Tisková zpráva předsedy Asociace samostatných odborů: Bohumír Dufek k návrhu NERV zvýšit zdanění příjmů lidí!

  • Zveřejněno: 23.06.2022
Právě jsme se dozvěděli, že na první společné schůzce vlády ČR a Národní ekonomické rady vlády (NERV) vzešel od některých členů NERV návrh na vyšší zdanění příjmů lidí. Podle nich je to jediná možná cesta, jak snížit plánovaný schodek státního rozpočtu ve výši přes 300 miliard korun.
Jsem přesvědčen, že tento velice špatný názor Národní ekonomické rady vlády (NERV) souvisí s tím, že tato vláda a její ekonomičtí poradci nejsou vůbec schopni vyvést Českou republiku z krize, která zde je. Jenom zvyšováním daní, a to především zvýšením zdanění příjmů lidí, se to prostě řešit nedá. Velice mne zaráží, že se zde neustále hovoří jenom o zdanění občanů České republiky, místo toho, abychom se zamysleli nad tím, jakým způsobem se zdaní nekontrolovatelné vývozy kapitálu, který získaly zahraniční firmy na českém trhu.
Již delší dobu naše odbory zastávají názor, že nadnárodní společnosti, které odvádějí do zahraničí nezdaněné zisky ve výši několika set miliard korun, by měly být zdaněny, aby tím přispěly ke zlepšení finanční situace v našem státě a tím i k růstu české ekonomiky.
 
V Praze dne 23. června 2022

Bohumír Dufek
předseda
Asociace samostatných odborů
V Praze dne 23. června 2022