Reakce Agrární komory ČR na kampaň Drahé jídlo

  • Zveřejněno: 17.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Agrární komora ČR (AK ČR), na svých webových stránkách, považovala za nezbytné se vyjádřit ke kampani Drahé jídlo, kterou organizuje Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR). Ta začala před hlasováním v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR 13. 4. 2021 o zákonu o potravinách a pozměňovacím návrhu na podporu domácí produkce, který zaváděl povinné podíly potravin z tzv. krátkého dodavatelského řetězce na pultech velkých obchodů. Probíhala na sociálních sítích i v celostátních médiích.

Kampaň SOCR ČR varovala v souvislosti s návrhem před “zdražením potravin, snížením jejich výběru, dostupnosti a kvality a zazněly další útoky na české potraviny a jejich kvalitu. Tyto hrozby Agrární komora ČR považuje za dezinformaci a vzhledem ke způsobu vedení kampaně téměř za šíření poplašné zprávy. České potraviny jsou kvalitní a nejsou drahé. Pouze nejsou předmětem dumpingového vývozu jako potraviny z produkčně nejsilnějších zemí Evropy jako Francie, Nizozemí či Německo.

Agrární komora ČR ve svém stanovisku dále zdůraznila, že zemědělští prvovýrobci v České republice jsou při tvorbě konečné ceny pro zákazníka nejslabším článkem. Ceny dlouhodobě určuje v Česku maloobchod, tedy supermarkety a hypermarkety, které ovládají více než 75 % tržního podílu.

Situaci je možné ukázat na konkrétních číslech. Například letos v lednu se podle dat ČSÚ propadly zemědělcům výkupní ceny brambor o 38 procent oproti stejnému období před rokem. V obchodech se jejich cena meziročně snížila o 33 procent na téměř 13 korun za kilogram. Výkupní ceny jatečných prasat klesly v lednu v meziročním srovnání o 32 procent, zatímco cena vepřové kýty bez kosti se v obchodech snížila o 14 procent na 127 korun za kilogram. Podobný stav se opakoval i v únoru. Kromě nízkých výkupních cen se zemědělci dlouhodobě potýkají ze strany obchodníků s praktikami, jako jsou pultovné, letákovné, poplatky za neprodané zboží či různé tzv. zadní marže. 

Agrární komora ČR dále upozornila, že kampaň byla současně přímo spojena s ostrou rétorikou prezidenta SOCR ČR Tomáše Prouzy, kterou AK ČR považuje za agresivní a populistickou. Například v nedávném rozhovoru pro web Zboží & Prodej Tomáš Prouza uvedl, že Agrární komora ČR “má jediný zájem – navýšit zisky a dotace agrobaronům, ať už jde o kvóty na české potraviny, bojkot přísnějších pravidel péče o půdu nebo komplikování života malých zemědělců”. Toto AK ČR pokládá za další dezinformace. Agrární komora ČR sdružuje většinu zemědělských prvovýrobců v Česku, mezi nimiž jsou zastoupeny podniky všech velikostí, ze všech regionů a různého zaměření, a hájí zájmy všech těchto skupin.

Ve svém stanovisku Agrární komora ČR dále konstatovala, že do zpřísnění opatření ochrany přírodních zdrojů investují zemědělské podniky značné peněžní prostředky. Péče o půdu je v jejich zájmu vzhledem k tomu, že je to pro zemědělce základní výrobní prostředek. Co se týče zmíněného pozměňovacího návrhu, autorem není Agrární komora ČR, ale skupina poslanců z hnutí SPD.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR uvádí na webu kampaně Drahé jídlo, že chce “začít společně pracovat na reálné podpoře konkurenceschopnosti českých potravin”. V debatě o podpoře domácí produkce chce Agrární komora ČR dále pokračovat a uvítá všechny nápady, jak zvýšit potravinovou soběstačnost České republiky a jak motivovat zemědělce k pěstování plodin, u nichž není na rozdíl od základních rostlinných komodit zaručen odbyt.

  • Zdroj: Agrární komora ČR