Zaměstnanci se stále častěji zajímají o to, jak založit odbory

  • Zveřejněno: 11.08.2020
  • Autor: (jom)
Bez náborových kampaní i jakékoli reklamy vstupují do Odborového svazu KOVO zaměstnanci nových fi rem. A činí tak dokonce i v době krize. Potvrzují to mimo jiné i zkušenosti vedoucího Regionálního pracoviště OS KOVO v Hradci Králové Rudolfa Procházky.
 
„Prakticky každý měsíc naše regionální pracoviště v Hradci Králové kontaktují zaměstnanci firem ze všech koutů našeho regionu. Všem nabídneme úvodní schůzku, na které vysvětlíme, jakým způsobem odborové organizace po svém vzniku u zaměstnavatele působí. Dále si navzájem předáme informace o tom, co zájemci od založení odborů ve firmě očekávají a co očekáváme my od osob, které odbory zakládat chtějí. Úspěšnost není vždy stoprocentní, někteří mají představy takové, že vůči zaměstnavateli budou vystupovat pouze zaměstnanci našeho RP a zaměstnavatel o jejich členství v OS KOVO nebude vědět, tedy že budou v naprosté anonymitě. Což z našeho pohledu prostě není reálné, a takový model by nebyl příliš funkční. Většinou ale naše společné snažení dopadne dobře a odborovou organizaci založíme,“ potvrzuje vzrůstající zájem o odbory vedoucí hradeckého RP Rudolf Procházka. „Aktuálně se nám podařilo založit seskupení členů u dvou zaměstnavatelů,“ dodává.
 
Prvním z nich je společnost METRANS, a. s., v České Třebové - operátor kombinované dopravy a provozovatel kontejnerových terminálů. Společnost byla založena v roce 1948 (původně jako společnost pro mezinárodní zasílatelství a námořní plavbu). Jejím majoritním vlastníkem je německá skupina Hamburger Hafen und Logistik. Kontejnerový terminál v České Třebové byl dokončen v lednu 2013.
 
Druhým subjektem, do nějž OS KOVO vstoupil, je společnost ACERBIS CZECH s.r.o. (vlastník z Itálie), která se převážně zabývá výrobou palivových nádrží pro motorky. Mezi její zákazníky patří například KTM, Husquarna, Suzuki, Yamaha, Kawasaki nebo Honda.
 
„U obou zaměstnavatelů aktuálně probíhají první jednání. Nové členy v týmu OS KOVO vítáme a těšíme se na spolupráci,“ uzavírá Rudolf Procházka.

 
 
  • Zdroj: OS KOVO, Kovák