Školy se bojí, že budou muset propustit školníky

• Zveřejněno: 12.07.2019

Údajně až stovkám školníků, uklízeček, úřednic či mistrů zaměstnaných na školách může hrozit od ledna 2020 výpověď.

Podle článku v MF DNES  si ředitelé škol mohli poprvé spočítat, jak připravovaná reforma financování regionálního školství (tedy mateřských, základních a středních škol) ovlivní počty jejich zaměstnanců. Bojí se, že budou muset propouštět zejména nepedagogické pracovníky, protože připravované rozpočty ministerstva jsou k nim skoupé.

Stanovisko ČMOS PŠ: Zástupci ČMOS PŠ i zaměstnavatelů na problematiku výpočtu počtu nepedagogů podle nového financování od 1. 1. 2020 na jednání školské tripartity 25. 6. ministra R. Plagu upozornili. Ministerstvo školství v první fázi mělo vstoupit v jednání s jimi vybranými odbory školství krajských úřadů ( Ústecký, Jihomoravský, Karlovarský a Praha) a hledat řešení, jak požadovali sociální partneři.

Zástupci školských odborů budou situaci sledovat, projednávat se zástupci asociací a ministerstvem. Nejpozději na plánovaném jednání školské tripartity 3. 9. vyhodnotíme, jak se ministerstvu podařilo eliminovat vzniklé problémy ohledně stanovení počtu nepedagogických pracovníků zvláště na odborných školách.

• Zdroj: Českomoravský OS pracovníků školství, MF DNES