Souhrn ekonomických zpráv ČTK 19. června 2019

  • Zveřejněno: 19.06.2019
Datum: 19.06.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Varšava - Polské státní železnice PKP se omluvily cestujícím z vlaku Gwarek (Horník) za "souběh nešťastných okolností", které sobotní cestování z Katovic na jihu Polska do Slupsku na severu země podle médií přeměnily v horor. Během cesty, poznamenané vedrem a devítihodinovým zpožděním, zemřel jeden z cestujících, ostatní omdlévali.

Londýn - Britská televize ITV už si u svých scenáristů neobjedná žádný pořad, na němž by se podíleli výhradně mužští autoři. Podle serveru Independent to uvedla Saskia Schusterová, která má v ITV na starosti vývoj komediálních pořadů.

Datum: 19.06.2019 03:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Průměrná úroková sazba hypoték v květnu klesla na 2,80 procenta z dubnových 2,85 procenta. Sazby klesly čtvrtý měsíc v řadě. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby vesměs rostla. Zájem o hypotéky se v květnu zvýšil.

New York - Akcie ve Spojených státech v úterý posílily. Náladu na trhu zlepšila naděje na obnovení obchodních jednání mezi USA a Čínou a snížení úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed) ještě v letošním roce.

Bratislava - Na Slovensko bylo dovezeno z Česka drůbeží maso se salmonelou. Zásilku převzal jeden z obchodních řetězců, do vydání varování spotřebitelé maso patrně zkonzumovali. Napsal to v úterý slovenský list Hospodárske noviny, kterému to potvrdil hlavní slovenský veterinář Jozef Bíreš.

Datum: 18.06.2019 20:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Česká měna dnes opět oslabila k oběma hlavním světovým měnám. K 17:00 koruna ztratila proti předchozímu závěru k euru pět haléřů na 25,61 Kč/EUR a k dolaru 13 haléřů na 22,90 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes posílila a index PX vzrostl o 0,34 procenta na 1055,18 bodu. Dařilo se zejména akciím mediální skupiny CME a bankovním titulům. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha/Brusel - Evropská komise (EK) vyzvala členské státy, aby byly ambicióznější ve svých energetických a klimatických plánech pro rok 2030. Uvedla to dnes komise na webu. České republice Brusel mimo jiné doporučil zvýšit do té doby podíl obnovitelných zdrojů energie (OZE) na celkové spotřebě na minimálně 23 procent. Česko dosud počítalo s 20,8 procenta. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dnes uvedlo, že zveřejněná doporučení pečlivě analyzuje.

Praha - Společnosti FTV Prima, která v Česku provozuje televizní skupinu Prima, loni vzrostly tržby o více než pět procent na 3,5 miliardy korun. Naopak čistý zisk společnosti meziročně klesl z 591 na 317 milionů korun. O výsledcích dnes s odkazem na výroční zprávu Primy informoval server Mediaguru.

Otrokovice (Zlínsko) - Otrokovický výrobce pneumatik Continental Barum začal k zaučování svých nových zaměstnanců využívat virtuální realitu. Výcvik na simulátoru konfekčního stroje, na kterém si lze vyzkoušet kompletaci polotovarů při výrobě nákladních plášťů, absolvovalo už 15 zaměstnanců. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila mluvčí společnosti Regina Feiferlíková.

České Budějovice - Jihočeský kraj chce do konce roku 2022 postavit silnici Jižní tangenta, která se napojí na obchvat Českých Budějovic, jenž bude součástí dálnice D3. Odhad nákladů na první etapu je 800 milionů Kč. V plánu jsou také další části takzvané zanádražní komunikace. ČTK to dnes řekl krajský radní pro dopravu Jiří Švec (STAN).

Praha - Hudebník a producent Karel Vágner prodal své vydavatelství a uměleckou agenturu Multisonic čelákovickému výrobci CD a DVD nosičů Fermata. Uvedl to dnes server E15.cz. Fermata získala Vágnerův většinový podíl i podíly dalších akcionářů. Cenu transakce žádná ze stran nezveřejnila. Multisonic, který Vágner spoluzaložil roku 1990, měl podle serveru loni tržby kolem pěti milionů korun a čistý zisk přes milion. Fermata měla podle posledních zveřejněných údajů v roce 2017 tržby 288 milionů a ztrátu 14 milionů Kč.

Praha - V hlavním městě je zařazeno do kategorie takzvaných předpjatých mostů 275 z nich. Více než polovina těchto mostů není v dobrém stavu. Vyplývá to z dokumentu, který vypracovali odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT a který dnes projednal magistrátní výbor pro dopravu. Stejně konstruována byla například trojská lávka, která se zřítila v prosinci 2017. Mostaři hodnotí stav mostu na stupnici od jedné do sedmi, kdy sedm je nejhorší stav. Technická správa komunikací (TSK) má ve správě více než 700 mostů.

Praha - Oprava pražského Libeňského mostu by měla trvat 32 měsíců a uskutečnit se od září 2022 do dubna 2025. Vyplývá to z harmonogramu v dokumentu, který dnes projednal magistrátní výbor pro dopravu. Celkové stavební náklady se odhadují na 560 milionů Kč. Technická správa komunikací (TSK) vypsala tendr na vyhotovení projektu rekonstrukce. Vedení města již vybralo variantu opravy, která počítá s posílením, nikoliv náhradou stávající konstrukce. Most z roku 1928 je v havarijním stavu a nebyl nikdy opravován.

Praha - Hlavní město letos dostane ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) 307,89 milionu korun, o něco méně než loni. Část financí tvoří převod nevyčerpaných peněz z loňska. Nejvíc peněz půjde do údržby a oprav silnic. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválil magistrátní výbor pro dopravu.

Sintra (Portugalsko)/Washington - Evropská centrální banka (ECB) je připravena znovu uvolnit měnovou politiku, jestliže se nepodaří zrychlit inflaci. Mimo jiné by mohla snížit úrokové sazby nebo obnovit program nákupů aktiv. Na výroční konferenci v Portugalsku to dnes řekl prezident ECB Mario Draghi. Jeho slova jsou jedním z nejvýraznějších obratů v měnové politice za osm let, co je Draghi ve funkci, upozornila agentura Reuters. Draghiho prohlášení vyvolalo okamžitou kritiku ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa.

San Francisco/New York - Internetová společnost Facebook dnes oficiálně představila plány na vytvoření nové digitální měny s názvem libra. Spustit ji hodlá v první polovině příštího roku. Facebook je největší internetovou sociální sítí na světě a plánovaná digitální měna je součástí snahy podniku expandovat v oblasti internetového obchodu a globálních plateb, uvedla agentura Reuters.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes výrazně zvyšují v reakci na zprávu, že americký prezident Donald Trump se příští týden na okraj summitu velkých ekonomik G20 v Japonsku sejde s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Trh si od schůzky slibuje pokrok v řešení obchodních sporů mezi oběma zeměmi. K růstu cen ale přispívá i napětí na Blízkém východě po útocích na tankery.

Berlín - Německá průmyslová skupina Siemens hodlá po celém světě zrušit 2700 pracovních míst v energetické a plynárenské součásti, z toho 1400 v Německu. Firma dnes uvedla, že škrty bude provádět během příštích let. Skupina Siemens má podle svých internetových stránek 377.000 zaměstnanců ve více než 200 zemích a regionech. V České republice zaměstnává asi 13.000 lidí.

Londýn/New York - Euro dnes na devizovém trhu oslabuje, důvodem je komentář šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Ten uvedl, že ECB přijde s dalšími stimulačními opatřeními, včetně případného snížení úrokových sazeb, jestliže se nezvýší inflace. Ztráty eura pomohly k mírnému růstu dolaru, investoři se však nechtějí pouštět do větších obchodů před koncem dvoudenního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), které začalo dnes.

Le Bourget (Francie) - Americký výrobce letecké techniky Boeing získal první objednávku na svá letadla 737 MAX od doby, kdy byl kvůli dvěma nehodám nucen tento typ letadel odstavit z provozu. Firma dnes na mezinárodním aerosalonu u Paříže oznámila, že podepsala se skupinou International Airlines Group (IAG) předběžnou dohodu o nákupu 200 těchto letadel.

Le Bourget (Francie) - Izraelský výrobce Eviation Aircraft dnes na aerosalonu u Paříže představil své elektrické letadlo pojmenované Alice, které je podle něj prvním letadlem na světě s nulovými emisemi. První let má uskutečnit už letos, běžně létat by stroj měl začít v roce 2022, uvedla agentura Bloomberg. Prvním zákazníkem je americká společnost Cape Air, která chce koupit až 92 těchto letadel.

Datum: 18.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Na vytvoření společné pracovní skupiny, která bude řešit rizika spojená s rozšířením mýta na silnice první třídy, se dnes dohodl se zástupci krajů a obcí ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Zavedení nulové sazby na některé úseky, které krajům slíbil bývalý ministr Dan Ťok, by by podle Kremlíka mohlo ohrozit spuštění nového mýtného systému. Skupina bude řešit i případné kompenzace pro kraje. Ministr to řekl po dnešním jednání novinářům.

Praha - Pokud se naplní krizové scénáře, mohlo by být letos napadeno kůrovcem 500.000 hektarů smrkových lesů, což je polovina jejich rozlohy v ČR. Na dnešním setkání se středočeskými starosty to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Lesníci podle něj nyní čelí největší kůrovcové kalamitě v historii českých zemí.

Chlumčany (Plzeňsko) - Narušená statika železničního mostu zastavila na několik dní provoz na hlavní trati Plzeň-Klatovy. Mezi Dobřany a Chlumčany je zavedená náhradní autobusová doprava. Výhled obnovení provozu je ve čtvrtek do 12:00, řekla ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Radka Pistoriusová. Podle policie narazil do mostu bagr. Případ vyšetřuje a hledá viníka.

Plzeň - Plzeň si vezme od Evropské investiční banky (EIB) úvěr ve výši 650 milionů korun, který bude čerpat ve třech splátkách do roku 2021. Peníze půjdou na stavbu Technologického parku Dronet, rekonstrukci Lobezské ulice, nový polyfunkční dům pro seniory na Slovanech či novostavbu centrální vývařovny pro sociální služby. Zastupitelé schválili nový seznam projektů, který dnes město bance zaslalo ke schválení; s bankéři jsou předjednané.

Praha - Letecká společnost Smartwings nebude akcionářům za minulý rok vyplácet dividendu. Důvodem jsou rizika související s problémy s letadly Boeing B 737-8 (MAX), která dopravce používá. Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu, která se bude konat 27. června.

Hradec Králové - Dotovanou autobusovou dopravu v oblasti Královédvorska zajistí pro kraj v letech 2020 až 2030 autobusová společnost BusLine KHK. Jako vítěze tendru ji dnes vybrala Rada Královéhradeckého kraje. U ostatních sedmi oblastí tendr zatím vyhodnocen nebyl, informovalo ČTK hejtmanství. Zakázka je s odhadovanou celkovou cenou 7,7 miliardy korun největší v historii kraje. Smlouvy s vítězi kraj zatím uzavřít nemůže, protože tendrem ve správním řízení se od 10. června zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Praha - Rakouská pojišťovna Merkur, která poskytuje pojištění zdraví, úrazu a majetku, vstoupila na český trh. ČTK to dnes řekl jednatel pojišťovny František Wagner. Pojišťovna v Praze na Pankráci v minulých dnech otevřela pobočku. Životní pojištění v ČR poskytují téměř dvě desítky pojišťoven.

Praha/Brusel - Evropská komise (EK) vyzvala členské státy, aby byly ambicióznější ve svých energetických a klimatických plánech pro rok 2030. Uvedla to dnes komise na webu. Programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák upozornil na to, že Česku Brusel mimo jiné doporučil zvýšit do té doby podíl obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě na minimálně 23 procent. Česko dosud počítalo s 20,8 procenta.

Lucemburk - Soudní dvůr Evropské unie dnes uznal stížnost Rakouska na chystané německé dálniční poplatky pro osobní automobily. Opatření podle soudu diskriminuje majitele motorových vozidel ze zahraničí, a je tak v rozporu s unijním právem. Němci přitom chtěli od motoristů, včetně zahraničních, začít mýtné vybírat od října 2020. Německá vláda u soudu narazila se související daňovou úlevou pro německé řidiče. Ministr dopravy Andreas Scheuer reagoval, že v současné podobě je zavádění mýtného v Německu "ze stolu". Bude se však podle něj zvažovat jiný plán.

Berlín - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v červnu prudce zhoršila a klesla výrazně více, než se očekávalo. Obavy vzbuzují nejnovější slabé hospodářské údaje a stále se zostřující spor mezi Spojenými státy a Čínou. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu německého výzkumného institutu ZEW.

San Francisco - Internetová společnost Facebook dnes oficiálně představila plány na vytvoření nové digitální měny s názvem libra. Spustit ji hodlá v první polovině příštího roku. Facebook je největší internetovou sociální sítí na světě. Plánovaná digitální měna je součástí snahy podniku o expanzi v oblasti internetového obchodu a globálních plateb, napsala agentura Reuters.

Sintra (Portugalsko)/Washington - Pokud inflace nestoupne, uvolníme měnovou politiku ještě více, řekl dnes šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Jako nástroje jak pomoci ekonomice eurozóny zmínil na výroční konferenci ECB v portugalském městě Sintra možné opětovné snížení již nyní rekordně nízké základní úrokové sazby a případné obnovení stimulačního programu nákupu aktiv.

Praha - Desetina malých a středních podniků má plně automatizovanou výrobní linku. Čtvrtina firem plánuje do pěti let robotizovat výrobu, ale největší brzdou pro jejich digitalizaci se stává nedostatečně kvalifikovaná pracovní síla. Do automatizace a robotizace zatím investuje jen 22 procent malých a středních firem, vyplývá z průzkumu agentury Ipsos pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků k tématu digitalizace průmyslu.

Praha - Česká republika je sedmá na světě v množství odesílané nevyžádané pošty. Každý stošedesátý spam pochází z Česka. Shodný podíl má i Německo či Nizozemsko. První místo patří Číně (6,5krát více než ČR) po ní následují Spojené státy (pětkrát více) a Brazílie (čtyřikrát více). Vyplývá to z dat společnosti Cisco Talos Intelligence.

Boskovice (Blanensko) - Lidé v 11 obcích či místních částech v okolí Boskovic na Blanensku mají již od loňska omezený odběr vody, nemohou ji používat na zalévání či mytí aut. Na konci minulého týdne přibyla ještě Deštná. Podle mluvčí Vodárenské akciové společnosti Ivy Librové v obcích po dlouhotrvajícím suchu výrazně zeslábly podzemní zdroje a vodojemy se musí čas od času doplnit cisternami. Dlouhodobým řešením má být napojení na skupinové vodovody, které mají vody dostatek.

Praha - Novinky ve vyhlášce, která loni od prosince změnila značení piva, nejsou podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně dostatečné. Svazu například vadí název "atypický pivní nápoj", což je podle vyhlášky nápoj na bázi piva s modifikovaným podílem sladu nebo alternativním způsobem kvašení. Zákazníci si atypický pivní nápoj nekoupí, protože název nezní dobře, řekl dnes Šuráň v rozhovoru s ČTK.

Datum: 18.06.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Brno - Soukromý dopravce RegioJet prodal emisi svých zajištěných dluhopisů ve výši 921 milionů korun se splatností pět let. Pro RegioJet jde o první vstup na kapitálový trh a první emisi dluhopisů.Jedná se o šestiměsíční pohyblivý kupon s výnosem čtyři procenta nad sazbou PRIBOR, kterou zveřejňuje Česká národní banka. Získané peníze dopravce použije na nákup vlaků pro další rozvoj železniční dopravy a část použije na refinancování současných bankovních úvěrů, což znamená zlevnění financování, uvedl v tiskové zprávě mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Praha - České dráhy uzavřely první smlouvu na vybavení až 131 elektrických lokomotiv zabezpečovacím zařízením ETCS. Další zakázky společnost dokončuje, tři z nich ovšem kvůli vysokým cenám zrušila. Dráhy chtějí technikou postupně vybavit až 453 vozidel, což by mělo stát několik miliard korun. Dnes o tom informoval státní dopravce. ETCS umožňuje převzít kontrolu nad vlakem ze vzdáleného pracoviště, například výpravčím.

Praha - Přebytek obecních rozpočtů loni klesl o 12,4 miliardy korun na 1,6 miliardy korun, tedy na nejnižší hodnotu od roku 2011. Nicméně obce vykázaly přebytek po osmé v řadě. Zároveň obce loni vykázaly rekordní příjmy, výdaje, úspory i investice. Novináře o tom dnes informovala společnost CRIF - Czech Credit Bureau. Celkový dluh obcí zůstal bez změny na 47 miliardách korun. Údaje neobsahují data za Prahu.

Praha - Pokud se naplní krizové scénáře, mohlo by být letos napadeno kůrovcem 500.000 hektarů smrkových lesů, což je polovina jejich rozlohy v ČR. Na dnešním setkání se středočeskými starosty to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Lesníci podle něj nyní čelí největší kůrovcové kalamitě v historii českých zemí.

Praha - Předseda KSČM Vojtěch Filip nesouhlasí s chystaným nákupem 12 vrtulníků z USA. Podle něj jsou helikoptéry předražené, vadí mu i přesunutí výroby z Aera Vodochody. Případný nákup ovlivní postoj komunistů k další podpoře menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD, řekl Filip Radiožurnálu.

Praha - Klub Za starou Prahu kritizuje architektonický návrh Evy Jiřičné na zástavbu parcely po bývalé telekomunikační budově v Olšanské ulici v Praze 3. Návrh Jiřičné zvítězil v interní soutěži developera Central Group, klub reaguje na vizualizace zveřejněné v médiích. Podle klubu nejde o architektonicky a urbanisticky promyšlené řešení, ale spíše o líbivý koncept efektně designových výškových staveb, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě předsedkyně klubu Kateřina Bečková.

Praha - Na pražském hlavním nádraží dnes začala dlouho připravovaná rekonstrukce fasády historické Fantovy budovy. Opravy za 212 milionů korun provede stavební společnost Avers. Modernizace budovy by měla trvat minimálně 2,5 roku. Na rekonstrukci vnější části budovy by následně měly navázat i opravy vnitřních prostorů, ty však budou součástí samostatné zakázky. Rekonstrukce interiérů by měla začít za dva roky.

České Budějovice - Českobudějovická firma Robert Bosch, která patří do skupiny největšího výrobce komponentů do aut, zkouší u některých výrobků kontrolu pomocí umělé inteligence. Je to systém, který Bosch vyvinul. Firma měla loni obrat 21,4 miliardy Kč, meziročně o tři procenta vyšší. Letos čeká pokles o jedno až dvě procenta. Po letních prázdninách otevře vývojové a technologické centrum, které spolu s rozšířením výroby tvoří investici 1,96 miliardy Kč a díky které vzniklo 520 nových pracovních míst. ČTK to řekli technický ředitel Václav Pixa a jednatel firmy Kai W. Frericks.

Praha - Český rozhlas (ČRo) by měl zahájit kampaň za zvýšení koncesionářského poplatku, aby zajistil trvale udržitelné finanční zdroje. Devalvace jeho rozpočtu v posledních letech je časovaná bomba. Vyplývá to z doporučení hodnoticí zprávy Evropské vysílací unie (EBU). Koncesionářský poplatek je od roku 2005 měsíčně 45 korun. O jeho výši rozhoduje Sněmovna. Poplatek tvoří okolo 95 procent příjmů ČRo.

Brusel - Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v květnu meziročně vzrostl o 0,1 procenta na více než 1,4 milionu vozů po předchozích osmi měsících poklesu za sebou. Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Lucemburk - Soudní dvůr Evropské unie dnes uznal stížnost Rakouska na chystané německé dálniční poplatky pro osobní automobily. Opatření podle soudu diskriminuje majitele motorových vozidel ze zahraničí, a je tak v rozporu s unijním právem. Němci přitom chtěli od motoristů, včetně zahraničních, začít mýtné vybírat od října příštího roku. Německá vláda však u soudu narazila se související daňovou úlevou pro německé řidiče.

Brusel - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v květnu zpomalilo na 1,2 procenta z dubnových 1,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil svůj rychlý odhad ze začátku června. Inflace se vzdálila cíli Evropské centrální banky (ECB), která ji chce mít těsně pod dvěma procenty. V celé Evropské unii pak míra inflace v květnu klesla na 1,6 procenta z dubnových 1,9 procenta.

Vídeň - Rakouský provozovatel mýtných systémů Kapsch TrafficCom v uplynulém finančním roce zvýšil zisk o téměř dvě třetiny na 46,6 milionu eur (zhruba 1,2 miliardy Kč). Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy podniku. Kapsch TrafficCom vlastní firmu Kapsch Telematic Services, která je zodpovědná za provoz systému elektronického mýtného v České republice.

San Francisco - Internetová společnost Facebook dnes oficiálně představila plány na vytvoření nové digitální měny s názvem libra. Spustit ji hodlá v první polovině příštího roku. Facebook je největší internetovou sociální sítí na světě. Plánovaná digitální měna je součástí snahy podniku o expanzi v oblasti internetového obchodu a globálních plateb, napsala agentura Reuters.

Wolfsburg - Německá automobilka Volkswagen se rozhodla vytvořit divizi pro vývoj automobilového softwaru, ve které by mělo do roku 2025 pracovat přes 5000 odborníků. Oznámila to dnes firma, jejímž cílem je výrazné posílení vlastního vývoje softwaru.

Bratislava - Na Slovensko bylo dovezeno z Česka drůbeží maso se salmonelou. Zásilku převzal jeden z obchodních řetězců, do vydání varování spotřebitelé maso patrně zkonzumovali. Napsal to dnes slovenský list Hospodárske noviny, kterému to potvrdil hlavní slovenský veterinář Jozef Bíreš. Z údajů evropského systému rychlého varování RASFF vyplývá, že šlo původem o polské maso.