnikatelů a odborů na tripartitě řešili také investice vlády, které mají českou ekonomiku vyvést z krize. „Vláda tady udělala obrovský kus práce. Nebýt jejích investic do silnic, železnic nebo vodních koridorů, současná ekonomika by byla ještě v horším stavu,“ dodal k tomu na závěr Josef Středula.

• Zdroj: CNN Prima NEWS