Souhrn ekonomických zpráv ČTK 14. května 2019

  • Zveřejněno: 15.05.2019
Datum: 14.05.2019 08:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Moskva - Ruskému hliníkárenskému gigantu Rusal se v letošním prvním čtvrtletí snížil čistý zisk o 44 procent na 300 milionů dolarů (6,9 miliardy Kč). Důvodem je zejména přetrvávající dopad sankcí Spojených států a také nižší ceny hliníku, oznámila dnes společnost.

Washington - Seznam výrobků, které by mohly po příslušné proceduře podléhat americkým clům ve výši až 25 procent uvaleným na čínské zboží, zahrnuje i mobily či laptopy. Nejsou do něj však zahrnuty léky nebo vzácné minerály, uvedl v pondělí Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR).

Datum: 14.05.2019 03:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Energetická společnost ČEZ dnes oznámí výsledky svého hospodaření v prvním čtvrtletí letošního roku. Analytici očekávají, že firma meziročně zvýšila čistý zisk i tržby. Je podle nich také pravděpodobné, že bude zveřejněn také návrh představenstva na výši dividendy z loňského zisku a datum konání valné hromady firmy, která se pravidelně koná v druhé polovině června.

Praha - Členové Svazu průmyslu a dopravy ČR si dnes v pražských Letňanech zvolí nové představenstvo, dozorčí radu a smírčí výbor na funkční období 2019 až 2023. Na prezidenta svazu kandiduje Jaroslav Hanák, který bude funkci obhajovat už podruhé. V představenstvu svazu působí od roku 2003.

Berlín - Německá automobilová skupina Volkswagen AG plánuje primární nabídku akcií své divize nákladní vozů Traton do letošního léta. Hodlá také investovat téměř jednu miliardu eur (25,8 miliardy Kč) do závodu na baterie pro elektrické vozy v Evropě a zahájí jednání o možném umístění plánované nové továrny, která by měla vyrábět vozy několika značek. Vyplývá to z prohlášení, které automobilka zveřejnila po pondělním zasedání dozorčí rady.

Washington - Americký nejvyšší soud umožnil spotřebitelům žalovat technologickou společnost Apple kvůli monopolizaci trhu s aplikacemi pro chytré telefony iPhone. Žaloba se týká 30procentního poplatku, který firma účtuje vývojářům při prodeji jejich aplikací prostřednictvím obchodu App Store.

Londýn - Britská telekomunikační společnost Vodafone Group se dohodla na prodeji svých aktivit na Novém Zélandu. Za 2,1 miliardy eur (54,1 miliardy Kč) je získá konsorcium, které zahrnuje novozélandskou investiční firmu Infratil a kanadskou Brookfield Asset Management. Dohodu ještě musejí schválit antimonopolní úřady, informovala agentura Reuters.

New York - Akcie ve Spojených státech na počátku nového týdne prudce oslabily. Může za to eskalace obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, která přiměla investory obrátit svůj zájem k méně rizikových aktivům. Index Dow Jones klesl o 2,38 procenta na 25.324,99 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 2,41 procenta na 2811,87 bodu.

Moskva - Největší ruská ropná společnost Rosněfť v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 62 procent na 131 miliard rublů (46 miliard Kč). Pomohla jí k tomu vyšší produkce ze starších i nových polí a také příznivý vývoj směnných kurzů, uvedla firma. Tržby se zvýšily o 20,6 procenta na 2,07 bilionu rublů (726 miliard Kč).

Londýn - Britská královská mincovna představila novou minci v hodnotě 50 pencí, na níž je Sherlock Holmes i se svou slavnou dýmkou a loveckou čapkou. Mince byla vydána u příležitosti 160. výročí narození spisovatele Arthura Conana Doylea, který literární postavu soukromého detektiva stvořil, napsal server Sky News.

Datum: 13.05.2019 20:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Spor autobusových dopravců FlixBus a RegioJet bude řešit soud. Společnost RegioJet v minulých týdnech podala žalobu na konkurenčního dopravce, ve které ho viní z podnákladových cen. FlixBus naopak podal podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) k prošetření jednání RegioJetu, který německého dopravce vyzýval k dodržování minimálních cen jízdného. Podle FlixBusu však jde o výzvy k uzavření protiprávní kartelové dohody. ČTK o tom dnes informovali zástupci obou společností, kroky protistran odmítají. ÚOHS dnes oznámil, že podnět řešit nebude, protože FlixBus návrh konkurenta odmítl a zákon tak porušen nebyl.

Praha - Vládní agentury CzechInvest a CzechTrade by mohly mít příští rok společného generálního ředitele. Konkurz by na něj měl být vypsán v závěru letošního roku, pokud se ale obě agentury do konce roku sloučí. Později se k nim připojí i agentura CzechTourism. V rozhovoru s ČTK to dnes řekla náměstkyně ministra průmyslu Silvana Jirotková, která je pověřena řízením CzechInvestu. V rámci sloučení plánuje také snížit počet zaměstnanců všech tří agentur řádově o několik desítek, a to zejména z IT, marketingu a technické správy.

Praha - V modernizačním fondu by se z prodeje emisních povolenek mohlo v příštích deseti letech sejít zhruba 100 miliard korun. Řekl to dnes ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na setkání lídrů ve stavebnictví. Vznik takzvaného modernizačního fondu je součástí novely zákona o obchodování s emisními povolenkami, jejíž návrh dnes schválila vláda. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v ní také předpokládá zvýšení pokut firmám za přestupky týkající se vykazování emisí a nákupu povolenek v evropském systému.

Praha - Dva operační programy z celkových deseti jsou při čerpání evropských dotací rizikové. U těchto programů je zvýšené riziko, že by nemusely dotace vyčerpat. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválila vláda. Informoval o tom tiskový odbor kabinetu na internetových stránkách vlády. Za vysoce rizikový označilo ministerstvo pro místní rozvoj v materiálu program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (PIK), řízený ministerstvem průmyslu a obchodu. Za středně rizikový považuje zpráva program Praha - pól růstu, spravovaný pražským magistrátem. Naopak čtyři programy splnily podmínky čerpání pro letošní rok.

Praha - Další zápůjčku ropy ze státních rezerv pro petrochemický holding Unipetrol dnes schválila vláda. Novinářům to řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Podobně jako první zápůjčka přesahuje 100.000 tun, dodal. Čistá ruská ropa pro rafinerii v Litvínově by oproti původním plánům měla přitéct do České republiky nejdříve mezi 20. až 25. květnem. Dřívější odhady hovořily o 15. květnu.

Praha - Koruna dnes oslabila k euru a stagnovala k dolaru. K euru ztratila dva haléře na 25,77 Kč/EUR, dolar se v 17:00 obchodoval stejně jako v pátek touto dobou za 22,90 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes pošesté v řadě oslabila. Index PX klesl o 0,55 procenta na 1043,87 bodu. Burza se tak dostala na nejslabší úroveň od konce letošního ledna. Ztratila většina hlavních emisí včetně akcií Moneta Money Bank, s nimiž se obchodovalo v největším objemu. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Fond Hartenberg, který patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, kupuje většinový podíl v síti květinářství Flamengo. Její majitel, společnost HFF a.s., se dohodl s Hartenbergem na spolupráci kvůli plánovanému rozvoji firmy. Cenu transakce ani jedna ze stran neuvedla. Prodej ještě musí schválit antimonopolní úřad. Hartenberg o tom ČTK dnes informoval v tiskové zprávě.

Praha - Ministerstvo financí připravilo návrh na zvýšení spotřebních daní z tabáku, lihu a hazardu jako reakci na růst dostupnosti návykových látek. Podle něj je způsoben zvyšující se životní úrovní. Návrh tak reaguje na požadavky ministerstva zdravotnictví a národní koordinátorky pro protidrogovou politiku. Na tiskové konferenci o tom dnes informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Břeclav - Zástupci krajského úřadu, ekologové a silničáři dnes u Břeclavi sledovali první dopady kompenzačních opatření, které nařídil soud za chystanou stavbu obchvatu města. Mají vyvážit zásahy stavby do chráněného území Natura 2000. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s opatřeními začalo na podzim a bude pokračovat letos v zimě a na podzim, řekl ČTK ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala. Podle Miroslava Patrika ze spolku Děti Země zatím působí kompenzační opatření dobře.

Nižbor (Berounsko) - Přestože ji chtěl před dvěma lety zavřít, zatím je stále v plném provozu a láká výletníky k posezení. A podle všeho tomu tak bude i nadále. Řeč je o herci Tomáši Hanákovi a jeho stylové nádražní restauraci v Nižboru na Berounsku. Zavedení elektronické evidence tržeb (EET), byrokracie a další těžkosti populárního herce a jednu z tváří kultovního Divadla Sklep před časem přivedly k rozhodnutí podnik prodat. Po jednáních se zájemci o koupi od toho ale upustil.

Brno - Počítačové hry ovládnou poslední květnový víkend brněnské výstaviště. Konference a festival Game Access má za cíl oslovit nejen profesionály a nadšené hráče, ale také širokou veřejnost, uvedli pořadatelé v tiskové zprávě.

Praha - Rodinné podnikání v Česku má nově samostatnou definici. Firmy a živnosti rodinného typu díky tomu budou moci získat větší podporu, buď jako jednodušší zaměstnávání rodinných příslušníků, nebo pobídkami. Zároveň bude označení "rodinná firma" dávat známku určité kvality. Materiál k rodinným firmám dnes schválila vláda, informoval na tiskové konferenci po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Přibyslav (Havlíčkobrodsko) - Výrobce odvodňovacích systémů ACO Industries dnes představil nové logistické centrum za více než 170 milionů korun, které nedávno dokončil v přibyslavském závodě. Firmě sklady chyběly a musela si je pronajímat na více místech. Od nových 4000 metrů skladovacích ploch přímo v závodě si slibuje zrychlení dodávek zboží zákazníkům. Což je na stavebním trhu velmi důležité, řekl novinářům Jan Císek, který vede skupinu ACO v Česku.

Moskva/Londýn - Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL již obdržela testovací dodávky ruské ropy z ropovodu Družba. Tvrdí to zdroje agentury Reuters. Podle jednoho z nich má dodávaná surovina stále nadlimitní obsah organického chloridu. Dodávky ropovodem, kterým teče ropa i do České republiky, byly přerušeny koncem dubna právě kvůli znečištění touto látkou, která může poškodit rafinerie.

Peking/Hongkong - Peking se rozhodl, že od 1. června uvalí dodatečná cla na americké zboží, jehož roční dovoz do Číny dosahuje hodnoty 60 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu Kč). Oznámila to dnes čínská vláda, která tak stupňuje obchodní válku mezi USA a Čínou, dvěma největšími ekonomikami světa. Peking reaguje na nedávné zvýšení amerických cel na čínské zboží.

Moskva - Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku se v dubnu meziročně snížil téměř o tři procenta na 148.296 vozů po zhruba dvouprocentním nárůstu v předchozím měsíci. Vyplývá to z dnešních údajů podnikatelského sdružení AEB. Česká automobilka Škoda Auto nicméně dubnový prodej na ruském trhu meziročně zvýšila o 16 procent na 7359 vozů.

Berlín - Německá maloobchodní skupina Schwarz Gruppe, která vlastní diskontní řetězce Lidl a Kaufland, v loňském roce zvýšila tržby o 7,4 procenta na rekordních 104,3 miliardy eur (2,7 bilionu Kč). Firma dnes uvedla, že v letošním roce očekává podobný růst. Roční tržby skupiny tak loni poprvé překonaly hranici 100 miliard eur.

Londýn/New York - Dolarový index dnes zůstává téměř beze změny, dolar však ztrácí vůči měnám považovaným za bezpečné, jako je švýcarský frank nebo japonský jen. Důvodem je další eskalace obchodní války mezi USA a Čínou. Obě země na sebe navzájem uvalily nová cla. Čínský jüan pak vůči dolaru klesl nejníže od prosince.

Londýn/New York - Ceny ropy zahájily týden růstem, později ale začaly klesat. Dolů je tlačí obavy z negativního dopadu obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou na růst světové ekonomiky. Severomořská ropa Brent se tak na krátkou dobu vrátila pod hranici 70 dolarů za barel.

Datum: 13.05.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Další zápůjčku ropy ze státních rezerv pro petrochemický holding Unipetrol dnes schválila vláda. Novinářům to řekl předseda české Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Podobně jako první zápůjčka přesahuje 100.000 tun, dodal. Čistá ruská ropa pro rafinerii v Litvínově by oproti původním plánům měla přitéct do České republiky nejdříve mezi 20. až 25. květnem. Dřívější odhady hovořily o 15. květnu.

Praha - V roce 2018 byla v Česku vedena exekuční řízení vůči 821.337 osobám, v exekuci se tak nacházelo o 41.000 lidí méně než předloni. Bylo zahájeno 505.120 exekucí, což představuje meziroční pokles o více než 100.000 exekucí. Na konci roku obsahovala Centrální evidence exekucí v souhrnu záznamy o 4,679.186 exekucích, informovala dnes ČTK Exekutorská komora.

Praha - Ministerstvo financí připravilo návrh na zvýšení spotřebních daní z tabáku, lihu a hazardu jako reakci na růst dostupnosti návykových látek. Je způsoben zvyšující se životní úrovní. Návrh tak reaguje na požadavky ministerstva zdravotnictví a národní koordinátorky pro protidrogovou politiku. Na tiskové konferenci o tom dnes informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zpomalil na 2,8 procenta z březnových tří procent. Podle analytiků je inflace už za svým letošním vrcholem, kterého dosáhla právě v březnu. V dalších měsících bude zřejmě postupně klesat k 2,5 procenta, odhadují ekonomové. V dubnu zdražily zejména bydlení a některé potraviny, hlavně zelenina, dražší byly i pohonné hmoty. Naopak zlevnil alkohol nebo vejce a cukr. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 0,1 procenta.

Praha - Nejpozději od středy mobilní operátoři sníží ceny volání do zemí Evropské unie na zhruba 5,80 až 5,89 Kč za minutu, tedy asi na polovinu nynějších sazeb. Ve středu začne platit nařízení Evropské komise, které stanovuje maximální ceny volání do zemí EU na 19 centů (4,90 Kč) bez 21procentní DPH a šest centů (1,55 Kč) za SMS. Vyplývá to z informací Evropské komise a firem.

Praha - Spor autobusových dopravců FlixBus a RegioJet bude řešit soud i antimonopolní úřad. Společnost RegioJet v minulých týdnech podala žalobu na konkurenčního dopravce, ve které ho viní z podnákladových cen. FlixBus nyní naopak podal podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) k prošetření jednání RegioJetu, který německého dopravce vyzýval k dodržování minimálních cen jízdného. Podle FlixBusu však jde o výzvy k uzavření protiprávní kartelové dohody. ČTK o tom dnes informovali zástupci obou společností, kroky protistran odmítají.

Praha - Fond Hartenberg, který patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, kupuje většinový podíl v síti květinářství Flamengo. Její majitel, společnost HFF a.s., se dohodl s Hartenbergem na spolupráci kvůli plánovanému rozvoji firmy. Cenu transakce ani jedna ze stran neuvedla. Prodej ještě musí schválit antimonopolní úřad. Hartenberg o tom ČTK dnes informoval v tiskové zprávě.

Bor (Tachovsko) - Cateringová společnost LSG, která vyrábí jídla do letadel, bude mít v CTParku Bor u hranic na Tachovsku nový závod, v němž chce soustředit výrobu z celé střední Evropy. V Boru už fungují se zhruba 80 lidmi, řekl ČTK starosta Petr Myslivec (SNK Borska), nyní ale chtějí mít během pár let až 1000 zaměstnanců. Až dvě pětiny by mohli tvořit Filipínci, jež chce firma postupně dovézt. Podle informací starosty má závod vyrábět 4,5 milionu až 5,5 milionu jídel měsíčně.

Budapešť - Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL již obdržela testovací dodávky ruské ropy z ropovodu Družba. Agentuře Reuters to dnes potvrdily dva zdroje. Podle jednoho ze zdrojů má dodávaná surovina stále nadlimitní obsah organického chloridu. Dodávky ropovodem, kterým teče ropa i do České republiky, byly přerušeny koncem dubna právě kvůli znečištění touto látkou, která může poškodit rafinerie.

Peking - Peking se rozhodl od 1. června uvalit nová cla na americké zboží, jehož roční dovoz do Číny dosahuje hodnoty 60 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu Kč). Reaguje tak na nedávné zvýšení amerických cel na čínské zboží. Oznámilo to dnes čínská vláda. Cla budou podle vlády činit až 25 procent a budou se týkat více než 5000 amerických produktů, včetně baterií, kávy či špenátu, uvedla agentura AP.

Washington - Prezident Spojených států Donald Trump dnes na twitteru varoval Čínu, že pokud přistoupí k odvetným opatřením na zvýšení amerických dovozních cel, bude to pro ni mít ještě vážnější důsledky. Američany pak prezident vyzval, aby zboží nenakupovali v Číně. USA minulý týden v pátek zatížily dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard USD (4,6 bilionu Kč) clem ve výši 25 procent místo dosavadních deseti. Peking následně pohrozil odvetou.

Brusel - Evropská komise (EK) vyměřila největšímu světovému pivovaru Anheuser-Busch InBev pokutu 200 milionů eur (5,15 miliardy Kč) za zneužívání dominantního postavení na belgickém trhu piva. Firma podle EK zabraňuje levnějším dodávkám nejpopulárnější značky Jupiler z Nizozemska do Belgie. Verdikt padl po tříletém vyšetřování kauzy.

Londýn - Ceny olova na Londýnské burze kovů (LME) dnes klesly na nejnižší úroveň za téměř tři roky. Důvodem jsou obavy, že na poptávku po tomto kovu bude mít negativní dopad obchodní napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Zprávy o snížení dodávek z Číny naopak pomohly k růstu ceny hliníku, napsala agentura Reuters.

Datum: 13.05.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zpomalil na 2,8 procenta z březnových tří procent. Zdražily zejména bydlení a některé potraviny, především zelenina, dražší byly i pohonné hmoty. Naopak zlevnil alkohol nebo třeba vejce a cukr. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 0,1 procenta. Analytici očekávali stagnaci meziroční inflace.

Praha - Dubnové údaje o inflaci podle analytiků ukázaly, že inflace je už za svým letošním vrcholem, kterého dosáhla v březnu. V dalších měsících bude zřejmě postupně klesat k 2,5 procenta, odhadují ekonomové. Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zpomalil na 2,8 procenta z březnových tří procent, uvedl dnes Český statistický úřad. Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 0,1 procenta.

Praha - Ceny zboží a suroviny dovážených do Česka v březnu meziročně stouply o 2,8 procenta. Vývozní ceny byly vyšší o 2,6 procenta. V obou případech mělo největší vliv zdražení strojů a dopravních prostředků. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Proti únoru se ceny dovozu v březnu snížily o 0,1 procenta a vývozu o 0,3 procenta.

Praha - V modernizačním fondu by se z prodeje emisních povolenek mohlo v příštích deseti letech sejít zhruba 100 miliard korun. Řekl to dnes ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na setkání lídrů ve stavebnictví v sále České národní banky. Vznik takzvaného modernizačního fondu je součástí novely zákona o obchodování s emisními povolenkami, kterou dnes projedná vláda. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v ní také navrhuje zvýšit pokuty firmám za přestupky týkající se vykazování emisí a nákupu povolenek v evropském systému.

Praha - Stavba prvních vysokorychlostních tratí v České republice by měla začít v roce 2025. Řekl to po dnešní návštěvě Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Česko při stavbě bude využívat normy pro vysokorychlostní vlaky francouzských státních drah TGV. SŽDC za normy zaplatí francouzskému dopravci SNCF Mobilités 11 milionů korun.

Praha - Růst cen bytů v Česku začíná zpomalovat. V prvním letošním čtvrtletí ceny mezikvartálně vzrostly nejméně od roku 2015. V Moravskoslezském kraji ceny stagnovaly a v Ústeckém kraji se mírně snížily. Zpomalení se naopak neprojevilo v Jihočeském, Olomouckém kraji a v Praze. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila Hypoteční banka.

Praha - České stavebnictví letos meziročně vzroste o 2,8 procenta, příští rok si polepší o 1,3 procenta. Vyplývá to ze studie analytické společnosti CEEC Research, kterou dnes zveřejnila na konferenci o stavebnictví. V průzkumu oslovila zhruba stovku tuzemských stavebních firem. Ty mají zakázky v průměru na 10,4 měsíce. Loni stavebnictví vzrostlo o 9,2 procenta.

Praha - Stát chce do roku 2029 ročně investovat do výstavby dopravní infrastruktury kolem 166 miliard korun. Je to téměř dvojnásobek rozpočtu fondu dopravy pro letošní rok. Na setkání lídrů českého stavebnictví to dnes uvedl náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček.

Praha - Nejbezpečnější silnice mezi krajskými městy měla loni Olomouc, hned za ní se umístily Jihlava a Liberec. Na druhé straně žebříčku skončilo Brno. Vyplývá to z žebříčku ČP Indexu bezpečnosti zpracovaného Českou pojišťovnou, která o tom dnes informovala ČTK. Pojišťovna monitoruje 13 krajských a 59 okresních měst od roku 2004. Na základě údajů z policejních statistik o počtech nehod s vážným či smrtelným zraněním sestavuje jejich žebříček bezpečnosti.

Praha - Daňově poradenská část skupiny BDO se spojila s českou společností Fučík & partneři. Důvodem bylo vzájemné posílení společností, které se v nabízených službách doplňují. Spojení vytvořilo tým přibližně 200 odborníků vedených 14 partnery, informovala dnes BDO ČTK v tiskové zprávě. Obě firmy v minulém období dosáhly konsolidovaných tržeb více než 300 milionů korun.

Praha - Cenu TOP Stavební firma za rok 2018 obhájila společnost Strabag. V soutěži analytické společnosti CEEC Research hodnotí veřejní zadavatelé vybrané firmy podle kvality, dodržení lhůty a dohodnuté ceny. Společnost CEEC Research výsledky soutěže vyhlásila na dnešním Setkání lídrů českého stavebnictví v Praze. Druhé místo obsadila společnost Firesta, třetí byla Skanska.

Chvaletice (Pardubicko) - Elektrárna Chvaletice minulý rok vyrobila 4,735 terrawatthodin (TWh) elektřiny. Překonala tak rekord z roku 1981 a dosáhla nejvyšší výroby ve své historii, sdělila ČTK Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí skupiny Sev.en energy, jíž elektrárna patří. Ekologická organizace Greenpeace poukázala na to, že zařízení vypustilo vloni do ovzduší dvakrát tolik rtuti a o 65 procent více prachu než v roce předchozím.

Brusel - Zdanění leteckého paliva, kerosenu, v Evropské unii by přineslo snížení uhlíkových emisí sektoru o 11 procent, přičemž dopad na zaměstnanost a hrubý domácí produkt by byl zanedbatelný. Uvádějí to uniklé unijní dokumenty, do nichž měl možnost nahlédnout list Financial Times (FT).

Peking/Dillí - Pokles prodeje automobilů v Číně pokračuje desátý měsíc za sebou. V dubnu se ve srovnání se stejným obdobím loňského roku prohloubil na 14,6 procenta z březnových 5,2 procenta. Celkem se v zemi v uplynulém měsíci prodalo 1,98 milionu vozů, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Čínský svaz výrobců automobilů (CAAM). Stále ale roste odbyt takzvaných nových energetických vozů (NEV).

Oslo/Paříž - Panevropská burzovní skupina Euronext může převzít majoritní podíl provozovatele norského akciového trhu Oslo Bors. Oznámilo to dnes norské ministerstvo financí. Tímto rozhodnutím norské vlády končí pět měsíců trvající bitva o norskou burzu mezi Euronextem a americkým konkurentem Nasdaq.

New York - Hodnota kybernetické měny bitcoin dnes překonala hranici 7000 dolarů (160.405 Kč) a pohybovala se na nejvyšší úrovni od loňského září. Od pátku bitcoin zpevnil o 11 procent a za poslední týden o 22 procent.