TOS Kuřim propustil třetinu svých zaměstnanců, další firmy hromadné propouštění zvažují

  • Zveřejněno: 27.02.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Jedna z největších jihomoravských strojíren, firma TOS Kuřim, musela přistoupit k hromadnému propouštění zaměstnanců. Podle zpravodajství České televize výpověď jich dostalo sedmdesát. Zejména kvůli pandemii koronaviru totiž přišla o několik velkých zakázek. Společnost dlouhodobě podniká zejména v Rusku, ale také v Turecku nebo Indii.

Kuřimská firma TOS vyrábí obráběcí stroje už od roku 1942. Za tu dobu jich do světa vyslala na 90 tisíc. Kvůli současné krizi teď ale musela dát výpověď téměř třetině svých pracovníků. „K hromadnému propouštění nás donutila ekonomická situace, která byla způsobena výpadkem zakázek v loňském roce, museli jsme přistoupit k propuštění sedmdesáti zaměstnanců,“ řekl člen představenstva TOS Kuřim Libor Kuchař.

Podle vedení společnosti by práci jemu i jeho propuštěným kolegům nepomohly zachránit ani kompenzace, které teď stát firmám v době pandemie nabízí. „Protože se jedná o dlouhodobou záležitost, výrobní cyklus v naší fabrice je zhruba dvanáct měsíců, tak nepřistupujeme k čerpání státních podpor,“ vysvětlil Libor Kuchař.

Podle České televize hromadné propouštění se na jižní Moravě ale netýká jen firmy TOS Kuřim. Úřadu práce ho nahlásilo od loňského října celkem 16 zaměstnavatelů. To je dvakrát víc než před rokem. „V současné době zaměstnavatelé odkládají investice, protože neví, jak se bude ta situace vyvíjet,“ řekl regionální šéf sdružení KOVO Jiří Grim. Přesto zatím k hromadnému propouštění fakticky přistoupila jen čtvrtina firem, které ho nahlásily. Zpravidla se k tomuto kroku totiž uchylují až v řádu několika měsíců.

  • Zdroj: Česká televize