V Jindřichově Hradci se sešla předsednictva českých i slovenských Kováků

  • Zveřejněno: 14.09.2019

Na jednání Předsednictva Odborového svazu KOVO v Jindřichově Hradci ve čtvrtek 5. září přijeli také slovenští kolegové z Odborového zväzu KOVO. Předseda OS KOVO Jaroslav Souček rozsáhle referoval o nadcházející celoevropské kampani industriAll Europe „Together at work“ (Společně v práci), jejímž smyslem je podpořit kolektivní vyjednávání.

„Kampaň reaguje na negativní vývoj v kolektivním vyjednávání poté, kdy se po krizi v roce 2008 ekonomika propadla,“ zdůraznil mimořádný význam společné akce evropských odborů předseda Jaroslav Souček.

Předsednictvo schválilo termín 7. zasedání Rady Odborového svazu KOVO. To proběhne 23. října v Hotelu Olšanka v Praze, a tentokrát bude jednodenní. Místopředseda OS KOVO Libor Dvořák shrnul vývoj v oblasti vyjednávání kolektivních smluv. Těch bylo v roce 2019 uzavřeno celkem 505 včetně kolektivních smluv uzavřených mimo podnikovou sféru. Na jednání zazněly informace o školeních, jež odborový svaz pro své funkcionáře a zaměstnance pořádá. Podle místopředsedy Tomáše Valáška má úroveň školení vzestupnou tendenci, stejně jako zájem o účast na nich.

Členové předsednictva se věnovali také ekonomickým tématům – místopředseda Ing. Pavel Komárek předložil účastníkům záměr změny finančního portfolia OS KOVO. Návrh definuje strategii, jak účelně využít a zhodnotit finanční prostředky svazu a omezit rizika související s možným negativním vývojem ekonomiky. Účastníci rovněž projednávali možnosti získání budoucího sídla pro centrálu OS KOVO.

V závěru jednání se členové předsednictva českých a slovenských kováků vzájemně informovali o vývoji ve svých zemích. Mimo jiné také o strategii při získávání nových členů. Slovenské kolegy zajímalo hlavně fungování Centrální evidence členů a poskytování benefitů pro členy OS KOVO. Jejich dotazy směřovaly také k inovativnímu modelu odborového organizování v takzvaných seskupeních členů. Předseda OZ KOVO Emil Machyna zdůraznil nezbytnost nadnárodní spolupráce. „Musíme zabojovat na mezinárodní úrovni,“ řekl doslova.  „Držím palce, aby se nám dařilo i nadále být a zůstat přáteli,“ uzavřel předseda slovenských kováků.

 

 

  • Zdroj: OS KOVO