Souhrn ekonomických zpráv ČTK 10. května 2019

  • Zveřejněno: 12.05.2019
Datum: 10.05.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Brno - Brněnská investiční společnost Jet Investment finančníka Igora Faita koupila prostřednictvím svého fondu Jet 2 většinu, 55 procent v třebíčské firmě Tedom. Investor o tom informoval v tiskové zprávě. Tedom vyrábí a provozuje plynové kogenerační jednotky, tedy jednotky pro společnou výrobu elektřiny a tepla. Firma zaměstnává 800 lidí, její roční obrat dosahuje čtyři miliardy korun. Hodnota transakce nebyla zveřejněna.

Praha - Česká měna dnes stagnovala k euru na 25,75 Kč/EUR. Vůči dolaru si koruna polepšila o tři haléře na 22,90 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza oslabila po páté v řadě, dnes index PX za podprůměrné obchodní aktivity klesl o 0,17 procenta na 1049,64 bodu. Dolů ho táhly především cenné papíry technologické firmy Avast a českých bank, naopak se dařilo Erste Bank a operátorovi O2. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, když index PX klesl o 2,8 procenta na 1049,6 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejlépe vedlo akciím Tatry Mountain Resorts. Naopak nejvíce oslabily akcie Moneta Money Bank. Předcházející týden české akcie klesly o 1,1 procenta.

Plzeň - V Plzeňském kraji v dubnu opět mírně vzrostl počet pracovníků z EU. Proti březnu se jejich počet zvýšil o 129 na 37.168, meziročně je to pokles o 2680. Do loňského října s občasnými výpadky 3,5 roku rostl, poté se zvýšil ještě v únoru. Výrazně přibývá cizinců ze třetích zemí, kteří potřebují k práci v ČR povolení. V regionu jich na konci dubna evidoval úřad práce téměř 8900. Zhruba stejně eviduje cizinců ze třetích zemí, kteří pracovní povolení nepotřebují. ČTK to řekl Tomáš Moravec z krajské pobočky úřadu práce.

Panenské Břežany (u Prahy) - Dolní zámek v Panenských Břežanech u Prahy, který za druhé světové války obýval zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, byl dnes vydražen za 38,7 milionu korun. ČTK to zjistila na webu exekutorského úřadu. Kdo bude novým majitelem, není známo.

Praha - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obdrželo čtyři nabídky na celostátní sčítání dopravy v Česku. Nejlevnější z nich za 49 milionů korun bez DPH podalo Centrum dopravního výzkumu. Dnes o tom informovalo ŘSD. Podle posledního sčítání z roku 2016 provoz na českých dálnicích za posledních šest let vzrostl o 13 procent.

Moskva - Na tankery v přístavu Usť-Luga na pobřeží Baltského moře se začala nakládat čistá ropa. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo energetiky. Na zlepšení kvality suroviny v ropovodu Družba se ale stále pracuje, situace by měla být v normálu ve druhé polovině května. Česká republika, Polsko, Německo, Ukrajina, Slovensko a další země v dubnu zastavily dovoz ruské ropy ropovodem Družba kvůli znečištění nadměrnou hladinou organického chloridu.

Washington - Spojené státy začaly minutu po půlnoci místního času (06:01 SELČ) uplatňovat na dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard USD (4,6 bilionu Kč) clo 25 procent místo dosavadních deseti. Čína vyslovila nad zvýšením cel politování a pohrozila odvetnými kroky. Ve Washingtonu pak druhým dnem pokračovalo mezi USA a Čínou na toto téma jednání, ještě před polednem místního času (před 18:00 SELČ) ale skončilo. Podle neoficiálních informací nezkrachovalo, pokračovat má v Pekingu.

New York - Akcie amerického provozovatele alternativní taxislužby Uber Technologies zahájily první den obchodování na newyorské burze propadem až o téměř devět procent. Později ale ztrátu výrazně zmírnily a zhruba po hodině se obchodovaly kolem 44,35 USD za kus. To byl proti ceně z primární veřejné nabídky 45 dolarů pokles přibližně o 1,5 procenta.

Londýn/New York - Americký dolar dnes na devizových trzích dál oslabuje. Mezi obchodníky se rozmáhá přesvědčení, že eskalace obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou přiměje americkou centrální banku (Fed) snížit úrokové sazby. Ze situace těží společná evropská měna, která k dolaru mírně zpevňuje.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes mírně zvyšují, odpoledne ale měly snahu spíše oslabovat a ve ztrátě jsou i za celý týden. Pro další růst cen hovoří obavy o dodávky na trh, protichůdně naopak působí napětí kolem čínsko-amerických obchodních jednání. Spojené státy dnes zvýšily clo na čínské zboží v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč) ročně z deseti na 25 procent.

Dillí - Indický antimonopolní úřad (CCI) nařídil vyšetřování společnosti Google kvůli podezření, že zneužívá dominantního tržního postavení svého mobilního operačního systému Android a omezuje své rivaly. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Za stejný přečin dostal americký internetový gigant, který je součástí holdingu Alphabet, loni rekordní pokutu 4,34 miliardy eur (téměř 112 miliard Kč) od EU.

Datum: 10.05.2019 16:01

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 2,7 procenta a podle odborníků tím pokles ještě nekončí. Počet nezaměstnaných se podle Úřadu práce ČR do konce dubna snížil na zhruba 210.000 lidí, což je nejméně od června roku 1997. Analytici očekávají, že ve zbytku druhého čtvrtletí letošního roku by se nezaměstnanost mohla snižovat dál až na 2,5 procenta.

Praha - V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním prvním čtvrtletí ubytovaly čtyři miliony lidí, což bylo meziročně o 1,8 procenta více. Poptávka zahraničních hostů ale po několika letech nepřetržitého růstu v prvních třech měsících letošního roku klesla, uvedl dnes Český statistický úřad. Podle analytiků se začíná projevovat negativní očekávaní související s hospodářským zpomalením západoevropských ekonomik. Statistici dnes také zveřejnili, že poskytovatelům služeb stouply v prvním čtvrtletí tržby meziročně o 2,5 procenta. Nejvíce rostly tržby informačních a komunikačních činností, růst však zaznamenaly všechny hlavní skupiny služeb. V ubytování tržby meziročně stouply o 1,1 procenta.

Praha - Sněmovna dnes nedokončila schvalování vládního návrhu na rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) do dalších oborů podnikání. Zhruba dvouhodinovou debatu provázela opoziční kritika novely, poslanci ani nezačali hlasovat o podaných pozměňovacích návrzích. Ve schvalování návrhu bude dolní komora pokračovat zřejmě na příští schůzi, která začne koncem května. Nynější schůze skončila.

Praha - Vláda v pondělí s největší pravděpodobností projedná další zápůjčku ropy ze státních rezerv pro petrochemický holding Unipetrol. ČTK to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Čistá ruská ropa pro rafinerii Litvínově totiž proti původním plánům má přitéct do ČR nejdříve kolem 20. až 22. května. Původní termín kolem 15. května vzal za své kvůli technickým problémům.

Panenské Břežany (u Prahy) - Dolní zámek v Panenských Břežanech u Prahy, který za druhé světové války obýval zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, dnes zájemce v dražbě koupil za 38,7 milionu korun. ČTK to zjistila na webu exekutorského úřadu. Elektronická dražba trvala 1,5 hodiny, vyvolávací cena byla 30 milionů korun.

Praha - Dopravní značky, které upozorňují řidiče na jízdu v protisměru, bude stát instalovat u nájezdů a výjezdu z dálnic na konci června, řekl dnes novinářům ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Počet značek a přesná místa zatím nekonkretizovat, v současnosti je sedm značek na čtyřech místech. Od začátku roku policie řešila 141 případů jízdy v protisměru. O osazení značek na dálnici dnes Kremlík jednal s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).

Praha - Zvýšení amerického cla na čínské zboží zvýšilo nejistotu na trzích, znatelný dopad na české exportéry ale bude mít až v případě eskalace obchodní války. Shodli se na tom zástupci českých vývozců. Nebezpečí podle nich tkví v tom, že se Čína bude snažit uplatnit své zboží na zdejším trhu, což by dále zvýšilo deficit české obchodní bilance s asijskou velmocí.

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) se chystá opravit stanici metra C Opatov. Opraveno bude osvětlení, vyměněny podhledy, opraveny obklady a stanice bude mít dva nové výtahy. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. Kdy přesně opravy začnou a na kolik vyjdou, zatím není jasné. Podnik nyní vyměňuje eskalátory ve stanici metra B Karlovo náměstí a před zhruba dvěma lety kompletně opravil stanici metra B Jinonice, kterou vlaky více než půl roku projížděly bez zastavení.

Ústí nad Labem - Oprava devítikilometrového úseku dálnice D8 zhruba od tunelu Panská ve směru do Německa začne v pondělí. Potrvá do konce srpna. Opravy přijdou na 103,4 milionu korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

Val. Meziříčí (Vsetínsko) - Radnice ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku zahájila další část regenerace tamních panelových sídlišť. Práce na sídlištích Křižná a Pod Oborou by měly trvat do konce října. Celková hodnota investice na obě akce dosahuje zhruba 30 milionů korun, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí valašskomeziříčské radnice Lukáš Martinek. Na obnovu sídliště Křižná získalo město dotaci asi čtyři miliony korun ze Státního fondu rozvoje bydlení.

Brno - Státní podnik Povodí Moravy eviduje i přes ochlazení a přeháňky na mnoha tocích podnormální stav. Vodu v tocích tak pomáhají dotovat vodní nádrže, které jen za duben vypustily do řek o devět milionů metrů krychlových více vody, než kolik do nich přiteklo. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Londýn/Praha - Investoři přestali českou korunu vnímat jako bezpečné útočiště a v důsledku nadměrných sázek na její růst se česká měna změnila "z miláčka ve vyděděnce". Píše o tom na svých internetových stránkách agentura Bloomberg. Analytici před rokem předpovídali tříprocentní růst kurzu koruny, který se ale nedostavil. Koruna se nyní k euru prodává v kurzu kolem 25,70 Kč za euro.

Londýn - Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 1,8 procenta. Hospodářský růst tak zrychlil z 1,4 procenta v loňském čtvrtém kvartálu a dosáhl nejprudšího tempa od třetího kvartálu 2017. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů britského statistického úřadu.

Washington/New York - Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v dubnu meziměsíčně zvýšily o 0,3 procenta. Zpomalily tak růst z březnových 0,4 procenta, oznámilo dnes americké ministerstvo práce. V meziročním srovnání spotřebitelské ceny vzrostly o dvě procenta, zatímco v březnu jejich meziroční růst činil 1,9 procenta.

Frankfurt nad Mohanem - Firma Thyssenkrupp neočekává, že Evropská komise odsouhlasí její fúzi s indickým konkurentem Tata Steel. Ocelářská firma to uvedla v dnešním sdělení. Agentura Reuters a deník Handelsblatt s odkazem na své zdroje v této souvislosti informovaly, že se ruší v září oznámený plán na rozdělení koncernu do dvou částí. Spojením Thyssenkrupp s Tata Steel měla vzniknout druhá největší ocelárna v Evropě po ArcelorMittalu.

Tokio - Japonsko dnes testuje nový prototyp rychlovlaku šinkansen. Model Alfa-X, který byl ve čtvrtek představen veřejnosti, překoná přepravní rychlost dosavadních rychlovlaků, bude jezdit rychlostí až 360 kilometrů za hodinu. Testovací jízdy začaly dnes, uvedení do provozu je naplánováno na rok 2030. Informoval o tom server The Telegraph.

Datum: 10.05.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 2,7 procenta z březnových tří procent. Bez práce bylo zhruba 210.000 lidí, nejméně od června roku 1997. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Ještě výrazněji se snížil podíl nezaměstnaných meziročně, protože loni v dubnu činil 3,2 procenta. Zároveň stoupl meziměsíčně i meziročně počet volných míst, kterých úřad evidoval ke konci dubna téměř 340.000.

Praha - Nezaměstnanost může v podle některých analytiků ještě prohloubit své minimum až na 2,5 procenta. Od letních měsíců by ale měla postupně mírně růst mimo jiné kvůli letnímu nástupu absolventů na trh práce. Nicméně v následujících měsících by měla nezaměstnanost zůstat pod třemi procenty, odhadují ekonomové.

Praha - Většina členů bankovní rady se shoduje v tom, že další změna úrokových sazeb centrální banky může být zvýšení i snížení. Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady ve čtvrtek 2. května. Rada tehdy zvýšila jednomyslně úrokové sazby o 0,25 procentního bodu. Zároveň představila novou prognózu, které odpovídá nejprve zvýšení domácích úrokových sazeb a poté jejich přibližná stabilita do poloviny příštího roku.

Praha - V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním prvním čtvrtletí ubytovaly čtyři miliony lidí, což bylo meziročně o 1,8 procenta víc. Počet přenocování se zvýšil o 0,9 procenta na 10,8 milionu noclehů. Poptávka zahraničních hostů ale po několika letech nepřetržitého růstu v prvních třech měsících letošního roku klesla, uvedl dnes Český statistický úřad.

Praha - Výsledky cestovního ruchu v Česku za první čtvrtletí letošního roku odrážejí podle analytiků vývoj tuzemské a světové ekonomiky. Zatímco zahraničních hostů v meziročním srovnání v hotelích a penzionech v ČR mírně ubylo, českých přibylo. Souvisí to s dobrou ekonomickou situací Čechů, jejich růstem mezd a ochotou utrácet. U mírného poklesu hostů z ciziny se naopak začíná projevovat negativní očekávaní související s hospodářským zpomalením západoevropských ekonomik. Odborníci také poukazují na to, že přibylo návštěvníků z Ukrajiny a arabských zemí.

Praha - Opozičním Pirátům se dnes nepodařilo odložit schvalování zavedení elektronické evidence tržeb (EET) i do dalších podnikatelských odvětví. Spor se ve Sněmovně odehraje zřejmě i o postup při hlasování o poslaneckých pozměňovacích návrzích.

Praha - Tržby poskytovatelů služeb v Česku stouply v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o 2,5 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Nejvíce rostly tržby informačních a komunikačních služeb. Růst tržeb oproti předchozímu čtvrtletí zrychlil, protože ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil pouze 1,1 procenta. Mezičtvrtletně tržby v prvním čtvrtletí stouply o dvě procenta.

Praha - Podíl ojetých aut na českém trhu se stočeným tachometrem v prvním čtvrtletí klesl meziročně o zhruba sedm procentních bodů na 33 procent. Podíl aut se stočeným tachometrem začal klesat loni na podzim, kdy v říjnu vešla v platnost nová legislativa, díky které je možné udělit za stočení počitadla ujetých kilometrů pokutu ve výši až 500.000 korun, a navíc vozy se stočeným tachometrem neprojdou od října přes STK. Vyplývá to z údajů společnosti Cebia.

Praha - Air Bank vykázala v prvním čtvrtletí čistý zisk 339 milionů korun, což je meziroční nárůst o 143 procent. Banka zvýšila počet klientů i objem poskytnutých úvěrů, který vzrostl přibližně o pětinu. Air Bank o tom dnes informovala ČTK.

Praha - Devítikilometrovou část čtvrtého železničního koridoru mezi Soběslaví a Doubím u Tábora postaví stavební firmy Eurovia a Strabag. Konsorcium uspělo v tendru s nabídkou 3,86 miliardy korun, která byla nejnižší v soutěži. Upozornil na to server zdopravy.cz, kterému to potvrdil generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jiří Svoboda. Stavba je součástí modernizace koridoru, který by měl zlepšit železniční spojení mezi Prahou a jižními Čechami.

Pardubice - Pardubický kraj připravuje v několika etapách rekonstruci zhruba 30 kilometrů silnic druhé třídy z Trhové Kamenice na Chrudimsku na hranice regionu u Ronova nad Doubravou. Na nákladný projekt s celkovými náklady více než 700 milionů korun korun chce získat většinu peněz z dotací z Integrovaného regionálního operačního programu. Jako první by měla začít oprava silnice z Trhové Kamenice do Vršova za 150 milionů korun, hotová by měla být příští rok v listopadu, řekl dnes ČTK vedoucí odboru dopravy krajského úřadu Ladislav Umbraun.

New York - Americká společnost Uber Technologies oznámila, že své akcie nabídne za 45 dolarů (1032 korun). Cena, která je v dolní části předpokládaného pásma 44 až 50 dolarů, podle agentury DPA značí, že zájem o akcie je spíše zdrženlivý. S akciemi Uberu se bude na newyorské burze NYSE poprvé obchodovat dnes, bude to jedna z největších primárních veřejných nabídek (IPO) v historii.

Bratislava - Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL podala nabídku na odkup akcií od minoritních akcionářů slovenské rafinerie Slovnaft, ve které už vlastní podíl 98,56 procenta. Kupní cenu stanovila na 84 eur (zhruba 2160 korun) za akcii. Dobrovolnou veřejnou nabídku skupiny schválila slovenská centrální banka, informoval dnes ČTK mluvčí Slovnaftu Anton Molnár.

Berlín - Německý export se v březnu překvapivě zvýšil o 1,5 procenta na 112,7 miliardy eur (2,9 bilionu Kč). Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. Údaje zmírňují obavy z negativního vlivu obchodních sporů na vývoj německé ekonomiky v prvním čtvrtletí, píše agentura Reuters.

Londýn - Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 1,8 procenta. Hospodářský růst tak zrychlil z 1,4 procenta v loňském čtvrtém kvartálu a dosáhl nejprudšího tempa od třetího kvartálu 2017. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů britského statistického úřadu.

Peking - Pokles prodeje aut v Číně pokračuje již jedenáctým měsícem za sebou. V dubnu se meziročně snížil o 16,6 procenta na 1,54 milionu vozů. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů automobilového svazu PCA. V prvních čtyřech měsících roku se na největším automobilovém trhu na světě podle jeho údajů prodalo 6,71 milionu aut. To představuje meziroční pokles o 11,8 procenta, napsala agentura DPA.