Vláda schválila reformu penzí. Počítá s pozdějším odchodem do důchodu

  • Zveřejněno: 30.04.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS), podle zpravodajství České televize, schválila úpravy v systému důchodového pojištění. Reformní změny počítají s navyšováním důchodového věku nad 65 let, podle prodlužování života. Dále se snižováním výpočtu nových důchodů, také s minimální penzí ve výši dvaceti procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Normuˇ, nyní dostane k projednání Poslanecká sněmovna. Podle plánu by změny měly začít postupně platit od příštího roku.

„Důchodová reforma je potřeba. Měla být provedena už dřív. Předcházející vlády neměly odvahu, my ji máme. Díky této reformě budou mít mladé generace – třicátníci, čtyřicátníci – důstojný důchod,“ uvedl premiér Petr Fiala. Současně dodal, že i s reformou, důchody porostou. Zároveň upřesnil, že průměrná penze je nyní přes 20 tisíc korun a v polovině 30. let by měla přesahovat 30 tisíc korun. V důchodu by lidé měli trávit 21,5 roku. Změny, jak uvedla Česká televize, předseda vlády označil za vyvážené, předvídatelné i spravedlivé.

Premiér Fiala také uvedl, že pokud by vláda neměla odvahu přijmout tuto reformu, celý systém by do budoucna nebyl udržitelný a dříve či později by zkolaboval. Podle premiéra se díky změnám podaří udržet schodek rozpočtu kolem jednoho procenta HDP.

Premiér Fiala rovněž zmínil, že by bylo dobré dosáhnout shody napříč politickými stranami. „Na takovou dohodu ale potřebujete, aby i opozice, opoziční hnutí ANO v tomto případě, bylo připraveno k nějaké dohodě přistoupit a chovalo se alespoň trochu odpovědně. Toho jsme se bohužel nedočkali,“ uvedl premiér s tím, že ANO nechce převzít politickou odpovědnost za budoucnost České republiky.

Podle zpravodajství České televize zástupci ANO se v březnu zúčastnili jednání o penzích s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě. Po neshodách, ohledně výsledků schůzky, a vyjádření Fialy, že koalice prosadí reformu bez ohledu na názor opozice, zrušili svoji účast na druhé takové schůzce před týdnem.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) k tomu uvedl, že se zástupci opozice absolvoval zhruba deset jednání. Dostali, podle něho, v prosinci návrh k připomínkám. ANO, podle něho, „neposlalo ani čárku“. SPD dodalo své náměty k podpoře rodin. Pokud by ANO změnilo svůj přístup, ministr Jurečka zopakoval, že je ochoten se o návrzích bavit. Načež poznamenal, že nynější starobní důchodci mají zaručené, že jim penze v budoucnu porostou každý rok o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Přiznané výchovné bude součástí penze.

Místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) k tomu poznamenal, že opozice neměla dost odpovědnosti ani odvahy reformu připravit. „Ukázalo se, že odvaha téhle vládě rozhodně nechybí, zato opozici nechybí série výmluv,“ podotkl. V dalších kolech vyjednávání je, podle něho, důležité „nenahradit odpovědnou politiku bezbřehým populismem“.

Pokud by nebyla reforma provedena, v budoucnu by jakákoli politická reprezentace řešila, jak zachovat důstojný život penzistů, míní předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Znamenalo by to zvýšení daní, snížení penzí nebo redukci financí pro nějakou jinou oblast, poznamenala. ANO, podle ní, neukázalo řešení, „neudělalo vůbec nic a strčilo hlavu do písku“.

Podle zpravodajství České televize demografická data uvádějí, že společnost stárne a život se prodlužuje. Lidé nad 65 let nyní tvoří asi pětinu obyvatel, v polovině století by to měla být třetina. Výdaje na penze rostou. V současné době tvoří asi třetinu výdajů státu. Na důchodech se loni vyplatilo 685,3 miliardy korun. Meziročně suma vzrostla o 97,2 miliardy korun, tedy o 17 procent. Příjmy se zvedly o osm procent, výdaje pokrýt nestíhají.

Systém důchodového pojištění skončil v dosud nejvyšším deficitu 72,8 miliardy korun. Je to kolem procenta HDP. Podle dřívějších údajů ministerstva práce asociálních věcí by za pár desetiletí roční schodek mohl odpovídat až pěti procentům HDP, v dnešních hodnotách by to bylo kolem 350 miliard korun.

Podle ekonomů není systém penzí beze změn udržitelný. Členka Národní ekonomické rady vlády Helena Horská uvedla, že vláda některé návrhy rady vyslyšela. Cílem reformy je, podle ní, vytvoření udržitelného, spravedlivějšího, předvídatelného a flexibilnějšího důchodového systému. Spoléhat se na určitý populační vývoj by, podle ní, bylo velmi riskantní i rozpočtově nezodpovědné. Řešením není ani rychlý růst ekonomiky, míní.

Opozice návrhy odmítá. Podle opozičního ANO vládní koalice straší lidi, o reformě s ní jednat dál nechce. S plánem koalice nesouhlasí ani odbory, rada osob se zdravotním postižením či rada seniorů.

„Naše požadavky vláda zná, ale ona je nechce slyšet. Jasně řekla, že si změny prosadí i bez nás. Je to jen komedie, ve které jim nebudeme dělat stafáž. Jejich parametrické změny prvního pilíře jsou založeny na redukční dietě budoucích seniorů,“ kritizoval místopředseda ANO Karel Havlíček. Podle něho se, po vládních opatřeních, nevyplatí patnáct miliard korun ročně a tuto sumu by rozpočet získal díky EET. „Vůbec neřeší (vláda), jak dostat do systému nové zdroje – například přes námi navržený investiční pilíř se státní garancí,“ dodal.

Podle poslankyně SPD Lucie Šafránkové není vládní návrh reforma, ale „soubor parametrických úprav“ systému. „Dvě z navržených opatření jsou pro nás zcela nepřijatelná,“ uvedla Šafránková. Zmínila „neomezené zvyšování věku“ nad 65 let a snižování výpočtu nových penzí po roce 2026. Nepřijatelné je pak podle poslankyně i omezení výchovného v budoucích důchodech. „Návrh zcela rezignuje na to, co je nejpodstatnější – hledat nové příjmy do důchodového systému bez zvyšování sazby důchodového pojištění a nastavit aktivní prorodinnou politiku za účelem podpory porodnosti v pracujících rodinách,“ sdělila poslankyně Šafránková.

SPD naopak vítá návrh na odpuštění důchodových odvodů pracujícím důchodcům a mírnější krácení předčasné penze lidem, kteří odpracovali 45 let. Podle poslankyně tyto úpravy do vládního návrhu hnutí prosadilo.

Také analytik z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Martin Potůček tvrdí, že vláda schválila, nikoliv zásadní důchodovou reformu, ale parametrické změny existujícího systému. Nemyslí si, že se důchodový systém jako takový v budoucnu ocitne v „neuvěřitelných deficitech“.

„Nelíbí se mi, že ve vládním prohlášení bylo, že tato důchodová reforma má být postavena na širokém celospolečenském konsensu. Ten není. Je pravda, že návrh byl jednohlasně schválen vládou, ale v zásadě se k němu nemohla v průběhu dvou a půl let vyjadřovat ani opozice, ani společenské organizace,“ tvrdí analytik Potůček.

  • Zdroj: Česká televize