Tisková zpráva: Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR žádá: Važte svá slova vůči zdravotníkům a zaměstnancům sociálních služeb!

  • Zveřejněno: 31.03.2020

Tisková zpráva Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR žádá politiky a další, kteří se vyjadřují do médií, aby pečlivě vážili svá slova o zdravotnících a zaměstnancích sociálních služeb. Zaměstnanci ve zdravotnictví a sociálních službách se o své pacienty a klienty už dlouhodobě starají ve velmi obtížných podmínkách, v nedostatečném počtu, v obrovském fyzickém i psychickém vypětí. Současná pandemie COVID-19 toto vše ještě umocňuje a vyhrocuje nutností pracovat s nedostatkem osobních ochranných prostředků či zcela bez adekvátních ochranných prostředků. K tomu se samozřejmě přidává také strach o zdraví své, členů rodiny i svěřených pacientů i klientů, protože je všeobecně známo, že nemoc může přenést i člověk, který je zcela bez příznaků a netuší, že byl nakažený.

Je zcela nepřijatelné, aby se k těmto obrovským obavám přidával ještě strach z toho, že v případě vypuknutí nákazy bude zaměstnanec označován v médiích jako ten, kdo nákazu „do zařízení zavlekl“ či dokonce „chodil do práce s příznaky nemoci a nakazil tak kolegy a pacienty“. Tyto příklady se již staly a jsou vůči přetíženým a obětavým zaměstnancům mimořádně kruté.

Odborový svaz zároveň znovu upozorňuje na to, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve svém Mimořádném opatření s účinností od 21. března 2020 umožňuje postupy, které jsou v příkrém rozporu s mezinárodními poznatky o tom, že lidé nakažení COVID-19 jsou „nejvíce nakažliví předtím, než se u nich objeví příznaky a v prvním týdnu nemoci“(zpráva ČTK z 16. 3. 2020). Toto Mimořádné opatření umožňuje, aby v případě, že zdravotnický pracovník nemá klinické příznaky, ale měl bez přiměřených osobních ochranných prostředků rizikový kontakt s osobou, které bylo potvrzeno onemocnění COVID-19, mohl jeho vedoucí (!!!) rozhodnout o tom, že nepůjde do karantény (!!!), ale bude chodit do práce (!!!), měřit si teplotu a za pět dní bude testován.

Takovýto postup považuje odborový svaz za mimořádně nebezpečný, protože ohrožuje zaměstnance, jejich pacienty a klienty, členy rodiny a další osoby. Odborový svaz opakuje svůj požadavek, že zaměstnanec musí zůstat v karanténě alespoň na dobu nezbytnou do možnosti prvního průkazného testování, tedy cca 5 dní.

Dostatek adekvátních osobních ochranných prostředků a dostatečné testování zaměstnanců, pacientů zdravotnických zařízení a klientů sociálních služeb je podle OS zdravotnictví a sociální péče ČR jedinou cestou, jak současnou pandemii zvládnout bez zbytečných ztrát na zdraví a životech pacientů, klientů i personálu.

 

  • Zdroj: OSZSP ČR