Vyhodnocení dohody o spolupráci mezi Českým báňským úřadem a Odborovým svazem Stavba České republiky za rok 2019

  • Zveřejněno: 26.06.2020
Přestože vyhodnocení plnění dohody o vzájemné spolupráci mezi Českým báňským úřadem a Odborovým svazem Stavba České republiky za rok 2019 bylo zpracováno a připraveno již 2. března 2020, ke slavnostnímu podpisu Memoranda k tomuto vyhodnocení došlo - vzhledem ke koronaviru a opatřením přijatým k zamezení šíření tohoto viru v České republice - až dne 23. 6. 2020.
 
Slavnostní jednání k vyhodnocení plnění dohody za rok 2019 se uskutečnilo v zasedací místnosti odborového svazu v jeho sídle v Praze. Jednání se zúčastnili za ČBÚ předseda Ing. Martin Štemberka, Ph.D., zástupce předsedy a ředitel Sekce báňské správy Ing. Radim Mžyk a Ing. Dušan Havel, MPA, ředitel odboru hornictví. Za stranu OS Stavba ČR se zúčastnili předseda Ing. Pavel Zítko, místopředseda p. Stanislav Augustin a svazový inspektor bezpečnosti práce Zdeněk Švehla. Samotné vyhodnocení a Memorandum, jehož přílohou je protokol o vyhodnocení plnění jednotlivých bodů dohody, podepsali za ČBÚ jeho předseda Ing. Martin Štemberka, Ph.D., a za OS Stavba ČR předseda svazu Ing. Pavel Zítko.
 
Dohoda o spolupráci mezi Českým báňským úřadem a Odborovým svazem Stavba České republiky, která byla uzavřena 15. října 2007, byla i v loňském roce plněna a všechna ustanovení v ní obsažená byla beze zbytku naplněna. Obě strany vyjádřily do budoucna vůli pokračovat v dosavadní úspěšné spolupráci.
 
K plnění jednotlivých bodů dohody v roce uvádíme:
 
V roce 2019 se SIBP a v některých případech i příslušný regionální manažer zúčastnili následujících kontrol u firem v působnosti OS Stavba ČR:
Komplexní prověrka OBÚ Hradec Králové ve společnosti Skanska a.s., lom Zárubka (1 kontrola).
Komplexní prověrka OBÚ Hradec Králové ve společnosti Wienerberger s.r.o. (1 kontrola).
Komplexní prověrka OBÚ Ostrava ve společnosti Českomoravský štěrk a.s. (celkem 3 kontroly).
Komplexní prověrka OBÚ Most ve společnosti Lafarge Cement a.s. (3 kontroly).
Specializovaná prověrka OBÚ Praha ve společnosti EUROVIA Kamenolomy a.s., lom Chomutovice (1 kontrola).
Specializovaná prověrka OBÚ Praha ve společnosti EUROVIA Kamenolomy a.s., lom Plaňany (1 kontrola).
Specializovaná prověrka OBÚ Sokolov ve společnosti EUROVIA Kamenolomy a.s., lom Horní Tašovice (1 kontrola).
Specializovaná prověrka OBÚ Sokolov ve společnosti LB MINERALS s.r.o., provoz Skalná (1 kontrola).
Specializovaná prověrka OBÚ Brno ve společnosti HELUZ cihlářský průmysl v.o.s., závod Hevlín (1 kontrola).
Specializovaná prověrka OBÚ Plzeň ve společnosti LB MINERALS s.r.o., provoz Chlumčany (1 kontrola).
Specializovaná prověrka OBÚ Ostrava ve společnosti EUROVIA Kamenolomy a.s., lom Jakubčovice (1 kontrola).
Závazné příkazy báňských inspektorů ČBÚ a OBÚ vydané v souvislosti s kontrolní činností jsou předávány zástupcům OS Stavba ČR.
 
K plnění dalších bodů dohody uvádíme např.:
 
Zástupce OS Stavba ČR byl přizván a zúčastnil se vytýkacího řízení Českého báňského úřadu v souvislosti se vznikem závažné události, ke které došlo 18. září 2018.
 
V roce 2019 se OS Stavba ČR vyjadřoval v rámci mezirezortního připomínkového řízení k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 298/2005 Sb., o požadavcích na odbornou kvalifikaci a odbornou způsobilost při hornické činnosti nebo činnosti prováděné hornickým způsobem a o změně některých právních předpisů.
 
Uskutečňují se schůzky mezi jednotlivými OBÚ a SIBP, na kterých byly vzájemně konzultovány aktuální informace.
Závěrečnému podpisu plnění dohody za rok 2019 předcházelo uzavření dílčích plnění, kdy SIBP v průběhu měsíce ledna 2020 navštívil jednotlivé Obvodní báňské úřady, kde podepsal spolu s předsedy těchto úřadů vyhodnocení dílčí, která byla základem pro tvorbu vyhodnocení celkového.
 
Na závěr jednání byla prokonzultována současná situace v rámci České republiky jak ve stavebnictví, tak i v ostatních odvětvích spadajících pod dozor Státní báňské správy.
 
  • Zdroj: OS STAVBA ČR