Zakázky rostly, jednání o mzdách přesto vázla

  • Zveřejněno: 10.06.2021
  • Autor: (jom)
Po bouřlivém kolektivním vyjednávání na rok 2020 se ve společnosti Mora Moravia ani pro rok 2021 nepodařilo odborářům uzavřít s vedením společnosti kolektivní smlouvu v předpokládaném termínu. Obě strany ji podepsaly až 4. února s platností od 1. ledna. A to přesto, že se během kritického roku pandemie objem výroby zvýšil. Podnik v Mariánském Údolí u Olomouce tedy na rozdíl od mnoha jiných loni netrpěl významnějším poklesem zakázek.
 
Podle předsedkyně ZO OS KOVO Mariánské Údolí Dany Stiborové stojí za komplikacemi při jednáních především složitá nadnárodní hierarchie. Společnost má sídlo ve slovinském Velenje, vlastníkem je ale čínská společnost Hisense. „Opět jsme se potkali s problémy v hierarchii schvalování vlastníků z Číny a vedením Gorenje ve Slovinsku. Překážkou byl covid, predikce inflace, nejisté výhledy a na konec jsme se dověděli, že není možné, aby část kolektivní smlouvy platila, jelikož jednatel nerozumí česky. Naštěstí náš tým pro
kolektivní vyjednávání našel řešení, které bylo potvrzeno dodatkem ke kolektivní smlouvě,“ přibližuje zdlouhavá jednání předsedkyně Dana Stiborová.
 
Společnost chtěla do smlouvy prosadit tzv. výkonový bonus, jeho pravidla ale v době jednání nebyla ještě schválená. Odbory proto prosadily podpis dokumentu bez této složky, jinak by se uzavření kolektivní smlouvy protáhlo o další měsíce. „Ještě na konci května není jasné, jak má výkonový bonus fungovat. Naše ZO se snaží komunikovat s kolegy odboráři ve Slovinsku, a ačkoli nám pomáhá i Mgr. Dana Sakařová z centrály svazu, nikam se to neposunulo,“ dodává předsedkyně místní ZO.
 
„Tak jako všechny firmy i nás covid oslabil, v některých měsících to bylo až 90 zaměstnanců. Během loňského podzimu jsme pracovali téměř každou sobotu. Odboráři stále upozorňovali, že není možné plnit tak velké objemy výroby, když jsou zaměstnanci nemocní, v karanténě nebo s dětmi doma. Tento trend plynule přešel i do roku 2021. V lednu a únoru byly prodloužené směny, nařizování přesčasů, racovní soboty. Nyní došlo k mírnému útlumu, ale už v červnu nás čekají další výzvy,“ uzavírá Dana Stiborová. 
 
 
 
 
 
 
  • Zdroj: OS KOVO, Kovák