Tržby restaurací po otevření zahrádek byly o 60 procent vyšší, ukazují pokladny EET, píše deník Aktuálně.cz

  • Zveřejněno: 18.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Tržby gastronomických podniků za první den po otevření restauračních zahrádek byly, podle společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy, o 60 procent vyšší proti běžnému pondělí v uzávěře. Počet otevřených podniků se však nezvýšil, venkovní prostory zpřístupnily většinou ty, které dosud prodávaly přes výdejní okénka. Uvádí ve svém zpravodajství deník Aktuálně.cz.

Okénkový prodej podle Storyous nyní využívalo zhruba 64 procent stravovacích provozů, zbytek měl zavřeno. Přestože restauratéři možnost otevřít zahrádky, podle ředitele společnosti Storyous Igora Třeslína, uvítali, neboť po dlouhém nuceném uzavření je to pro ně jen malá útěcha. V mnoha evropských zemích jsou podle něho gastronomická zařízení otevřená uvnitř i venku, mají jen sníženou kapacitu.

"Nezapomínejme, že mnoho restaurací v Česku venkovní prostor k dispozici vůbec nemá. Osobně přitom nevidím téměř žádný rozdíl v tom, zda host s negativním testem na koronavirus sedí na zahrádce, nebo uvnitř restaurace, kde je navíc profesionální vzduchotechnika," uvedl Třeslín.

Tržby restaurací se kvůli zákazu vstupu veřejnosti do stravovacích podniků podle společnosti Storyous propadly o 60 procent ve srovnání s obdobím před pandemií. Zařízení, která využívala výdejní okénka a rozvoz, zaznamenala pokles tržeb o třetinu. Při srovnání dat za loňský a letošní duben se podle Třeslína ukázalo, že restauracím, které se situaci přizpůsobily, tržby tolik nekolísaly a byly obecně vyšší než před rokem. Flexibilita a úprava způsobu fungování ve spojení s on-line prostředím měly podle Třeslína na "přežití" podniků zásadní vliv. Klíčové pro restaurace bude léto, dodal.

  • Zdroj: Aktuálně.cz