Úplná ztráta čichu může člověka postihnout už pár hodin po nákaze koronavirem, tvrdí lékaři

  • Zveřejněno: 03.04.2020
Hlavními příznaky nákazy novým koronavirem SARS-CoV-2 jsou horečka a suchý kašel, lékaři však stále častěji upozorňují, že na seznam je třeba dodat také náhlou ztrátu chuti či čichu. Britský list Daily Mail uvedl, že ztráta těchto smyslů se někdy projeví jen několik hodin po nakažení.

Nová data shromážděná britským sdružení lékařů ORL (ENT UK) ukazují, že ztráta čichu a často i chuti může být úplně prvním symptomem a objevit se u nakaženého dokonce už po několika hodinách od infekce.

U mnoha lidí se přitom prý nerozvinou žádné další příznaky onemocnění, a nutně tak existuje mnoho případů lidí, kteří si nejspíše vůbec neuvědomí, že byli novým koronavirem nakaženi. Podle lékařů jde zejména o tu nejmladší generaci dospělých, jejichž imunitní systémy udrží virus pouze v oblasti nosu a neumožní mu rozšířit se do plic, kde mívá pro lidi často fatální následky.

Ztráta čichu? Izolujte se

„Pozoruji dramatický vzestup počtu pacientů, kteří docházejí na mou kliniku s náhlou ztrátou čichu. Běžně mívám maximálně jednoho pacienta měsíčně s tímto problémem, teď šlo až o čtyři týdně, většinou mladé lidi pod 40 let věku,” uvedl prezident britského sdružení lékařů ORL, Nirmal Kumar, který působí jako otorinolaryngolog v britském Wrightingtonu.

Kumar radí pacientům, u nichž ke ztrátě čichu nebyl zjevný důvod, aby se od okolí minimálně na týden izolovali pro případ, že by byli nakaženi koronavirem. Dělá to i navzdory tomu, že zatím žádné obdobné nařízení v platnosti není.

V tom se každopádně Kumar shoduje s přednostou Kliniky otorinolaryngologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole Janem Plzákem, podle kterého by měli mít lidé s náhlou ztrátou čichu nařízenou karanténu.
Britští lékaři však také varují, že jeden z prvních způsobů, kterými se léčí částečná či úplná ztráta čichu, bývá týdenní užívání steroidů. Ty potlačují imunitní systém pacienta, který by se následně mohl z případné nákazy koronavirem léčit obtížněji.

Podle britských lékařů je množství zahraničních pacientů s koronavirem, kteří trpěli anosmií (ztrátou čichu), signifikantní. V Německu se hovoří o dvou třetinách pacientů, kteří měli tento příznak, v Jižní Koreji pak 30 procent z nich uvádělo anosmii jako svůj hlavní příznak. A koneckonců i reportér Novinek, který se virem nakazil v Praze, též trpěl ztrátou čichu.

Zatímco u běžné chřipky nebo virózy ale dochází obvykle k zacpanému nosu a ztrátě čichu po prodělání choroby, u koronaviru by mělo jít naopak o jeden z prvních příznaků, tvrdí bývalý prezident britského sdružení lékařů ORL Tony Narula.

„Když jste nemocní běžně, máte zablokované nosní dutiny, a proto tak dobře necítíte. U nákazy Covid-19 je to jiné. Virus zřejmě přímo napadá čichový nerv u kořene nosu, mezi očima. Tento nerv není obalen ochrannou tkání, a tak, když na něj virus zaútočí a způsobí zánět, pacienti přestanou dostávat čichové signály do mozku, popsal Narula s tím, že měl pacienta jen s tímto příznakem a obával se, že by mohlo jít o nádor tlačící právě na onen čichový nerv.

Koronavirus, ne nádor

Narula tedy nechal pacientovi udělat nezbytný rentgen hlavy, ale obavy se nepotvrdily. Pacientovi tedy řekl, že není žádné zřejmé vysvětlení a že by se mu čich snad měl vrátit v následujících týdnech. Když lékař po nějakých deseti dnech začal slýchat zprávy, že pacienti s onemocnění Covid-19 trpí anosmií, napsal onomu pacientovi e-mail, aby ho o tom informoval.

„On už mezitím odletěl do zahraničí, kde se cítil špatně a testy posléze potvrdily, že měl koronavirus,” dodal Narula, podle kterého se pacientům čich plně vrací zhruba po čtyřech až šesti týdnech od nákazy.

Ztráta chuti prý pak přímo souvisí právě se ztrátou čichu, který je pro chuť klíčový. Chuťové buňky prý totiž virus nenapadá.

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/koronavirus-utoci-na-cichovy-nerv-v-koreni-nosu-vyradi-ho-na-tydny-tvrdi-britsti-lekari-40318696

  • Zdroj: Novinky.cz