Sněmovna schválila pandemický zákon. Ministerstvo zdravotnictví bude moci vydávat restrikce

  • Zveřejněno: 26.02.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice dostanou pravomoci vydávat rozsáhlejší restrikce proti šíření covidu-19. Budou moci omezovat například obchod, služby, výrobní provozy, bazény i veřejné a soukromé akce, a to celostátně i regionálně bez nouzového stavu. Sněmovna návrh tzv. pandemického zákona schválila v senátní verzi. Restrikce budou podle úprav platit jen při pandemické pohotovosti, kterou bude moci sněmovna ukončit nebo obnovit.

Bez senátního návrhu by sněmovna nemohla vůči opatřením ministerstva a hygienických stanic nijak zasáhnout. Platila by, byť by dolní komora pandemickou pohotovost zrušila. Stěžejní části zákona budou účinné do konce února příštího roku.

Podle zpravodajství Českého rozhlasu návrh zákona nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Stvrdit by jej mohl podle dřívějších informací ještě v pátek, aby mohl rychle vyjít ve sbírce a nabýt platnosti.

Sněmovna má v pátek v plánu především prodloužení nouzového stavu. Poslanci posoudí i senátní úpravy zákona o bonusu k nemocenské pro lidi v nařízené karanténě. Schvalovat mají také krizový zákon, který Senát před časem zamítl. Kvůli tomu sněmovna potvrdila stav legislativní nouze. Jednání začalo s více než dvouhodinovým zpožděním proti plánu. Důvodem bylo vyjednávání lídrů vládní koalice a opozice.

Vláda také požádala sněmovnu, aby prodloužila nouzový stav do konce března, a aby také odvolala své rozhodnutí zrušit nynější nouzový stav k 27. únoru. Proti tomu se postavila opoziční koalice Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09 s poukazem na pondělní verdikt Ústavního soudu, který zrušil část vládních omezení pro maloobchod a služby jako nedostatečně zdůvodněná.

Vláda by podle koalice Spolu neměla trvat na prodloužení nouzového stavu kvůli jeho ústavní spornosti.

Sněmovna nevyhověla návrhu opozice, aby se vládní žádostí o prodloužení nouzového stavu nezabývala. Souhlasila však s tím, že nejprve projedná jako zvláštní bod informaci vlády o vývoji pandemické situace a opatřeních, které vláda chystá.

V rámci tohoto bodu chce opozice prosadit usnesení, v němž by sněmovna konstatovala, že po ukončení nynějšího nouzového stavu je v kompetenci vlády vyhlásit nový nouzový stav a přijmout opatření nad rámec pandemického zákona.

Sněmovna se sešla bez omezení počtu poslanců v návaznosti na protiepidemická opatření. Tři desítky poslanců se však z jednání omluvily.

  • Zdroj: Český rozhlas