Přídavky na děti pro rodiny s nižšími příjmy vzrostou. Nejspíš už od července

  • Zveřejněno: 21.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Stát od poloviny tohoto roku nejspíše výrazně zvýší přídavky na děti, které dostávají rodiny s nižšími příjmy. Na přídavky bude mít zároveň nárok více lidí. Rodinám se dvěma a více dětmi také o stovky korun měsíčně klesnou daně. Poslanci budou větší podporu pro rodiny s dětmi definitivně schvalovat v červenci, platil by zpětně. Návrh na štědřejší přídavky a nižší daně podle zjištění České televize podporuje velká většina sněmovny.

Přídavky na děti pro nepracující rodiny se by podle návrhu měly zvýšit o 26 procent, pro pracující rodiny pak dokonce o 40 procent. Chudším rodinám, které přídavky pobírají a kde aspoň jeden z rodičů pracuje, tak zřejmě vzroste dávka na jedno dítě na víc než tisícikorunu. Nepracujícím rodinám pak o několik stovek. Nově bude mít na přídavky nárok téměř půl milionu dětí, dnes je to necelá polovina.

„Návrh zákona je jasným signálem státu, že si jako vláda uvědomujeme, že pracující rodiny s dětmi to měly za poslední rok a půl během pandemie nesmírně těžké. Přicházíme s bezprecedentní podporou právě těchto rodin,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Myslím si, že máme shodu napříč politickým spektrem, že je potřeba jim v tuto dobu pomoci,“ dodala.

Podporu valorizaci přídavků na děti vyslovil mimo jiné i místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku Jan Bauer (ODS). „Je potřeba podpořit i vícečlenné rodiny. Daňové úlevy jsou dobrou cestou, protože je to pro pracující rodiny,“ tvrdí Hana Aulická Jírovcová (KSČM), která je také místopředsedkyní daného výboru.

Poslanci budou volit mezi sněmovní a senátní verzí návrhu. Jsou si velmi podobné. Senátní verze rodinám navíc zaručuje platnost už od poloviny roku. Právě tato varianta má teď velkou šanci uspět.

Piráti prohlásili, že nejprve podpoří senátní verzi a potom případně i tu poslaneckou. Zatímco KDU—ČSL se vyslovila po podporu senátní verze. Podle vicepremiérky, ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) některá z obou těchto verzí určitě projde. Sněmovna se oběma návrhy bude zabývat za dva týdny.

Poslanci budou štědřejší přídavky na děti i vyšší daňové slevy projednávat za dva týdny. Pokud zákon projde a podepíše ho prezident, mohly by rodiny dostávat víc peněz zpětně od prvního července. 

Spolu s rostoucími daňovými slevami na druhé a další dítě vyjde stát vyšší podpora rodin na víc než osm miliard ročně. Návrh státního rozpočtu na příští rok přitom s touto částkou stále nepočítá.

  • Zdroj: Česká televize