Program VÝSTAVBA dostal od vlády zelenou

  • Zveřejněno: 15.04.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Na dnešním, pondělním jednání, vláda ČR odsouhlasila nový dotačně-úvěrový program Výstavba, který připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Z tikové zprávy ministerstva pro místní rozvoj vyplývá, že program má přispět k dostupnosti bydlení. Zpráva dále uvádí, že v dalších letech by se tak ročně mohlo v obcích postavit až dva tisíce sociálních a dostupných bytů. Státní fond rozvoje bydlení zveřejní výzvu pro příjem žádostí co nejdříve, tedy ihned po nabytí účinnosti nařízení vlády.

„Program Výstavba je naší reakcí na kritickou situaci v některých regionech a nutnost přijít s rychlým, přímočarým řešením. Naším hlavním cílem je pochopitelně zlepšit dostupnost bydlení. Smyslem financování přes Státní fond rozvoje bydlení je možnost kombinace dotace a výhodného úvěru a nemusí se jednat ani o výstavbu na zelené louce, ale možný je i nákup  jednotlivých bytů, které po rekonstrukci mohou sloužit k sociálnímu bydlení. Sociální byty budou určeny skutečně pro ty potřebné a možnost využití dostupného bydlení bude dle obce. Právě obce vědí nejlépe, kdo u nich žije a kdo tuto pomoc nejvíce potřebuje. Může se tedy jednat například o seniory či o matky samoživitelky,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Nový program Výstavba budou moci využívat obce na investiční akce v oblasti výstavby obecních bytů, a to jak sociálních nájemních bytů určených pro domácnosti, u kterých došlo k tzv. tržnímu selhání v oblasti bydlení, tak nájemních bytů určených pro středně příjmové domácnosti a pro domácnosti veřejně prospěšných profesí (lékaři, učitelé, policisté, apod.) podle potřeb obce tak, aby docházelo k sociálnímu mixu v dané lokalitě a byla udržena, případně se dále rozvíjela, kvalita veřejných služeb.

Pro letošní rok má  Státní fond rozvoje bydlení připraven celkem jednu miliardu korun (z toho na sociální byty 650 mil. Kč a na úvěry 350 mil. Kč). „V následujících letech chceme pro každý rok vyjednat tři miliardy korun, z toho dvě miliardy na dotace a jednu miliardu na zvýhodněné úvěry,“ dodává Klára Dostálová. V případě sociálních bytů se počítá s investiční dotací až do výše 100 % uznatelných nákladů, v případě dostupných bytů pro středně příjmové a jiné osoby, bude umožněna kombinace s nízkoúročeným úvěrem ze Státního fondu rozvoje bydlení, případně komerčním úvěrem nebo vlastními zdroji obce. Obce tedy samy rozhodnou, kterou formu bytové výstavby budou preferovat.

Program Výstavba svými parametry z velké části nahrazuje původně zamýšlený zákon o sociálním bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj aktuálně připravuje základní teze pro státní Koncepci bydlení po roce 2020, ze které vzejde případná potřeba dalších legislativních norem pro řešení dostupnosti bydlení v České republice.