Týden plný novinek

  • Zveřejněno: 22.05.2020
  • Autor: Mgr. Ing. Jarmila Dubravská, PhD., výkonná ředitelka pro SZP, Agrární komora ČR

Začínáme znovu. Máme schválené dvouleté přechodné období (tak, jak od začátku prezident a viceprezidenti komory a konsorcium prosazovali), tedy příští dva roky 2021 a 2022 budou lety, během nichž musí komora pokračovat v intenzivním tlaku doma iv zahraničí. Je nezbytné, aby tempo, které nastavilo současné vedení komory před třemi lety, pokračovalo a to bez zanícených zemědělců kteří mají vyváženou rostlinnou a živočišnou výrobu nepůjde. Jinak nebude šance pro zemědělce v České republice, ale i v ostatních státech, které se staly členy Evropské unie v roce 2004 a později, aby si zachovaly domácí zemědělskou výrobu. Ovšem se zemědělstvím je spojen potravinářský průmysl, takže v příštích měsících se bude rozhodovat o dvou nejvýznamnějších sektorech našeho hospodářství.

A jak to vypadá doma? Vedení komory zintenzivnilo tlak v "domácím" prostředí. Během celého týdne pokračovalo vedení Agrární komory ČR v jednáních, setkáních a "tlaku" na zvýšení odbytu domácích českých výrobků, jejichž kvalitu si v domácím prostředí dokážeme zajistit. Záleží však na zemědělcích a na obyvatelích České republiky i na těch, kteří rozhodují o podmínkách výroby. Tak to uvidíme už za pár dní.

Už ve středu příští týden, tedy 27. května 2020 budou poslanci hlasovat o novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích. O novele, kterou schválilo jednomyslně představenstvo Agrární komory ČR a zájmové svazy a sdružení, tedy všichni ti, kteří si uvědomují, že bez domácí spotřeby nebude domácí výroba, bez domácí výroby nebude kvalitní životní prostředí, neboť všechny potraviny se sem budou nadále dovážet tisíce kilometrů. Nyní uvidíme, komu záleží na životním prostředí, komu záleží na zdraví obyvatel, komu záleží na zemědělství a potravinářství, komu záleží na zaměstnanosti doma a na výrobě a přidané hodnotě. Zařazení domácích potravin do maloobchodního prodeje je totiž v první řadě naplnění požadavků, které se objevují nyní ve všech dokumentech přicházejících z "Bruselu". Právě tento týden ve středu proběhla tisková konference a byly zveřejněny dva dokumenty, které budou mít dopad na naše hospodaření (ano, jde o strategii Z farmy na vidličku a strategii zaměřenou na biodiverzitu).

Tento týden jsme si připomněli i Světový den včel (nebo mezinárodní den včelařů), který připadá na 20. května. Je to den narození významného slovinského včelaře, Antona Janši. O včelách se hodně diskutuje zejména v období, kdy kvete řepka. To, že podmínky pro chov včel jsou výhodné vidíme ve výsledcích. Česká republika je najzavčelenejším státem v Evropě a čtvrtou na světě. A skutečně včely do podmínek této krásné země patří a daří se jim. Kleštík včelí však úspěšně ničí včelstva méně zkušených včelařů, s tímto se však setkáváme nejen v České republice, či na Slovensku, ale i v dalších státech a my včelaři se snažíme učit se zvládat boj s tímto malým, ale velmi úspěšným nepřítelem. Ale ze včel si budeme muset vzít příklad, podobně jako včely, které jsou "naprogramovány" na zachování rodu, budou muset postupovat i zemědělci, aby chránili svůj "stav".

Opětovně jsme upozornili na nutnost podpory chovatelům dojnic a zpracovatelům mléka. Ačkoliv dojnice nebyly zařazeny do mimořádného 10. kola Programu rozvoje venkova, které bylo z důvodu zvýšení soběstačnosti v základních potravinách zaměřené na komodity, kde je situace nejhorší, tedy zejména na ovoce, zeleninu, brambory, vepřové a kuřecí maso, podpora chovatelům dojnic bude potřebná v dalším kole výzvy.

A co ještě v tomto týdnu řešilo sněmem zvolené vedení komory? Europoslanci pokračují postupně v jednáních o třech základních nařízeních. Z tohoto důvodu se uskutečnila dvě setkání s europoslanci, aby požadavky vás, kteří pracujete na zemědělské půdě, děláte pro její zúrodňování maximum a živíte tento národ, co nejlépe. Práce v Bruselu totiž začíná na domácí půdě.

Nadále pokračujeme v propagaci výsledků vaší práce, tento víkend bude vysílán díl o precizním zemědělství a o dva týdny budete moci vidět seriál Potraviny z domoviny, na začátku června bude díl zaměřen na výrobu kozího a ovčího mléka a na jeho zpracování, ale také na význam živočišné výroby pro zadržení vody v půdě. Už od středy 20. května se začal vysílat váš seriál Potraviny z domoviny na TV Praha, aby i obyvatelé hlavního města a jeho okolí viděli, co všechno je skryto za potravinami, které mnohý považují za samozřejmost. A ti, kteří čtou naše články, se mohou o situaci v zemědělství a potravinářství dozvědět více z článku viceprezidenta na