Premiér Babiš a ministryně Maláčová na jednání výkonné rady

  • Zveřejněno: 18.09.2021

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a premiér Andrej Babiš byli na pozvání odborového svazu hosty jednání výkonné rady OS v pondělí 13. září a v úterý 14. září 2021. Této části jednání výkonné rady se zúčastnili také členové dozorčí rady odborového svazu. Jako host se jednání členů výkonné rady s politiky zúčastnil také předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů Martin Engel. Cílem setkání bylo zhodnotit z pohledu odborářů a lidí z praxe ve zdravotnictví a v sociálních službách výsledky práci vlády a jejích členů v těchto rezortech.

Ministryně Jana Maláčová přišla na jednání výkonné rady v pondělí v podvečer. Úvodem řekla, že když jí před léty bylo nabídnuto místo ministryně, měla možnost buď to vzít a pustit se do práce, nebo nevzít a potom jen moci někde brblat nad situací. Bylo to peklo, ale nelituji, shrnula své působení na MPSV a požádala odboráře o podporu sociální demokracie při volbách. Připomněla opakované zvýšení platů zaměstnanců sociálních služeb, ocenila obětavou práci zaměstnanců v době epidemie koronaviru a dodala, že tato situace byla zároveň obrovskou příležitostí ke změně pohledu na sociální služby a jejich význam, takže už nyní nejsou odstrkovanou Popelkou.

Členové výkonné rady ocenili, jak se ministryně Maláčová o sociální služby a jejich zaměstnance zajímá a stará, poděkovali za zvýšení platů a za mimořádné odměny za práci při epidemii.

Vedení odborového svazu pochválilo pravidelné videokonference, které ministryně v době epidemie pořádala za účasti všech zainteresovaných subjektů a na nichž bylo možné aktuálně informovat o problémech a hledat řešení.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková popsala zkušenosti s prosazováním mimořádných odměn a nutnost vynaložit obrovské úsilí na to, aby peníze zaslané do organizací byly opravdu zaměstnancům vyplaceny. Na základě těchto zkušeností zdůraznila, že je třeba, aby vše bylo jednoznačně formulované a aby to bylo zakotvené v právních předpisech, protože jinak se zaměstnavatelé okamžitě snaží záměr obejít a vyplácení peněz zaměstnancům v plné výši se vyhnout.

Předsedkyně Žitníková připomněla, že platy v sociálních službách se zvyšovaly z velice nízké základny, takže i když šlo o procentuálně vysoký nárůst, zvyšování těchto platů musí dál pokračovat, aby se zaměstnanci v sociálních službách udrželi a aby to byli kvalitní zaměstnanci, kteří budou poskytovat kvalitní péči. Uvedla přidání 3000 Kč měsíčně všem zaměstnancům jako požadavek odborového svazu na zvýšení platů v příštím roce. Jako potřebné zároveň navrhla posunutí zaměstnanců v sociálních službách o jednu platovou třídu výš. Připomněla, že stále nevyřešené zůstává přiznání mimořádných příplatků za zvýšenou psychickou zátěž dispečerkám na zdravotnických záchranných službách, a že je nutné opravit zákon, kterým se přiznaly předdůchody pro záchranáře. Velice poškozující jsou některé změny v odměňování v hygienické službě, které už ovšem v pondělí schválila vláda.

Premiér Andrej Babiš přišel v úterý ráno. Své vystoupení začal tím, co vše vláda udělala v oblasti zdravotnického školství ve snaze získat víc absolventů, informoval o možnostech zaměstnávání cizinců u nás, o penězích, které se mu v EU pro české zdravotnictví podařilo získat a o snaze realizovat dlouho odkládané nutné investice v nemocnicích. Upozornil na obrovský pokrok v digitalizaci zdravotnictví. Podrobně se věnoval svému záměru vybudovat v Praze onkologickou nemocnici a celkově celorepublikově zlepšit preventivní onkologickou péči. Postěžoval si na obrovskou byrokracii, která vše komplikuje a zdržuje.

Odboráři poděkovali za zvýšení plateb za státní pojištěnce, které zlepšilo finanční situaci nemocnic, za zvyšování platů, za schválení mimořádných odměn za práci při epidemii a také za příspěvek na lázně a rehabilitaci pro zdravotníky. V souvislosti s příspěvkem na lázně pro zdravotníky a krátkým časovým obdobím požádali premiéra o prodloužení možnosti čerpání příspěvku také příští rok, což bylo ze strany premiéra potvrzeno. Zároveň také upozornili na fakt, že když ředitelé zaměstnancům nemusejí peníze vyplatit, nedají jim je. Typickým příkladem je odměňování v nemocnicích akciových společnostech, kde v současné době už mají sestry odměňované mzdou až o 10 000 Kč méně než sestry v nemocnicích, kde se odměňuje podle platových tabulek. Připomněli dlouhodobý požadavek odborového svazu na sjednocení odměňování tak, aby všichni zaměstnanci nemocnic financovaných z veřejných prostředků zdravotního pojištění dostávali platy.

Následovala dlouhá a vášnivá diskuse, v níž premiér odmítal, že by bylo běžně možné, aby ředitel, který zaměstnance potřebuje, tyto zaměstnance dobře nezaplatil. Zdráhal se uvěřit tomu, že nemocnice inkasují prostředky na 500 Kč „covidového příplatku“, ale zaměstnancům z toho dají jen 100 Kč či ještě méně a zbytek použijí jinak.

Uznal, že současné údaje o odměňování ve zdravotnictví jsou zkreslené nejen přesčasovou prací, ale i mimořádnými odměnami a covidovými příplatky. Od odborového svazu si proto vyžádal propočet, jaký je průměrný plat po odečtení těchto dvou položek.

Odmítal ale věřit tomu, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a jeho ministerstvo často doslova sabotují i již dohodnuté věci. Zároveň ovšem přiznal, že ministr Vojtěch schovaný za stanovisko svých externích poradců nechce příští rok přidat zaměstnancům ve zdravotnictví do tarifů ani korunu. Po tom všem, co už zdravotníci zažili, a před možnými dalšími, zatím neznámými problémy! Uvedl, že proti zvyšování tarifů v příštím roce se ostře vyslovil například také ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík či prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR a Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký.

Na závěr předsedkyně Žitníková premiérovi slíbila, že mu znovu sepíše podklady k tomu, co zaznělo v diskusi, a návrhy řešení, které OS dlouhodobě nabízí. Premiér přislíbil, že se bude podněty zabývat.

V následující části svého jednání výkonná rada schválila místo konání IX. sjezdu OS v příštím roce: konat se bude ve dnech 10. a 11. listopadu 2022 v pražském Hotelu Olšanka. Členové výkonné rady probrali situaci v regionech před nadcházejícími krajskými konferencemi a vyslechli si informaci o aktuálních jednáních v rezortech.

Předsedkyně dozorčí rady OS Soňa Vytisková seznámila s prací dozorčí rady. Ta se mimo jiné zabývala organizacemi, které nevyužívají program členské evidence TREWIS ZO. Zkontrolovala využívání Zajišťovacího fondu OS a konstatovala, že vše je perfektně vedené.

 

 

  • Zdroj: Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR