Radnice se potýkají se stárnoucími městskými byty. Někde je prodávají, jinde investují do oprav

  • Zveřejněno: 11.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Více měst po republice teď přistupuje k privatizaci bytů. Ve většině případů je k tomu vede pragmatismus, zastarávající bytové fondy totiž chátrají a na rekonstrukce by radnice musely vydat i stamiliony korun. Opravy tak už chtějí nechat na soukromých majitelích. Podle zpravodajství České televize opačný přístup ale zvolila radnice Bystřice nad Pernštejnem, do oprav bytů se tam pustilo město.

Naproti tomu ve Velké Bíteši jsou v městském bytovém fondu asi tři stovky bytů s tím, že kolik bytů Velká Bíteš od 90. let privatizovala, tolik jich zase postavila. Většina z nich už ale potřebuje nákladnou rekonstrukci. Ty nejstarší a zároveň nejzanedbanější byty se město chystá prodat nájemcům. Chce tím zároveň i vyvolat diskusi, jak velký fond si místní přejí zachovat.

Velká Bíteš se tak přidává k dalším městům, která dávno po hlavních privatizačních vlnách byty prodává. Patří mezi ně třeba Česká Třebová, Znojmo nebo Náměšť nad Oslavou.

Trendu se naopak vymyká Bystřice nad Pernštejnem. Město nikdy neprivatizovalo a privatizovat nechce. Dál drží skoro dva tisíce bytů, takže většina obyvatel bydlí v městském nájmu. „Nájemní bydlení je bohatství, se kterým můžete manipulovat a prodat ho vždycky. Teď ty peníze nepotřebujete,“ popsal situaci pro Českou televizi starosta Karel Pačiska (ČSSD).

Do rekonstrukcí se město pouští samo. Už má za sebou opravu prvního modelového bytu, podle kterého se pustí do dalších. „Bylo tady umakartové jádro, poškrábané omítky, vlnité podlahy, stará elektřina v hliníku. Byly vidět původní panely na stropech,“ vyjmenoval David Starý z majetkového odboru města.

Výdaj půl milionu korun na jednu rekonstrukci by v Bystřici nad Pernštejnem nakonec znamenal skoro miliardu. Takže postupně chtějí celý proces zrychlit a také zlevnit.

  • Zdroj: Česká televize