Tržby obchodníků se v květnu vrátily k růstu. Zájem byl o on-line prodej i výrobky pro domácnost

  • Zveřejněno: 09.07.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Tržby obchodníků v České republice v květnu po očištění stouply meziročně o dvě procenta, meziměsíčně byly vyšší o 11,6 procenta. Dařilo se hlavně prodejcům nepotravinářského zboží. Naopak méně lidé utráceli za pohonné hmoty. Podle zpravodajství České televize o tom ve středu informoval Český statistický úřad (ČSÚ). V dubnu klesly tržby v maloobchodě kromě prodeje motorových vozidel o 10,7 procenta, v březnu byly meziročně nižší o šest procent. Výsledky maloobchodu za květen podle analytiků pozitivně překvapily, byly ale ovlivněny odloženou spotřebou s tím, že v dalších měsících budou lidé spíše šetřit.

Podle Marie Bouškové, ředitelky odboru statistiky služeb ČSÚ, pokles tržeb zaznamenal prodej pohonných hmot a potravin. Vyšší tržby, podle ní, vykázal zejména prodej prostřednictvím internetu a také prodej výrobků pro domácnost.

Bez očištění se květnové maloobchodní tržby za potraviny snížily meziročně o 1,5 procenta a za pohonné hmoty o 11,8 procenta. Naopak za nepotravinářské zboží se zvýšily o 2,6 procenta.

Při zohlednění kalendářních vlivů utratili zákazníci za nepotravinářské zboží o 6,1 procenta více a tržby za potraviny stouply meziročně o 0,4 procenta. Pokles tržeb u pohonných hmot činil 9,4 procenta.

Nejvyšší zájem měli zákazníci o nákupy zboží přes internet a zásilkovou službu. Tržby e-shopů a zásilkových firem stouply v květnu o více než třetinu. O více než 15 procent stouply tržby v obchodech za výrobky o domácnost.

„Oproti dubnovému růstu o 49 procent ale prodeje přes internet a zásilkové služby v květnu vykázaly zpomalení meziroční dynamiky, což souvisí s tím, jak se zákazníci mohli vrátit do kamenných prodejen,“ upozornil hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Naopak jednoprocentní pokles zaznamenaly specializované prodejny s počítači a komunikačními zařízeními. Za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci lidé utratili o 1,9 procenta méně. Devítiprocentní pokles zaznamenal prodej farmaceutického a zdravotnického zboží a kosmetiky. Tržby za oděvy a obuv se propadly o 21 procent.

Citelný propad pokračoval pak u prodejů motorových vozidel. „Zatímco dubnové prodeje meziročně propadly o 46 procent, v květnu propad dosáhl 36,8 procent. To koneckonců naznačovaly i dříve zveřejněné registrace nových automobilů, které v květnu meziročně poklesly o 44 procent, takže nejde o příliš velké překvapení. Na druhou stranu červnová čísla jsou už více optimistická, jelikož se prodeje zvýšily a jejich meziroční propad činil pouhých pět procent,“ konstatuje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. 

„Některé segmenty sice trpí poklesem poptávky po zboží zbytného charakteru, celkový objem tržeb v květnu ale naznačuje, že propad poptávky by nemusel být dramatický. Další měsíce napoví, zda je mírný optimismus oprávněný,“ řekl ekonom David Marek z Deloitte.

Zatímco tržby v maloobchodě příznivě překvapily, květnové tržby ve službách setrvaly v dvouciferném meziročním propadu a řada odvětví měla nadále tržby o více než polovinu nižší než před rokem.

Podle Jakuba Seidlera například v ubytování se však meziroční propad tržeb zmírnil jen nepatrně, a to z dubnových 87 procent na 86 procent, ve stravování ze 73 procent na 54 procent, v činnostech cestovních kanceláří se pak dokonce prohloubil z 92 na 98 procent. Celkové tržby ve službách pak v květnu meziročně propadly o 21 procent, stejně jako v dubnu.

Květnová úroveň tržeb tak podle analytika Luboše Růžičky z Raiffeisenbank sice v mnoha odvětvích vymazala ztrátu z předchozích dvou měsíců, přehnaný optimismus ovšem není na místě. Zároveň konstatoval, že sentiment spotřebitelů je silně zasažen, lidí bez práce bude přibývat a značně zpomalí i mzdová dynamika. To vše bude omezovat výdaje zejména na zbytné věci, tedy především na cestování, rekreaci a kulturu.

Podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poury budou domácnosti v utrácení opatrné. Na podzim by měl být jasnější vývoj poptávky. Přičemž dále uvedl. Že pro celý letošní rok lze očekávat reálný pokles spotřeby domácností o necelá čtyři procenta.

Na druhé straně, člen bankovní rady ČNB Aleš Michl, se vyjádřil, že pokud bychom se podívali na vývoj ekonomiky přes spotřebu elektřiny, tj. očištěnou o vliv počasí, je Česká republika za dnem ekonomického cyklu. Toho bylo dosaženo v polovině dubna, kdy spotřeba elektřiny meziročně klesla o 13,7 procenta. V minulém týdnu, tedy od 29. června, byla spotřeba elektřiny meziročně nižší už jen o 2,6 procenta.

  • Zdroj: Česká televize