Švýcaři v referendu odmítli trojici ekologických zákonů

  • Zveřejněno: 17.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Švýcaři v referendu před několika dny odmítli trojici návrhů z oblasti životního prostředí, včetně nového zákona o emisích oxidu uhličitého a zákazu umělých pesticidů. Na základě zprávy ČTK to zveřejnila na svém webu Agrární komora ČR.

Proti zákazu umělých pesticidů se vyjádřilo 61 procent voličů. Kdyby zákaz prošel, stalo by se Švýcarsko teprve druhou zemí na světě, která k tomu přistoupila. Záměr hospodařit stoprocentně bio oznámil před několika lety Bhútán. Ve Švýcarsku má sídlo firma Sygenta, jeden z největších výrobců přípravků na ochranu rostlin, kterou v roce 2017 koupil čínský gigant ChemChina, upozornila agentura AFP. Stejným poměrem byl zamítnut také návrh na poskytování dotací pouze zemědělcům, kteří se vyhýbají chemickým hnojivům.

Těsným poměrem 51,6 procenta byl zamítnut nový zákon o emisích oxidu uhličitému. Výsledek je porážkou švýcarské vlády, která nový zákon zahrnující opatření jako zvýšení přípatku na pohonné hmoty pro auta nebo zavedení poplatku na letenky, podporovala. Zákon měl pomoci ke snížení emisí podle pařížské dohody o změně klimatu. Podle ministryně životního prostředí Simonetty Sommarugaové bude nyní splnění cíle na snížení emisí do roku 2030 na polovinu úrovně z roku 1990 pro Švýcarsko velmi obtížné. Do roku 2050 se má země stát čistě emisně neutrální.

K této zprávě ze Švýcarska můžeme jenom dodat, že Agrární komora ČR a její členská organizace Zemědělský svaz ČR, které sdružují rozhodující většinu našich produkujících zemědělců, upozorňují na to, že ochrana životního prostředí naší planety je přirozeně logická záležitost, a že také zemědělci se o to ve své práci na polích a ve stájích snaží, protože, jak by potom produkovali potraviny, kdyby si zničili podmínky pro vlastní zemědělskou výrobu. Načež Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR jsou toho názoru, že Zelená cesta pro Evropu (Green Deal) má řadu podnětných myšlenek, jak přispět k ochraně životního prostředí, zejména ovzduší, ale vše se musí dělat s rozmyslem a s úvahou, aby se tyto plány nedělaly „od stolu“ a bez znalosti místních podmínek, v nichž zemědělci hospodaří a lidé na venkově žijí. Ostatně, to si sama o sobě uvědomila i tato většina Švýcarů, když v referendu rozhodli, tak jak rozhodli.

  • Zdroj: Agrární komora ČR