Protest 21. května v pravé poledne

• Zveřejněno: 06.05.2024

Na úterý 21. května 2024 jsme s našimi odborovými svazy naplánovali protest proti změnám v zákoníku práce a v oblasti důchodů, které připravuje současná vláda. Sejdeme se ve 12 hodin na Malostranském náměstí v Praze

Proti čemu protestujeme? Proti:

• Propouštění bez udání důvodu. Takové opatření nikomu nepomůže a mnohé může poškodit. Je nepřijatelné ještě více zhoršovat situaci zaměstnanců a zaměstnankyň. Je nepřípustné, aby zákoník práce otevíral dveře diskriminaci.
  • Rušení zaručených mezd. Zaručené mzdy zohledňují náročnost práce a jejich zrušení není fér. Odmítáme politiku levné pracovní síly.
  • Prodlužování zkušební doby. Je to jen další nástroj, který zvýší nejistotu pracujících. Ani po 3 měsících člověk nebude vědět, jestli v zaměstnání s ním do budoucna počítají.
  • Zkracování výpovědní doby. Znamenalo by, že propuštění zaměstnanci a zaměstnankyně budou mít mnohem méně času najít si novou práci. Jedná se opět o zhoršení jejich postavení.
  • Prodlužování věku odchodu do důchodu. Je nepřijatelné, aby se věk odchodu do důchodu zvyšoval do nekonečna. I proto, že v české společnosti činí věk dožití ve zdraví jen něco málo přes 61 let. Navíc zaměstnanci*kyně v ČR odpracují za svůj produktivní věk mnohem více času, než je tomu ve vyspělých zemích Evropy.

Vyzýváme:

• k investicím do modernizace,
  • k zastavení politiky levné práce,
  • k vládnutí pro lidi, ne proti nim.

Nebuďte lhostejní k tomu, co se právě odehrává. Přijďte nás podpořit. Společně jsme silnější.

• Zdroj: Českomoravská konfederace odborových svazů