Souhrn ekonomických zpráv ČTK 22. května 2019

  • Zveřejněno: 22.05.2019
Datum: 22.05.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu klesla na 2,85 procenta z březnových 2,90 procenta. Sazby klesly třetí měsíc v řadě. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby vesměs rostla. Zájem o hypotéky se v dubnu mírně snížil.

Praha - Cestou ke zlepšení dopravní situace v hlavním městě by mohlo být sdílení vozidel pro taxislužbu a pro přepravy zásilek z online obchodů. Vyplývá to z analýzy, kterou na základě dat poskytnutých firmami Liftago a Alza zpracoval pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) a jejíž výsledky v úterý prezentovali zástupci obou společností a Prahy. Firmy plánují začít tyto možnosti testovat a zároveň dále poskytovat data hlavnímu městu, které je může využít jinými způsoby či zveřejnit.

Moskva/Varšava/Praha - Plné obnovení přepravy ropy ruským ropovodem Družba po znečištění suroviny potrvá dva měsíce. Podle ruské agentury TASS to v úterý uvedla běloruská státní ropná společnost Belněftěchim. Družbou se přepravuje ropa i do České republiky, která spolu s dalšími zeměmi napojenými na ropovod dovoz ruské ropy kvůli znečištění zastavila už v dubnu. V současné době je v Bělorusku asi 1,2 milionu tun kontaminované ropy.

New York - Americké akcie v úterý zpevnily, zejména ty z technologického sektoru. K růstu jim pomohla zpráva, že americká vláda dočasně zmírnila restrikce vůči čínské společnosti Huawei. Tím se i zvýšily naděje, že by se obě země mohly dopracovat k tomu, jak vyřešit své obchodní spory. Na devizových trzích zpevňoval dolar.

Londýn - Největší britská maloobchodní společnost Tesco přestane poskytovat hypotéky a stávající portfolio hypotečních úvěrů se bude snažit prodat. Z hypotečního trhu odchází kvůli zhoršení podmínek na trhu, uvedla v úterý společnost. Problémy na hypotečním trhu hlásí i další společnosti včetně jedničky Nationwide Building Society, uvedla agentura Reuters.

Datum: 21.05.2019 20:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Ministr průmyslu a obchodu, vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) se kvůli nevyrábějícím plzeňským hutím a kovárnám Pilsen Steel, jež jsou v insolvenčním řízení, setká v nejbližších dnech s ruským velvyslancem. Ministr to řekl ČTK po dnešním jednání s odbory firmy v Praze. Vlastníkem stoprocentního obchodního podílu společnosti je ruský podnikatel Igor Šamis. Havlíček uvedl, že chce být v řešení budoucnosti firmy prostředníkem, převzetí Pilsen Steel českým státem podle něj ale aktuálně není na stole. "Vidím to jako nereálné," uvedl.

Praha - Spotřeba dat v mobilních sítích loni vzrostla na dvojnásobek. Uživatelé přenesli v mobilních sítích 368 petabytů (PB) dat. Zvýšení táhla především služba fixního LTE, tedy domácí Wi-Fi router připojený k internetu přes mobilní síť LTE. Vyplývá to z výroční zprávy Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Praha - Česká měna dnes oslabila vůči euru o tři haléře na 25,79 Kč/EUR. K dolaru koruna od pondělního podvečera naopak o tři haléře posílila, a dnes kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 23,06 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes znovu klesla. Index PX při nízké aktivitě oslabil o 0,1 procenta na 1048,33 bodu. Druhý den v řadě se nedařilo rakouským finančním emisím Erste a VIG. Pokles trhu naopak brzdily akcie Komerční banky a elektrárenské společnosti ČEZ. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Praha - Internetový obchodník Mall Group chce během následujících dvou let vybudovat distribuční centrum ve Slovinsku. Z něj bude pokrývat i chorvatský a maďarský trh. Firma zatím všechny trhy obsluhuje z jediného logistického centra v Jirnech u Prahy. Uvedla to dnes společnost v tiskové zprávě. Výši investice firma nesdělila.

Praha - Praha si nechá vypracovat dokument posuzující varianty a možnosti případného zahloubení ulice V Holešovičkách a dalších navazujících silnic. Na dnešním jednání magistrátního výboru pro dopravu to řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Dokument by měl být hotov do konce letošního roku. Vedení města se pak rozhodne pro danou variantu. Ulice V Holešovičkách je součástí severojižní magistrály a spojuje most Barikádníků s mimoúrovňovou křižovatkou Vychovatelna, kde ústí do Liberecké ulice. Denně po ní projedou desítky tisíc aut.

Praha - Podvýbor pro ochranu spotřebitele Poslanecké sněmovny žádá Českou národní banku o informaci o způsobu řešení spotřebitelských stížností na nesprávně účtované poplatky a náklady a nesprávně stanovené odkupné a odbytné v produktech investičního životního pojištění. ČTK to potvrdil předseda podvýboru Patrik Nacher (za ANO). Chyby se mohou podle spolku Podvedení klienti týkat až dvou milionů pojistek. "ČNB obdržela usnesení podvýboru. Do doby, než bude připravena odpověď, se ČNB nebude k záležitosti vyjadřovat," řekla ČTK mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Hradec Králové - Věřitelé a soud schválili reorganizační plán firmy Veba Broumov, která patří k největším českým textilkám. Plán počítá se zachováním výroby a pracovních míst. Věřitelé by při reorganizaci měli dostat zpátky pět až 52 procent hodnoty pohledávek. Novým vlastníkem Veby by se měl stát podnikatel Otakar Moťka. V insolvenčním řízení je podnik od loňského května.

Litovel (Olomoucko) - Nové zakázky v Indii a dalších asijských i afrických zemích si slibuje od zahájené spolupráce s indickým výrobcem papírenských strojů JMC strojírenská skupina Papcel z Litovle na Olomoucku, která je předním tuzemským producentem technologií pro papírenský průmysl. Indický podnik bude pro Papcel vyrábět papírenské stroje určené pro tamní trh. ČTK to dnes řekla mluvčí Papcelu Martina Pavlíková.

Lanškroun (Orlickoústecko) - Střední odborná škola v Lanškrouně na Orlickoústecku dokončila modernizaci učeben za téměř 53 milionů korun. Studenti se tam budou učit pracovat s počítačově řízenými soustruhy, frézkami nebo gravírovacími lasery. ČTK to dnes řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Mošnov (Novojičínsko) - Společnost Skladon, která se zabývá logistikou pro internetové obchody, postavila v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku logistické centrum o rozloze 2600 metrů čtverečních. Majitelům online obchodů poskytne více než 25.000 skladových pozic. ČTK to dnes za firmu řekla Pavla Švancerová. Skladon centrum otevře ve středu.

Jihlava - Úřady začaly posuzovat vliv zvažované stavby silničního obchvatu města Brtnice na Jihlavsku na životní prostředí. Záměr vybudovat 3,8 kilometru silnice II. třídy zveřejnil kraj v informačním systému EIA. Uvedl v něm, že zahájení stavby této nové komunikace přes údolí s řekou připadá v úvahu nejdříve v roce 2023. Krajský odbor životního prostředí vyzval dotčené samosprávy, orgány a veřejnost k vyjádření ode dneška do 30 dnů.

Liberec - Liberec si připomíná zakladatele motorismu a významného průmyslníka Theodora Liebiega, od jehož smrti uplyne ve čtvrtek 80 let. Dostal do vínku nejen šlechtický titul a rodinný podnik, ale byl obdařený i mimořádnými schopnostmi, řekl ČTK Svatopluk Holata z Mobile muzea ČR. Liebieg patřil k významným představitelům textilního průmyslu v Čechách i v Evropě, byl prezidentem Svazu německých průmyslníků, Duchcovské uhelné společnosti, předsedou správní Liberecké pouliční dráhy a mimo jiné také držitelem prvního řidičského průkazu v zemi.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes mírně zvyšují, k jejich růstu nadále přispívá konflikt mezi Spojenými státy a Íránem, stejně jako předpoklady, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) bude pokračovat v omezování těžby. Ve výraznějším růstu cenám brání obavy, že pokračující obchodní válka mezi USA a Čínou by mohla vyústit ve zpomalení tempa růstu globální ekonomiky.

Londýn/New York - Americký dolar dnes vystoupil na nejvyšší úroveň za čtyři týdny. Pomohly mu k tomu signály, že Asie už pociťuje dopad obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, ale také vyšší výnosy amerických státních dluhopisů.

Moskva/Varšava - Plné obnovení přepravy ropy ruským ropovodem Družba po znečištění suroviny potrvá dva měsíce. Podle ruské agentury TASS to dnes uvedla běloruská státní ropná společnost Belněftěchim. V současné době je v Bělorusku 1,2 milionu tun kontaminované ropy.

New York - Americký řetězec rychlého občerstvení Burger King zahajuje prodej rostlinné verze hamburgeru nazvaného Impossible Whopper v Evropě. Burger, který je bezmasou variantou klasického produktu a maso připomíná mnohem víc než klasické vegetariánské hamburgery, začne řetězec prodávat od středy ve Švédsku. Uvedla to dnes agentura AP.

Datum: 21.05.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Hradec Králové - Věřitelé schválili reorganizační plán firmy Veba Broumov, která patří k největším českým textilkám. Plán počítá se zachováním výroby a pracovních míst. Věřitelé by při reorganizaci měli dostat zpátky pět až 52 procent hodnoty pohledávek. Novým vlastníkem Veby by se měl stát podnikatel Otakar Moťka. V insolvenčním řízení je podnik od loňského května.

Praha - První verze portálu MOJE daně, přes který by bylo možné vyřizovat online daňové záležitosti s finančním úřadem, by mohla vzniknout během roku 2020. Počítá s tím ministerstvo financí v rámci novely daňového řádu, kterou dnes úřad poslal k připomínkám. Novela dále umožní částečné vracení nadměrných odpočtů DPH v podobě záloh, zjednoduší kontrolní postupy, sníží daňové pokuty a úroky a podpoří elektronickou komunikaci s finančním úřadem, informovalo MF.

Praha - Ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) se kvůli nevyrábějícím plzeňským hutím a kovárnám Pilsen Steel, jež jsou v insolvenčním řízení, potká v nejbližších dnech s ruským velvyslancem. Ministr to řekl ČTK po dnešním jednání s odbory firmy v Praze. Vlastníkem stoprocentního obchodního podílu společnosti je ruský podnikatel Igor Šamis. Havlíček uvedl, že chce být v řešení budoucnosti firmy prostředníkem, převzetí Pilsen Steel českým státem podle něj ale aktuálně není na stole. "Vidím to jako nereálné," uvedl.

Praha - V Česku se v posledních dnech objevily pokusy o zneužití služby mojeID a podobných k získání údajů k platebním kartám. Útočníci využívají dříve uniklé seznamy e-mailů a hesel z různých serverů a zkouší se těmito údaji přihlásit do e-mailových účtů. Pokud se jim přihlášení podaří, pokusí se resetovat hesla do dalších služeb uživatele, navázaných na danou e-mailovou schránku. Uvedla to dnes bezpečnostní organizace CSIRT. Služba mojeID má skoro 650.000 uživatelů.

Praha - Evropské volby, které se konají o víkendu, vyhraje v Česku podle bookmakerů ANO se ziskem 22 procent, druzí budou Piráti se 17 až 18 procenty. Hnutí ANO věří také většina sázkařů. Vyplývá to z odpovědí zástupců sázkových kanceláří, které dnes ČTK oslovila. Objem sázek zatím dosáhl asi sedm milionů korun. To je výrazně méně než při rekordních prezidentských volbách v loňském roce.

Praha - Zatímco nabídka brigádnických míst je v Česku srovnatelná s loňským rokem, zájem o brigády ze strany uchazečů je vyšší než loni. Největší poptávka je po práci v administrativě, nejméně žádané jsou manuální práce. Hodinová sazba meziročně vzrostla ve všech regionech ČR, vyplývá z ankety ČTK mezi personálními agenturami.

Praha - Tisíce výpravčích a dalších zaměstnanců na české železnici se nejpozději do dvou let převlečou do nových uniforem. Cestující je budou moci dál poznat podle dominantních tmavě modrých a bílých barev, které budou doplňovat nové barvy správy železnic, tedy tyrkysová a oranžová. Zůstávají také červené čepice. Nové stejnokroje pro přibližně 4600 svých provozních zaměstnanců dnes představila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Kompletní obměna uniforem bude SŽDC stát kolem 70 milionů korun.

Brno - Brněnská stavební společnost OHL ŽS vykázala za rok 2018 zisk čtyři miliony korun. Tři předcházející roky byla ve ztrátě, naposledy za rok 2017 vykázala ztrátu 372 milionů korun. ČTK to zjistila z účetní uzávěrky společnosti.

České Budějovice - Jihočeský vodárenský svaz (JVS) pořídí technologie na vlastní výrobu elektřiny, aby vodu dopravil do všech svých vodojemů i při plošném výpadku energií. Připravuje i digitalizaci dat a matematický model soustavy, aby zefektivnil plán její údržby. Součástí strategie je postupná obnova dálkových řadů a přivaděče surové vody z přehrady Římov do úpravny vody Plav, kde se mění v pitnou. ČTK to dnes po valné hromadě JVS řekl její mediální zástupce Zdeněk Zuntych.

Česká Třebová (Orlickoústecko) - Obyvatelé České Třebové na Orlickoústecku se seznámí s novou studií, která navrhuje protihluková opatření po modernizaci železničního uzlu. Bude méně zdí kolem tratí, ale i méně hluku z provozu vlaků. ČTK to dnes řekl místostarosta Dalibor Zelený (ČSSD).

Brno - Chladné květnové počasí, které přineslo i ranní teploty pod bodem mrazu, významněji nepoškodilo vinohrady v České republice. Případné škody byly spíš lokálního charakteru, řekl ČTK ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Paříž - Růst české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 2,6 procenta z loňských 2,9 procenta. Předpověděla to dnes Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V příštím roce pak očekává další zvolnění hospodářského růstu, a to na 2,5 procenta.

Paříž - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dnes snížila odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,2 procenta z 3,3 procenta předpovídaných v březnové prognóze. Na ekonomiku má podle ní negativní vliv především obchodní napětí. V příštím roce však OECD nadále počítá se zrychlením hospodářského růstu na 3,4 procenta.

Kyjev/Varšava - Ruská ropa začala po přerušení dodávek kvůli jejímu znečištění opět proudit do Maďarska. Podle agentury Reuters to dnes oznámila ukrajinská distribuční společnost Ukrtransnafta. Česko, Slovensko, Maďarsko a další země v dubnu zastavily dovoz ruské ropy ropovodem Družba kvůli nadměrnému obsahu organického chloridu, který může poškodit zařízení rafinérií. K rychlému obnovení dodávek dnes Moskvu vyzvalo Polsko.

Londýn - Skupina restaurací vlastněných proslulým britským kuchařem Jamiem Oliverem dnes přešla pod nucenou správu. Informovala o tom britská média, podle nichž krach podniků ohrožuje až 1300 pracovních míst. Většina z 25 dotčených restaurací patří do Oliverovy skupiny italských podniků, kterou Brit provozoval od roku 2008. Další část jeho gastronomických provozů zůstává beze změn, uvedla společnost v prohlášení.

Bratislava - Slovenský soud zastavil exekuci v hodnotě 30 milionů eur (více než 773 milionů Kč) vůči státním plynárnám SPP, na jejímž základě exekutor minulý týden zablokoval podniku peníze na bankovním účtu. ČTK o tom dnes informoval mluvčí SPP Ondrej Šebesta. Slovenská firma už dříve uvedla, že exekuce je nezákonná a podala návrh na její zastavení.

Bratislava - Ministři dopravy nebo jejich zástupci ze čtyř středoevropských zemí včetně Česka na dnešní schůzce v Bratislavě podpořili projekt propojení České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska vysokorychlostní železnicí. Novinářům to po jednání řekl slovenský ministr dopravy Arpád Érsek. Vysokorychlostní trať označil za prioritu i český ministr Vladimír Kremlík, který se schůzky zúčastnil. Ministři se také vyslovili proti krácení peněz na silniční infrastrukturu v příštím rozpočtovém období EU.

Frankfurt nad Mohanem - Společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského se nelíbí plánovaný prodej jedné z divizí německé obchodní skupiny Metro. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj obeznámený se situací. Mluvčí EPH se k tomu podle Reuters odmítl vyjádřit. Křetínský patří mezi klíčové akcionáře Metra.

Datum: 21.05.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Hradec Králové - Věřitelé schválili reorganizační plán firmy Veba Broumov, která patří k největším českým textilkám. Plán počítá se zachováním výroby a pracovních míst. Věřitelé by při reorganizaci měli dostat zpátky pět až 52 procent hodnoty pohledávek. Novým vlastníkem Veby by se měl stát podnikatel Otakar Moťka. V insolvenčním řízení je podnik od loňského května.

Praha - Výroba osobních aut v Česku od ledna do konce dubna klesla o procento na 489.752 vozů. Automobilky tak zmírnily čtyřprocentní propad z prvního čtvrtletí. V dubnu produkce meziročně vzrostla o 7,6 procenta. Dařilo se kolínské TPCA, která za čtyři měsíce zvýšila výrobu o devět procent. Oznámilo to dnes Sdružení automobilového průmyslu.

Praha - Skupina KKCG miliardáře Karla Komárka koupila v březnu 25 procent akcií v Sazka Group od EMMA Capital Jiřího Šmejce za 630 milionů eur (16,2 miliardy Kč). Dnes to uvedl server Euro.cz. Skupina KKCG se nákupem stala v Sazka Group stoprocentním vlastníkem. Připadly jí zároveň veškeré podíly v české Sazce, řeckém OPAP, italské Lottoitalia a rakouské Casinos Austria. Holding EMMA Capital Jiřího Šmejce, který měl v Sazka Group podíl 25 procent, si ponechal akcie v chorvatské sázkové kanceláři SuperSport.

Č. Budějovice - Firma E.ON Distribuce zprovoznila nový informační systém pro řízení své distribuční soustavy elektřiny. Stál 140 milionů Kč, umožní firmě rychleji reagovat například při výpadcích proudu či živelních pohromách. Společnost ho nainstalovala v obou dispečerských centrech, v Brně a Českých Budějovicích. Od novinky si slibuje také větší zabezpečení a okamžitá řešení v případě kybernetických hrozeb. Na projektu pracovala firma téměř deset let. ČTK to dnes řekla mluvčí E.ON ČR Martina Slavíková.

Olomouc - Více než 130 bytů má být ve třech domech, které v okrajové části Olomouce plánuje postavit společnost Pro Invest. Firma už na projekt dostala stavební povolení. ČTK dnes informaci získala z oznámení zveřejněné na úřední desce olomouckého magistrátu.

Brno - Jihomoravský kraj chystá rekonstrukci dvou mostů ve Fryčajově ulici v Brně a opravu průtahu Valtrovicemi na Znojemsku. Práce vyjdou na necelých 55 milionů bez DPH, uvedla v tiskové zprávě mluvčí kraje Monika Brindzáková. Opravy více než půlkilometrového úseku valtrovické silnice by mohly začít ještě letos, u mostů se počítá se zahájením až příští rok.

Holešov (Kroměřížsko) - Holešov na Kroměřížsku připravuje kompletní rekonstrukci krytého bazénu a rehabilitačního střediska. Odhadované náklady na opravu zastaralé budovy činí 70 až 80 milionů korun. Radnice si nechává zpracovávat projektovou dokumentaci za zhruba pět milionů korun, hotová by měla být na podzim. Práce budou rozděleny na několik etap, začít by mohly už příští rok, řekl dnes ČTK starosta Rudolf Seifert (TOP 09).

Brusel - Členské země Evropské unie dnes formálně potvrdily novou směrnici zakazující plastové výrobky na jedno použití. Cílem opatření, které se týká například jednorázových brček, nádobí, tyčinek do uší i některých dalších plastových výrobků, k nimž existují ekologičtější alternativy, je snížit množství plastového odpadu. Členské státy mají nyní nejvýše dva roky na převedení nových pravidel do svých vlastních zákonů.

Londýn - Druhý největší britský výrobce oceli British Steel je na pokraji kolapsu a potřebuje finanční pomoc od vlády. V ohrožení je tak kolem 25.000 pracovních míst. Informují o tom dnes agentura Reuters a televize Sky News s odvoláním na své zdroje.

Washington - Americké ministerstvo obchodu v noci na dnešek dočasně na tři měsíce zmírnilo obchodní restrikce vůči čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei zavedené minulý týden. Tento krok má omezit negativní dopady na zákazníky čínského podniku po celém světě, píše agentura Reuters.