Svícení a topení jako luxus? Předseda ČMKOS Josef Středula varuje před tím, co může nastat. Musíme jednat!

  • Zveřejněno: 14.10.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Nebezpečí další krize hrozí České republice, říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Podle něho jsou důvodem k těmto obavám například stoupající ceny energií a nová strategie EU „New Green Deal“ bez dopadových studií. Proto také vládě ČR proto doporučuje moudrý přístup a širokou diskusi. V opačném případě varuje před energetickou chudobou.

Na otázku Parlamentních listů, jak se bude nová vláda chovat, ale nechtěl předjímat. Odpověděl, že v této chvíli se spíše obává, že ještě ani sami vítězové nevědí, co jim volby vyhrálo. „Nemyslím to nijak pejorativně, ale vzhledem k tomu, že zatím není dokument, z kterého by se dalo soudit, jak vypadá společný názor teoreticky budoucí vlády na řadu věcí, které se týkají občanů a řady firem, se zatím nedá soudit vůbec nic. Všechny věci, které se šíří, může každý posuzovat různě, ale my si počkáme, až jakým způsobem dojde k dohodě, jakým způsobem bude vypadat programové prohlášení vlády. Od toho se pak dá posuzovat směr, jaká bude,“ prohlásil Josef Středula. Proto by doporučoval, aby vláda byla moudrá, aby neuvažovala pouze ideologicky, ale ve prospěch České republiky a jejích občanů. Načež dodal, že v tom právě mohou být rozdílné postupy, než které byly prezentovány při volební kampani. Zároveň dodal, že nechce předjímat další vývoj naší země. Ale současně poznamenal, že věří v moudrý přístup a poučení se z chyb předchozí vlády, a to bez ohledu na politické zabarvení. Jinak to prý nedopadne dobře, konstatoval.

Josef Středula dále varoval však před ráznými škrty. Poukázal například na poslance ODS Jana Skopečka, který hovořil o 125 miliardách korun úspor v rozpočtu, přičemž koalice SPOLU dlouhodobě hovoří i o propouštění nadbytečných úředníků v přebujelé státní správě. Kdy chce jich propustit až 13 procent. Josef Středula se však domnívá, že nerozumné škrty by mohly znamenat krizi. „Varuji před takovými kroky, a kdyby se škrty v rozsahu, který naznačujete, promítly do reality, výsledek může zadělat na velké nebezpečí vlastní české krize,“ zdůraznil. Rovněž v této souvislosti připomněl rok 2009 a další, kdy země čelila ekonomické krizi. Vyzval proto opakovaně budoucí vládu, aby začala uvažovat moudře a komplexně ve prospěch ekonomiky.

„Pokud udělají tuto chybu, nemusí nastat dobrý průběh. Jde jen o teoretizování, neumíme to odhadnout, zatím neexistuje nová vláda, nevíme, jaké jsou její směry, jak budou budoucí ministři postupovat. Neznámých je nyní hodně, ale co je známo, je návrh rozpočtu na rok 2022, kde se ukáže, jak uvažují a jak k tomu přistoupí,“ dále podotkl Josef Středula.

Do Poslanecké sněmovny se letos poprvé nedostalo KSČM a ani ČSSD. Na dotaz redakce Parlamentních listů, zda nebude ve snaze odborářů levicová politika v Parlamentu chybět, odvětil, že „voliči ohodnotili levicové strany a jejich dosavadní činnost odchodem, rozhodně na to mají právo. V demokratické společnosti je respektování výsledku voleb namístě. Druhá věc je, zda budou ve Sněmovně nositeli témat, která levice zastávala. Tím, že voliči usoudili, že ti, kdo je reprezentují, nejsou těmi, kdo to mají dělat, jsou logickým mluvčím této části společnosti odbory, nikdo jiný. My nemáme ideologické předpojatosti a chceme hledat dobré řešení pro lidi a pro ty, které zastupujeme. Rozhodně ale nejsme těmi, kteří mohou plnohodnotně zastoupit chybějící levici v Poslanecké sněmovně. My v ní nejsme, budeme řešit situaci sociálním dialogem a diskusí a věřím, že vláda k ní přistoupí“. K hlavním doporučením Josefa Středula směrem k budoucí vládě tedy patří i komunikace, neboť bez ní vznikají spory a konflikty. Právě na problematickou komunikaci s dosavadní vládou si, podle Parlamentních listů, Josef Středula už několikrát stěžoval.

Parlamentní listy dále upozornily, že české politiky čeká i další výzva, a to je situace kolem zvyšujících se cen energií. Na Slovensku už firmy zavírají, jednou z nich je Duslo (patřící pod Agrofert), které v sousední zemi zaměstnává na 200 tisíc lidí a je jedním z největších tamních odběratelů zemního plynu, ze kterého vyrábí hnojiva a čpavek. Podle Josefa Středuly však není třeba dívat se až na Slovensko, stejné problémy se už dějí i v České republice. „U nás už se to stalo, bylo propuštěno tisíc lidí ze společnosti Sokolovská uhelná a důvodem jsou právě ceny emisních povolenek. Tehdy byly na hranici 32 eur za tunu CO2. Dnes je to nad 60 eur a může se stát, že když se situace nezlepší, zavře větší množství podniků,“ upozornil Středula. Redakce k tomu dodala, že konec také oznámila společnost Bohemia Energy, která dodávala energie pro 900 tisíc odběratelů.

Podle Josefa Středuly je tedy nutné jasně stanovit, jak přistupovat k budoucnosti energetiky, což se týká všech lidí. „Lidé už vážnost situace pochopili. To znamená, že nám hrozí energetická chudoba dvou podob. První je, že se zhorší finanční situace rodin i důchodců, cena plynu a elektrické energie půjde nahoru a mluvíme o nárůstu přes deset procent i více. Druhý typ energetické chudoby znamená, že nemusí být dostatek energie pro firmy a mohou začít působit regulační stupně,“ uvedl předseda ČMKOS, který považuje energetickou chudobu za vážnou věc. Diskuse na toto téma musí být, podle něho, to hlavní, co bude řešit nová vláda, protože bez toho může být problém už jenom větší, menší ale nikoliv.

Josef Středula zároveň upozornil, že ceny energií nejsou jediným negativním vlivem na českou ekonomiku. Současně panuje nedostatek čipů, kterým trpí hlavně automobilový průmysl, takže souhra zasahuje tomuto odvětví tvrdou ránu. O tom budou, podle Josefa Středuly, mluvit na nedělní tripartitě. Ohrožené jsou totiž nejen automobilky a řetězce velkých firem, ale hlavně čeští podnikatelé, kteří nemají dostatečný polštář. „Budeme žádat, aby firmám a zaměstnancům pomohli, protože se jedná o českou ekonomiku. Kombinovaný problém zvyšuje náklady na provoz a v kombinaci s nedostatkem čipů může způsobit vážné potíže,“ sdělil Josef Středula s tím, že se jedná o ohrožující mix.

Jedním z důvodů rostoucích energií jsou ceny emisních povolenek, které předseda ČMKOS zmínil. Podle jeho slov však tkví podstata v celém systému New Green Dealu. „My jsme v roce 2020, několik týdnů po podepsání a schválení dokumentu New Green Deal, který nikdo nekomunikoval ani se sociálními partnery, žádali, aby byla provedena studie dopadů nových přístupů. Politici přijali rozhodnutí o tom, že budeme směřovat k bezemisní ekonomice, ale nesdělili, jaká je cena. Možná se obávali, že cena nebude akceptovatelná, a rozhodli, aniž zanalyzovali situaci. Neznám přímou odpověď, ale tato domněnka je zcela namístě,“ řekl Josef Středula.

Ten rovněž řekl, že celé schválení Zelené dohody Evropské unie bylo prapodivné právě kvůli chybějícím studiím dopadů. Sám se prý ptal eurokomisařky Věry Jourové, která mu potvrdila, že ani Evropská unie nemá takovou studii, a to v roce 2020. „Nyní je situace ještě vážnější a stále nejsou zpracovány žádné studie. My jako odbory požadujeme studie dopadu na rodiny, pracující, důchodce. Není možné dělat tak vážné kroky, aniž se zjistí dopady na lidi. Státní rozpočet je nahlodán deficity a neumím si představit, že se najednou najdou desítky miliard korun na pomoc obyvatelstvu. Problém by to navíc nevyřešilo. Šlo by pouze o umělou pomoc před dopady, která nevyřeší systémový problém,“ upozornil Středula.

Podotkl také, že chápe nutnost změny přístupu k životnímu prostředí, neboť pamatuje chování před třiceti lety, kdy se fabriky s pokrokem nechovaly zrovna nejlépe. „Nemám s tím problém, ale nesmějí se zatajovat věci, pak je probuzení tak vážné, jako dnes prožívají klienti Bohemia Energy,“ dodal. Podle něho nejen česká vláda tak mohla dopady všech vlivů zmírnit. „Česká republika je součástí Evropské unie a Evropská unie je také Unií České republiky. Z tohoto pohledu ano, vlády členských zemí včetně České republiky mohly žádat kroky, analýzy na stůl, ale to se nestalo. A nevíme, jaké budou další. Uvidíme, co přinese balíček Fit for 55, kde se objevuje požadavek, aby námořní doprava přešla na ekologičtější paliva. Ale to bude znamenat další zdražení, protože to dopravci promítnou do nových cen, což může ovlivnit cenu přepravy, která se připíše do ceny zboží. A tu zaplatí konečný spotřebitel,“ konstatoval Josef Středula s tím, že podobných příkladů je mnohem více.

Josef Středula dále zopakoval apel na budoucí vládu, aby zvolila moudrý a vážný přístup. To, že levice není ve Sněmovně, neznamená, že je to natrvalo. Ale jde o to, zda jsou politici schopni se postavit do čela pracujících, rodin i důchodců bez ohledu, zda jde o pravici či levici. „Je nutný moudrý přístup, co se nás týká, jsme připraveni tato témata zvedat,“ dodal Josef Středula.

  • Zdroj: Parlamentní listy