Stravovací paušál připraví rozpočet o 21,4 miliardy ročně

  • Zveřejněno: 27.11.2019
Zavedení stravenkového paušálu by mohlo každoročně připravit státní rozpočet o více než 21 miliard korun. Vyplývá to z analýzy společnosti Grant Thornton, kterou dnes představila na tiskové konferenci Unie zaměstnavatelských svazů ČR.

Stravenkový paušál plánuje Ministerstvo financí zavést jako alternativu ke stravenkám a podnikovému stravování od roku 2021.

„Ministryně financí Alena Schillerová prohlásila, že nová úprava připraví státní rozpočet maximálně o dvě miliardy korun. Nechali jsme dopady přepočítat poradenskou, daňovou a auditorskou firmu, a ta dospěla k částce více než desetinásobné. Konkrétně 21,4 miliardy Kč,“ prohlásil prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký.

Daňové zvýhodnění paušálu by podle dřívějšího vyjádření ministryně Schillerové mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Klíčovou roli v propadu rozpočtových příjmů sehrají podle studie dva efekty. Prvním z nich bude čerpání paušálu těmi, kteří dnes nenabízejí firemní stravování ani stravenky. Jejich zapojení do systémů může znamenat snížení daňových příjmů o 8,6 miliardy Kč.

„Je iluzorní se domnívat, že zaměstnavatelé tento benefit nebudou využívat. Naopak, lze předpokládat jeho masivní zavedení, avšak za jiným účelem a motivací, než je původně zamýšlen. Dá totiž firmám a institucím možnost na úkor mezd navýšit zaměstnancům příjmy bez vedlejších nákladů ve formě daní a odvodů,“ upozornil Jiří Köhler z Grant Thornton.

Druhým klíčovým efektem bude odliv od současné formy podpory stravování a přechod na stravovací paušál ze strany zaměstnavatelů, kteří již dnes podporují stravování jinou formou (stravenky, jídelní stravování), a tím i navýšení efektivního příspěvku na stravování. „Tento dopad může nabíhat pomaleji. Nicméně ve výsledku přinese pokles rozpočtových příjmů až o 10,6 miliardy,“ dodal Köhler.

Částka 21,4 miliardy představuje přes polovinu letošního rozpočtového schodku. „Stačila by například k navýšení učitelských platů v regionálním školství o více než 9500 korun měsíčně. Za tuto sumu bychom mohli například zcela vyřešit nedostatečnou dostupnost sociálních služeb nebo o více než polovinu navýšit výdaje na výzkum a inovace,“ podotkl výkonný ředitel unie Vít Jásek.

Stravenkářské firmy jsou proti

MF připravuje novelu zákona o daních z příjmů, podle které by zaměstnanec dostával peníze na stravu přímo. Na podporu stravování tak dosáhne podle MF i čtvrtina zaměstnanců, tedy asi milion lidí, kteří dosud stravenky nedostávají.

„Z průzkumu – tuším Asociace malých a středních firem – ale vyplynulo, že pokud by zaměstnavatelé přestali dávat svým lidem stravenky, chodili by na obědy třikrát méně než dnes. Což znamená, že se nebudou tak kvalitně stravovat, a také to, že restaurace, které dnes mají večer plno, ale přes oběd těžko shání zákazníky, by asi musely propouštět,“ kritizuje pro Seznam návrh stravenkového paušálu Daniel Čapek, prezident Sodexo ČR a SR, které je největší stravenkářskou firmou v Česku.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/analyza-stravovaci-pausal-pripravi-rozpocet-o-214-miliardy-rocne-83552

  • Zdroj: seznamzpravy.cz