S odbory za zády se vede lidem lépe. I v krizi

  • Zveřejněno: 13.08.2020
Nástup pandemie, související úpravy zákonů a vládou přijatá mimořádná opatření změnily obvyklá pravidla vztahů mezi zaměstnanci a vlastníky firem. Mnozí z nich se snaží v dohodách o částečné nezaměstnanosti prosadit vyplácení náhrady mzdy jen ve výši 60 %, tedy v nejnižší možné výši.  Tam, kde zastupují zaměstnance odbory, jsou na tom zaměstnanci často lépe.
 
Pokud u zaměstnavatele nepůsobí odborová organizace, může zaměstnavatel dohodu nahradit vnitřním předpisem a jednostranně stanovit náhradu mzdy na nejnižší možné úrovni. „Je věcí jednání mezi odbory a zaměstnavatelem, jakou dohodu o výši náhrady mzdy uzavřou, a to nejen s ohledem na ekonomiku společnosti, ale rovněž s ohledem na výdělkovou úroveň zaměstnanců a poskytovaný příspěvek státu, jehož záměrem je pomoci udržet zaměstnanost, kupní sílu obyvatelstva a důstojné překlenutí tíživé situace zaměstnanců,“ upozorňuje na strategický význam odborů Mgr. David Šrott z Regionálního pracoviště OS KOVO Zlín.
 
V podnicích, kde působí odborová organizace, se průměrná náhrada mzdy pohybuje na úrovni 70 % a nejsou výjimkou dohody o náhradě mzdy vyšší než 70 %. „Jednání se zaměstnavatelem o výši náhrady mzdy v případě částečné nezaměstnanosti je obrovskou příležitostí pro odborovou organizaci k posílení jejího postavení při vedení sociálního dialogu a neměli bychom ji promarnit,“ upozorňuje Mgr. Jiří Grim, vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO Brno.
 
_____________________
Co je částečná nezaměstnanost
 
O částečnou nezaměstnanost se jedná, jestliže zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu jeho výrobků nebo omezení poptávky po jím poskytovaných službách (ust. § 209 odst. 1 zákoníku práce).
 
Částečná nezaměstnanost je posuzována jako jiná překážka v práci na straně zaměstnavatele, kdy zaměstnanec nemůže konat práci z jiných důvodů, než zákoník práce vymezuje v ust. § 207 písm. a) a b), v těchto případech se jedná o prostoj nebo přerušení práce nepříznivými povětrnostními vlivy či živelní událostí. Při jiných překážkách v práci na straně zaměstnavatele obecně přísluší zaměstnanci náhrady mzdy ve výši průměrného výdělku. Zákoník práce připouští snížení náhrady mzdy v dohodě mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací, přičemž náhrada mzdy musí činit nejméně 60 % průměrného výdělku.
  • Zdroj: OS KOVO