Voucher místo zrušeného zájezdu? Komise pochybuje, Česko však tvrdí, že evropskou směrnici neporušuje

  • Zveřejněno: 01.06.2020
Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v termínu odeslalo Evropské komisi odpověď na vytýkací dopis k voucherům za zájezdy zrušené kvůli koronavirové krizi. Podle odpovědi jsou poukazy v pořádku.
Komise Česku vytýká uzákonění možnosti pro cestovní kanceláře, vydávat za zrušené cesty vouchery na zájezdy místo hotovosti. V odpovědi ministerstvo předložilo právní argumenty, které podle úřadu svědčí o souladu české legislativy s právem Evropské unie. ČTK to dnes večer sdělil mluvčí MMR Vilém Frček.

Ministerstvo podle něj v dopise mimo jiné dokládá, že česká legislativa zranitelným spotřebitelům zachovává veškerá dosavadní práva, která mají u zájezdů zaručena.

„Ostatním spotřebitelům tato práva neodepírá, pouze v zájmu naplnění účelu směrnice EU i za koronavirové situace odkládá možnost jejich vymáhání za předpokladu, že by spotřebitelé nevyužili alternativní nabídku voucherů namísto okamžité kompenzace za zrušení zájezdu z důvodu vyšší moci,“ uvedl Frček.

Poukaz mohou odmítnout senioři či nezaměstnaní

Česko umožnilo cestovním kancelářím místo hotovosti za zaplacené zálohy na zrušené zájezdy s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna vydávat klientům poukazy. Podle Komise mají ale lidé právo na vrácení peněz.

Nárok na vrácení hotovosti budou mít čeští klienti, kteří poukaz nevyužijí do 31. srpna příštího roku k úhradě jiné cesty. Odmítnout mohou poukaz lidé ve věku nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, samoživitelky a samoživitelé či lidé, kteří nemohou kvůli koronaviru pracovat. Peníze mohou rovnou požadovat také školy v případě školních zájezdů.

Zákon podepsal český prezident Miloš Zeman 20. dubna. Evropská komise zaslala ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové (za ANO) vytýkací dopis kvůli uzákonění voucherů před dvěma týdny. Vlastní doporučení k vystavování poukazů představila komise až 13. května. V doporučeních týkajících se letní turistické sezony komise vyzvala společnosti, aby poskytovaly zákazníkům vouchery za výhodných podmínek, které by je motivovaly k jejich využití, ale právo na vrácení peněz lidem komise ponechala.

Slovensko se inspirovalo Českem

Vytýkací dopis obdrželo i dalších 11 evropských zemí, které rovněž umožnily cestovním kancelářím výrazně zasaženým současnou situací kolem koronaviru vydávání poukazů místo hotovosti. Byly mezi nimi mimo jiné Belgie, Chorvatsko, Francie, Estonsko nebo Nizozemsko.

Třeba Německo či Rakousko umožňují vydávání poukazů za zrušené zájezdy, ale lidé alternativu nemusejí využít. Polsko poskytlo cestovním kancelářím 180 dnů na vrácení peněz klientům za zájezdy, které se nemohly kvůli pandemii uskutečnit, místo dosavadních 14 dnů. Slovensko se podle ministra hospodářství Richarda Sulíka v této záležitosti inspirovalo českým postupem a tamní parlament minulý týden schválil obdobný zákon.

Tuzemské cestovní kanceláře zaplatily na letošní sezonu do začátku koronavirové krize podle Asociace cestovních kanceláří ČR zálohy na zájezdy klientů do zahraničí za 2,96 miliardy korun. Další stovky milionů vyplatily na zálohách dopravcům. Kvůli uzavřeným hranicím se jim prakticky zastavil prodej nových zájezdů. Čelí proto obrovským ztrátám.

  • Zdroj: Euractiv.cz