Priority předsednictví EU podle Čechů: sociální dopady energetické krize nebo dodržování demokracie

• Zveřejněno: 04.08.2022

Česká republika by se měla podle čtyř pětin Čechů při svém předsednictví v Radě Evropské unie přednostně zaměřit na řešení sociálních dopadů energetické krize. To mimo jiné vyplynulo z průzkumu agentury STEM.

Dvě třetiny si přejí, aby dbala na dodržování demokratických pravidel v jednotlivých zemích EU a usilovala o snižování závislosti EU na jednom či několika málo dodavatelích surovin. Více než polovina veřejnosti volá i po urychlení přechodu k zelené energetice, bezpečnosti v on-line prostředí nebo ochraně nezávislosti médií.

STEM provedl průzkum v rámci projektu pro Úřad vlády od 20. do 30. května a zúčastnila se ho tisícovka lidí starších 18 let. Zjištění tak odráží jejich postoj před začátkem českého předsednictví v Radě EU. Toho se Česko ujalo 1. července na následujícího půl roku a mezi jeho hlavní politické priority patří zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, posílení obranných kapacit a kybernetická bezpečnost, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

Nejdůležitější je pro veřejnost zajištění dodávek energií, uvedl STEM. Aby vláda řešila v EU sociální dopady krize v energetice, chce 79 procent obyvatel. Naopak téma, které se ve vládním výčtu vládních priorit objevuje na prvním místě, tedy poválečná obnova Ukrajiny a podpora jejího vstupu do Evropě unie, pro Čechy zásadní není. Aby se na Ukrajinu během svého předsednictví v Radě EU zaměřila, žádá po tuzemské vládě jen zhruba třetina veřejnosti.

Druhou nejvyšší podporu má důraz na dodržování demokratických pravidel v jednotlivých zemích Unie, pro přednostní zaměření vlády na tento úkol se vyslovilo 70 procent dotázaných. „Zde se odráží především to, že ani v České republice nemají lidé dlouhodobě pocit, že by soudy a instituce fungovaly férově a spravedlivě. Češi mají podle dat jisté pochybnosti o stavu demokracie třeba v Maďarsku a Polsku, ale nepovažují to zatím za úplnou tragédii,“ uvedl sociolog STEM Nikola Hořejš.

Třetí s 68 procentní podporou skončil úkol pro českou vládu zaměřit se při předsednictví na zlepšení bezpečnosti dodávek surovin a součástek nezbytných pro bezproblémové fungování českého průmyslu. Podle analytičky projektu České zájmy v EU Heleny Truchlé odráží obavy z dalšího vývoje vztahu k Rusku, ale i například k Číně. „Z obou zemí nyní Evropa dováží nejen ropu a plyn, ale také řadu dalších kritických surovin. Jsou mezi nimi i vzácné zeminy, což jsou suroviny nezbytné při výrobě elektromotorů nebo elektrických generátorů,“ uvedla Truchlá.

Jen o něco méně lidí, 62 procent dotázaných, shodně uvedlo, že by se vláda měla zaměřit na nezbytnou ochranu nezávislosti médií a bezpečnost v on-line prostředí. Podle 57 procent veřejnosti by se kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) měl během předsednictví v Radě EU zasadit o urychlení přechodu na obnovitelné zdroje a podle 52 procent by měl usilovat o výhradní společné nákupy plynu.

• Zdroj: Euractiv:cz