Růstu mezd napomohly i sílící odbory

  • Zveřejněno: 23.06.2017

Zaměstnanci vimperského závodu společnosti Rohde & Scharz se od července dočkají citelného zvýšení mezd. Vyjednavačům Odborového svazu KOVO se po tříkolovém jednání podařilo uzavřít s vedením podniku dohodu, která garantuje zvýšení tarifních mezd v průměru o devět procent při současném zachování všech již existujících benefitů.

Dohodnuto bylo také zrušení konta pracovní doby, které bylo zavedeno v období ekonomické krize a nyní již postrádá svůj význam.

Nová kolektivní smlouva je platná od 1. července, mzdový nárůst tak zaměstnanci vimperské strojírenské firmy reálně zaznamenají už v srpnovém výplatním termínu. Nejvíce si přitom polepší pracovníci v dělnických profesích, jejichž tarifní mzdy byly dosud nejnižší. Řádově jde až o více než tři tisícovky měsíčně.

„Cílem bylo nejen dosažení vyšších mezd, ale také alespoň částečné narovnání dlouho se zvětšujících rozdílů mezi nejnižšími a nejvyššími tarify. Nejvíce přidáno, tedy o maximálně dohodnutých 12,9 procenta dostane celkem 217 zaměstnanců v tarifní třídě C,“ zdůrazňuje předseda Základní organizace OS KOVO při Rohde & Schwarz závod Vimperk, s.r.o., Marek Malý.

Ve vimperském závodě Rohde & Schwarz pracuje v současné době přibližně 700 lidí, téměř třetině z nich tak vzrostou hodinové tarifní mzdy v základu o 12,30 koruny a při dosažení všech pohyblivých složek v maximální výši až o 18,45 koruny.

 „Svoji roli při úspěšném vyjednávání nesporně sehrál fakt, že loni došlo v Rohde & Schwarz k nárůstu členské základny OS KOVO o 66 procent, což výrazně posílilo pozici zdejší základní organizace. Hodně zaměstnanců stále spoléhá na to, že výhody sjednané odbory získají i oni, ačkoli nejsou členy odborů. Zapomínají ovšem na to, že slabá odborová organizace vyjedná méně, než silná. Na této skutečnosti pak tratí všichni zaměstnanci, dokonce i ti ve vyšších pozicích,“ komentuje  výsledek vyjednávání jihočeský zmocněnec OS KOVO Jan Švec.

Vimperský závod Rohde & Schwarz  je součástí stejnojmenného nadnárodního koncernu se sídlem v německém Mnichově. Zabývá se výrobou kabelů, transformátorů a vinutých dílů a nabízí rovněž CNC zpracování plechu včetně povrchové úpravy. V ZO OS KOVO je organizováno 200 zaměstnanců.

 

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz