Vedení Ferrometu nechce jednat, zaměstnanci odpověděli stávkovou pohotovostí

  • Zveřejněno: 20.01.2021
  • Autor: (TZ OS KOVO_19. ledna 2021)
Zástupci zaměstnanců se už od listopadu loňského roku snaží přimět vedení společnosti Ferromet ke sjednání nové kolektivní smlouvy. Zatím marně. Podle Stanislava Maluška, předsedy odborů v Železárnách Veselí, vyšly naprázdno také opakované návrhy na společná jednání. Tamní odbory na situaci reagovaly vyhlášením stávkové pohotovosti, jejich krok má podporu velké většiny zaměstnanců. Ferromet ve Veselí nad Moravou je jednou ze tří divizí hutní skupiny Z-Group. Její součástí jsou také Železárny Hrádek a Válcovny trub Chomutov.
 
Podle odborářů obhajuje vedení společnosti svou neochotu jednat s odbory epidemiologickou situací. Podpis nové kolektivní smlouvy firma odmítla s tím, že nelze odhadnout dopad pandemie na ekonomiku zaměstnavatele. Vedení společnosti přišlo s jediným návrhem - prodloužit platnost současné kolektivní smlouvy do konce března. „Vyjednávání o předloženém návrhu probíhalo jen elektronickou formou, z obav vyjednávací komise zaměstnavatele ze šíření nemoci Covid-19 a kvůli omezujícím opatřením vlády k zabránění šíření epidemie. To od začátku odbory odmítaly s argumentem, že pokud epidemiologická situace nebrání výkonu práce, nevidíme překážku v osobním jednání při dodržení všech hygienických opatření,“ uvedl Stanislav Malušek - předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO (ZO OS KOVO) Železárny Veselí.
 
Zatím poslední osobní jednání odborů se zaměstnavatelem proběhlo v polovině prosince. „To však také nepřineslo ani částečnou dohodu na znění kolektivní smlouvy. Zaměstnavatel trval jen na jejím prodloužení bez jakéhokoliv navýšení mzdy. Vyjednávací komise odborů s tím nesouhlasila a trvala na svém již tak sníženém návrhu nárůstu mezd alespoň o částku nárůstu minimální mzdy nejméně kvalifikovaných zaměstnanců. Ani to však nebylo zaměstnavatelem přijato,“ dodal šéf odborářů Železáren Veselí Stanislav Matušek.
 
Odbory po neúspěšném vyjednávání  předložily zaměstnavateli návrh na zprostředkovatele. S tím zaměstnavatel nesouhlasil, proto byla odbory 14. ledna zaslána žádost na Ministerstvo práce a sociálních věcí o určení zprostředkovatele na řešení sporu o uzavření kolektivní smlouvy. „I přesto doufáme, že zaměstnavatel ještě přehodnotí náš minimalistický návrh a dojde k uzavření kolektivní smlouvy ještě před využitím krajních možností řešení sporu o uzavření kolektivní smlouvy podle Zákona o kolektivním vyjednávání,“ dodává Stanislav Matušek.
 
Vyhlášení stávkové pohotovosti zvažují také na Rokycansku, v Železárnách Hrádek, které jsou součástí hutní skupiny Z-Group. „Budeme o tom teprve jednat, předpokládám, že to bude na nejbližší schůzi výboru,“ potvrdil Petr Horčic, předseda ZO OS KOVO Železárny Hrádek a.s. „Ani tady jsme žádné větší výkyvy ve výrobě nezaznamenali. Argumenty vedení společnosti, které odmítá osobní jednání, vnímám tak, že jde spíš o snahu využít mimořádné situace k tomu, aby se vedení mohlo kolektivnímu vyjednávání vyhnout. Pokud se dodrží všechna hygienická opatření, není žádný důvod, proč bychom se nad požadavky zaměstnanců nemohli sejít osobně,“ řekl Petr Horčic. Železárny Hrádek aktuálně zaměstnávají téměř 160 lidí, přibližně polovina z nich je členy Odborového svazu KOVO.
 
 
 
  • Zdroj: OS KOVO