Stabilitu ekonomiky zajistily vládní výdaje

  • Zveřejněno: 23.07.2021

Pokračující opatření proti šíření koronaviru měla v 1. čtvrtletí dopad na všechny sektory. Nejviditelnější byl výrazný deficit hospodaření vládních institucí. Dál pokračoval propad spotřeby domácností vyvolaný restrikcemi a související nárůst jejich úspor.

Hrubá přidaná hodnota nefinančních podniků se v 1. čtvrtletí 2021 mírně meziročně zvýšila o 1,1 mld. korun. Ve srovnání se 4. čtvrtletím roku 2020 vzrostla o 10,1 mld. Podobně jako v předchozích kvartálech se vlivem přílivu vládních dotací a stabilizační podpory zvyšovala míra zisku nefinančních podniků. Postupné zlepšení situace alespoň u části nefinančních podniků se ale projevilo zmírněním meziročního poklesu zaměstnanosti v sektoru na 1,0 %. Dál klesala míra investic nefinančních podniků. 

Příjmy domácností v 1. čtvrtletí 2021 meziročně vzrostly o 27,6 mld. korun, což je méně než ve 3. a 4. čtvrtletí 2020. Největší podíl na nárůstu měly přitom příjmy ze sociálních dávek a prostředků ze stabilizačních programů, které kompenzovaly pokles mezd a platů. Spotřeba domácností meziročně klesla o 33,4 mld. korun. „Pokračující růst příjmů a další pokles spotřeby domácností opět vedl k silnému přírůstku hrubých úspor. Ty za 1. čtvrtletí překročily 200 mld. korun, což představuje asi čtvrtinu z celkových příjmů domácností. Zároveň byly úspory více než dvojnásobné ve srovnání se stavem před krizí,“ říká Karolína Zábojníková, analytička Českého statistického úřadu.

Také v 1. čtvrtletí řešení krize vedlo k prudkému nárůstu výdajů sektoru vládních institucí. Narůstaly zejména výdaje na sociální dávky, dotace a kapitálové transfery. Příjmy naopak pod vlivem hospodářského zpomalení i daňových změn stagnovaly. Deficit hospodaření vládních institucí se v 1. čtvrtletí prohloubil na 136,3 mld. korun a celkový dluh vystoupal na 2 519,1 mld.

Další detaily přináší aktuální Analýza sektorových účtů.

  • Zdroj: Český statistický úřad