Vláda schválila nový nouzový stav, platit bude od soboty. Potřebuje ho pro zákaz cestování mezi okresy

  • Zveřejněno: 26.02.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda schválila vyhlášení nového nouzového stavu, uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO). Následně chce vyhlásit nová přísná opatření včetně zákazu cestování mezi okresy. Ministři se sešli bezprostředně poté, co Poslanecká sněmovna neschválila jejich žádost o prodloužení dosavadního nouzového stavu. Část opozičních politiků vládu vyzvala právě k vyhlášení nového a nově zdůvodněného nouzového stavu.

Podle zpravodajství České televize nový nouzový stav bude platit od soboty 30 dní, tedy do 28. března. Vystřídá ten, který vláda vyhlásila v polovině února na žádost hejtmanů. Měl platit do konce měsíce. Poslanecká sněmovna později prosadila jeho zkrácení o den a nyní vládě nekývla na to, že by měl pokračovat.

Vláda je podle předkládací zprávy přesvědčena o tom, že neskončily důvody pro to, aby v České republice dál platil nouzový stav, naopak jsou ještě intenzivnější než dříve. Výhledově bude podle kabinetu nutné přistoupit ke zpřísnění protikoronavirových opatření, k čemuž jsou nedostatečné zákon o ochraně veřejného zdraví i takzvaný pandemický zákon, který sněmovna definitivně schválila v pátek. Současnou epidemickou situaci zpráva charakterizovala jako nejhorší od vypuknutí pandemie.

Členové vlády tvrdí, že bez nouzového stavu vláda nemůže zavést všechna nová opatření, jimiž chce odpovědět na velmi rychlé šíření nakažlivějších variant koronaviru a na přetížení nemocnic. Jejich vyhlášením se začali zabývat po schválení nového nouzového stavu. Po čtvrtečním jednání vlády avizoval premiér Babiš, že patrně od pondělí bude zakázáno cestovat mezi okresy kromě cest do práce nebo kvůli péči o blízké. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve sněmovně upřesnil, že na vycházky nebo za sportem bude možné vyrazit pouze v katastru obce, kde člověk bydlí. Zavřou se také všechny dosud otevřené školy včetně mateřských.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že na dodržování zákazů bude dohlížet policie. „Pokud nebude stačit kapacita policie, tak budeme muset povolat armádu,“ dodal Jan Hamáček.

Opoziční poslanci pro prodloužení dosavadního nouzového stavu nezvedli v pátečním hlasování ruce, část z nich principiálně odmítá nouzový stav, část považovala za lepší, aby vláda vyhlásila nový. Měli problém s tím, že ten stávající kabinet vyhlásil, ačkoli sněmovna předtím pokračování nouzového stavu zamítla, ale podle opozice jej ministři nezdůvodnili jinak než původní nouzový stav. Tentokrát nastaly nové okolnosti – výskyt nakažlivějších variant, kritická situace v nemocnicích – které v očích opozice vyhlášení nového nouzového stavu ospravedlní.

Česká televize dále k tomu uvedla, že v České republice se od začátku pandemie do čtvrtka nakazilo koronavirem přes 1,2 milionu lidí, od minulého úterý přibylo každý den kromě víkendu přes deset tisíc nově infikovaných. V nemocnicích je nyní více než 7000 pacientů s covidem-19, z nich přes 1500 je v těžkém stavu. V polovině února, kdy vláda vyhlašovala předchozí nouzový stav, bylo hospitalizovaných méně než 6000 a v těžkém stavu bylo asi 1100 z nich.

  • Zdroj: Česká televize