Vyhlášení stávkové pohotovosti ve firmě Molins, s.r.o. Plzeň

  • Zveřejněno: 29.06.2022

V pátek 24.června 2022 vyhlásila základní organizace OS KOVO ve společnosti Molins, s.r.o. v Plzni stávkovou pohotovost na podporu svého požadavku zvýšit mzdy o 9 procent. Firma navrhla v průběhu jednání navýšení ve výši 6,05%, z čehož bylo 3,65 plošně a 2,4% individuálně.

Toto navýšení bylo jako nedostatečné, poněvadž od začátku jednání ze dne 22.dubna 2022 firma zvýšila svůj protinávrh pouze o 0,25%.

V současnosti se zakázky, kterých je hodně plní jedině díky práci přesčas; nábor nových zaměstnanců se nedaří, protože v okolí působí řada dalších strojírenských podniků a pracovní síly je nedostatek.

V měsíci květnu zaslaly odbory italskému majiteli, společnosti Coesia, požadavek na zvýšení mezd o 11 % od 1. června tohoto roku. Majitel nejprve reagoval prohlášením, že nemůže navýšit mzdy o více jak 5,8%. Při dalším jednání navýšil mzdy pouze „o 0,25%“ což je při současné inflaci a drahotě částka nedostatečná se sdělením, že se ze strany majitele jedná o návrh konečný. Koncem měsíce května - 30.5. 2022  - členská základna toto odmítla, navrhla kompromisní řešení ve výši růstu mezd o 9% (7% plošně a 2% individuálně).

Po odmítnutí řešení ze strany zaměstnavatele odborová organizace vyhlásila ode dne 24.června 2022 ve společnosti stávkovou pohotovost, jejíž vyhlášení podpořilo více než 60% zaměstnanců.

Odboráři zároveň tento týden požádali o jednání přes zprostředkovatele, kterého určí společně s ředitelem podniku. Počítají s tím, že zprostředkovatel by měl vyjednávání začít během dalšího týdne týdne.

__________________
Firma Molins součástí koncernu italské společnosti Coesia. Vyrábí tabákové a balicí stroje.

  • Zdroj: OS KOVO