Stávková pohotovost v MOTOR JIKOV trvá, jiné společnosti jdou zaměstnancům vstříc

• Zveřejněno: 22.11.2022
  • Autor: -pok
Více než půl roku po podání návrhu na úpravu kolektivní smlouvy, která je spolu se mzdovým předpisem uzavírána vždy do konce března následujícího roku, se nepodařilo v českobudějovické společnosti MOTOR JIKOV dohodnout a podepsat novou kolektivní smlouvu. Pouze část, kde působí jiná ZO, odstoupila od společného jednání a svou smlouvu podepsala. Shodu nepřineslo ani jednání před nezávislou zprostředkovatelkou. Zaměstnanci firmy tak nadále pokračují ve stávkové pohotovosti zahájené 1. června.

„K žádné dohodě zatím nedošlo a ani jsme se k ní zatím moc nepřiblížili. Přidáno sice bylo většině našich zaměstnanců, a to hlavně po podpisové akci na podporu vyjednávání, ale zdaleka ne všem a alespoň v minimální částce, kterou jsme požadovali. Tak si to rozhodně nepředstavujeme. O plošné úpravě mezd není s vedením firmy řeč. Pozdější nabídka na 500 Kč je pro nás opravdu nepřijatelná. Naopak téměř normou je plošné snižování pohyblivé složky. Např. ani na tlakové slévárně nedostali všichni slušný základ. Někdo pět stovek, jiný sedm, další dva i více tisíc, někdo nedostal nic. Ve vysoce specializované části Fostron dostala přidáno pouze třetina zaměstnanců. Prostě to nedává smysl,“ uvedl předseda Základní organizace OS KOVO při MOTOR JIKOV a jihočeský zmocněnec kováků Jan Janoušek.

Přestože zaměstnanci podle něho chápou složitou situaci podniku, kterému se zdražily veškeré vstupy, jako energie, materiály nebo kooperace, nemohou souhlasit s tak razantním propadem reálných mezd.

„Naše požadavky na zvýšení základních mezd ani zdaleka nepokrývají inflaci a zohledňují složitou situaci zaměstnavatele. Již několik let se průměrné mzdy v podnicích Motor Jikov, kde působí naše odborová organizace, bohužel propadají za průměry kraje i celé České republiky,“ poznamenal Janoušek.

Hlavními činnostmi holdingu MOTOR JIKOV GROUP jsou slévárenství, obrábění, montáže a podpůrné procesy se zaměřením převážně na automobilový a spotřební průmysl. Dvě třetiny produkce směřují na export na vyspělé mezinárodní trhy.

Vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích Pavlína Jirková v této souvislosti upozornila na extrémní rozdíly v přístupu jednotlivých firem k řešení složité situace svých zaměstnanců. „Rozdíly jsou veliké. Máme i firmu, kde už se několik let nepřidávalo a není to v plánu ani nyní. Zde se proto podepisuje petice, kterou zašleme zahraničnímu vlastníkovi. Někde se jedná, jinde se už podařily i slušné dohody. Je to různé a rozhodně vůbec ne lehké. V řadě firem jsou lidé velmi nespokojeni,“ zdůraznila Jirková.

• Zdroj: OS KOVO, Kovák č. 21