Vypnutí průmyslu by pro Českou republiku nebylo rozumné, upozorňuje ekonomka Eva Zamrazilová

  • Zveřejněno: 26.02.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Koronavirová situace v Česku znovu eskaluje, pomoci ji zkrotit mají přísnější opatření. Ekonomka a předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová v Interview ČT24 upozornila, že pokud by mělo dojít na uzavření provozu velkých firem, mohlo by to Českou republiku velmi poškodit. Podle ní by stát mělo vyjít levněji přispívat na testování zaměstnanců ve velkých společnostech.

K takzvanému lockdownu se Zamrazilová více přikláněla loni na podzim. „Jenomže na podzim jsme byli v situaci, kdy tady nebyla široce dostupná nabídka testů a očkování bylo ještě v nedohlednu. Na podzim by mi to asi smysl dávalo,“ řekla. Upozornila však, že není epidemiolog. „Pokud by tu situaci vyhodnotili jako kritickou, pak asi nic jiného nezbyde,“ dodala. 

Pokud by bylo možné ve velkém testovat, je, podle Evy Zamrazilové, lepší mírnější varianta lockdownu, kdy by se průmysl neuzavíral. „Ekonomicky je tato varianta vhodnější. Jde ale také o to, jak se budou chovat lidé, protože souhlasím s tím, že za většinou toho nepěkného příběhu v Česku stojí chování lidí, nedodržování opatření,“ podotkla. 

Eva Zamrazilová si myslí, že i kdyby se testy prováděly ve firmách každý den, stále by to bylo levnější než úplně uzavřít ekonomiku.

Zatím vláda rozhodla, že Česko od pondělí 1. března spustí testování v podnicích s tím, že proplácet se budou čtyři testy na osobu za měsíc. V první fázi bude systém dobrovolný, později má být povinný.

Eva Zamrazilová dále zmínila, že jestli jsou nyní obchodní partneři České republiky, zejména Německo, Polsko nebo Slovensko, schopni fungovat, a Česká republika by naopak průmysl zavřela, byly by to pro zemi minusové body.

„Loni na jaře jsme byli všichni ve stejné nejistotě,“ uvedla v souvislosti s tím, že na jaře některé podniky zavřely dobrovolně. „Nedomnívám se, že by to úplné vypínání, kromě kritické infrastruktury, bylo pro nás rozumné,“ dodala.

Dopady teoretického kompletního lockdownu Eva Zamrazilová nedokáže odhadnout. „Já jenom říkám, že riziko tady zcela jistě existuje, a že ten důvod pro vypnutí velkých průmyslových podniků, pokud je tam nějaká síla, není,“ řekla. Zároveň zmínila, že na manažerech by nechala rozhodnutí v tom, jak případně upravit směny nebo koho poslat na home office. „Oni nejlépe vědí, jak ten jejich podnik může nejlépe fungovat,“ doplnila.

Na otázku, zda je pro stát lepší, když se do problémů dostane jen několik velkých podniků, které propustí spoustu zaměstnanců, nebo velká spousta drobných podnikatelů, Eva Zamrazilová reagovala, že u malých firem bude pravděpodobně větší flexibilita zaměstnanců, ti by pak neměli mít tak velký problém najít si práci, kdežto u velkých firem, zejména specializovaných, jako je například sklářský průmysl, by mohl být podle ní problém větší.

„Jen abychom si připomněli, tady na trhu práce je pořád více volných pracovních míst, než je nezaměstnaných. Stále přetrvává ta zcela absurdní situace, kdy my jsme hodně pod tou přirozenou mírou nezaměstnanosti, byť je situace bolestivá,“ řekla. Zároveň věří, že ti, kteří přijdou o práci nebo budou muset ukončit podnikání, si bez větších problémů práci najdou.
  • Zdroj: Česká televize